Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αυστρία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση της μαντίλας

«Μια νίκη ενάντια στην ισλαμοφοβία πέτυχε το αντιρατσιστικό κίνημα στην Αυστρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της «Η πλατφόρμα για μια άλλη πολιτική ασύλου». Όπως τονίζει: «Το συνταγματικό δικαστήριο ανατρέπει την απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά σχολεία! Τι σημαντικό ορόσημο για το αντιρατσιστικό κίνημα! Τι σφοδρή ήττα για το ΟVP, το FPΟ και τις μόνιμες επιθέσεις τους εναντίον των Μουσουλμάνων. Η απαγόρευση της μαντίλας κρίθηκε σήμερα ως αντισυνταγματική.

 Κρίθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε παραβιάζει την αρχή της ισότητας σε συνδυασμό με το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας και της εντολής της θρησκευτικής και φιλοσοφικής ουδετερότητας του κράτους. Σύμφωνα με την απόφαση, η απαγόρευση της μαντίλας στιγματίζει και διακρίνει σε βάρος μουσουλμάνων φοιτητών. Η σημερινή απόφαση έχει μεγάλες συνέπειες. Τορπιλίζει τον σχεδιασμό για επέκταση της απαγόρευσης της μαντίλας μέχρι την ηλικία των 14 ετών αλλά και τους κανονισμούς απαγορεύσης εισόδου σε χώρους του Δημοσίου».

 Το 2017 χιλιάδες Μουσουλμάνοι είχαν βγει στους δρόμους, ενάντια στην απαγόρευση της μαντίλας και για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση. Η απόφαση αποτελεί νίκη της μουσουλμανικής κοινότητας και μια επιτυχία για όλους τους ακτιβιστές που ακούραστα ορθώνουν το ανάστημά τους. 

Γιώργος Πίττας