Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λαγός… κλαμένος στις Βρυξέλλες

Στις 27/4 η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου επικύρωσε την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας του χρυσαυγίτη Ιωάννη Λαγού. Η κυβέρνηση που κουβαλάει το στίγμα της φυγής του ομοϊδεάτη του, Χρήστου Παππά, φρόντισε να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, να αποσταλεί στη Europol και να παραδοθεί στη συνέχεια στις βελγικές αρχές. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Europol και η βελγική αστυνομία βρέθηκαν στην πόρτα του σπιτιού του και τον συνέλαβαν.

Παρ' όλα αυτά η έκδοσή του στην Ελλάδα εξαρτάται, όχι αποκλειστικά, από τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος. Μπορεί πρόσφατα να δήλωνε ότι αν αρθεί η ασυλία του θα επιστρέψει στην Ελλάδα και δεν θα δεχτεί την έκδοσή του, αλλά ο ίδιος και οι ομογάλακτοι του έχουν αποδείξει ότι οι κωλοτούμπες είναι κομμάτι της πολιτικής τους πρακτικής. Ο ίδιος άλλωστε είχε πει ότι σε περίπτωση που θα καταδικαζόταν θα εξέτιε την ποινή του και τον περασμένο Οκτώβρη έλεγε “τη Δευτέρα θα είμαι στο δικαστήριο”.

Τώρα φρόντισε αμέσως να πει στον Βέλγο εισαγγελέα πως «δεν συναινεί στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές». Έχει αποφασίσει να προσβάλει τόσο τη διαδικασία κράτησής του -και άρα διεκδικεί να αφεθεί ελεύθερος- αλλά και την ίδια την έκδοσή του στη Ελλάδα ενώ άγνωστο παραμένει αν θα κάνει αίτηση παροχής ασύλου. Η εξέλιξη αυτών των αιτημάτων βρίσκεται στα χέρια του Βέλγου δικαστή ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν ο Λαγός είναι ύποπτος φυγής και αν το έγκλημα για το οποίο έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα αναγνωρίζεται και στο Βέλγιο. Η έκδοση της απόφασης προβλέπεται πριν της 15 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει πως “η σύλληψη του νεοναζί ευρωβουλετή Λαγού, μετά την άρση της ασυλίας στο ευρωκοινοβούλιο, είναι άλλο ένα βήμα στην εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου, στις 7 Οκτώβρη 2020, της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση...” και καταλήγει με κάλεσμα συνέχισης του “αγώνα, για να ξηλώσουμε τα απομεινάρια των νεοναζί και τους ακροδεξιούς του Βελόπουλου. Για να μπει τέλος στη ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης που στρώνει το δρόμο ξανά στους φασίστες, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των μεταναστών Μάκι Ντιαμπατέ και Ιμπραήμ Εργκούν, θα δώσουμε το παρών στην Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη”.