Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2021: Όλοι και όλες στην απεργία 6Μ

12/4, Συγκέντρωση των καθαριστριών/στών του ΥΠ.ΟΙΚ. στην Ερμού. Φωτό: Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Θα συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 6 Μάη γιατί δεν πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που καταστρατηγεί το 8ωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

Ειδικά σε ένα χώρο όπως η Ιδιωτική Υγεία με τεράστια κερδοφορία στην περίοδο της πανδημίας, οι κλινικάρχες θα έχουν τη δυνατότητα να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο στις δικές μας πλάτες. Σε αυτή την περίοδο, παρότι ο φόρτος εργασίας έχει ανέβει, οι εργοδότες επιλέγουν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις εργασίας και πολύ συχνά οι θέσεις καλύπτονται με ελαστικά εργαζόμενους. Αυτό θέλουν να το μονιμοποιήσουν και να το σταθεροποιήσουν παντού, προς όφελος των αφεντικών. Δεν θα τους περάσει. Οργανώνουμε την απεργία στις 6 Μάη σε χώρους της ιδιωτικής Υγείας με εξορμήσεις σε κλινικές όπως αυτές που προηγήθηκαν στο Ωνάσειο, το Υγεία και το Μετροπόλιταν και θα συνεχίσουμε για να κάνουμε μια απεργία σεισμό!

Πηνελόπη Κουτσουδάκη, εργαζόμενη στην Ιδ.Υγεία

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έχει μια ιδιαιτερότητα. Αν τα προηγούμενα χρόνια απεργούσαμε και τιμούσαμε την ιστορική μνήμη των αγώνων του εργατικού κινήματος, φέτος απεργούμε για να υπερασπιστούμε όσα είχε παράξει αυτό το κίνημα και πλέον αμφισβητούνται. 

Μέσα στην πανδημία έρχεται ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει ό,τι έχει κερδηθεί εδώ κι ενάμιση αιώνα. Είναι αδιανόητο να έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να μας πείσει ότι εργοδότης κι εργαζόμενος συζητάνε ισότιμα, τη στιγμή που έχουμε μια ανεργία να καλπάζει και την κρίση να έρχεται σε ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος. Είναι ιστορικό καθήκον για κάθε εργαζόμενο κι εργαζόμενη η μάχη για να μην περάσει αυτή η επίθεση. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για ανάθεση. Πρέπει όλοι να βρεθούμε στο δρόμο. Απεργούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Γι’ αυτό και στις 6 Μάη κατεβαίνουμε όλες και όλοι στην πανεργατική απεργία.

Μαργαρίτα Συγγενιώτου, οργανωτική γραμματέας ΠΟΘΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η δική μας μέρα. Πρέπει να είμαστε όλες ενωμένες για να βρούμε το δίκιο μας. Είμαστε τόσα χρόνια στη δουλειά και τώρα πάνε να μας διώξουν. 

Να μας πούνε για ποιο λόγο μας διώχνουν. Δεν μπορούν. Όλες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές θα πρέπει να κατέβουμε στην απεργία στις 6 Μάη. Και ως καθαρίστριες αλλά και ως εργάτριες μετανάστριες και μετανάστες. Ήρθαμε εδώ για μια καλύτερη ζωή. Είμαι εδώ 25 χρόνια, μεγαλώσαμε στην Ελλάδα, έχουμε πληρώσει λεφτά στο ελληνικό κράτος, δουλεύουμε. Παρόλα αυτά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη για να μας δώσουν χαρτιά, ταυτότητα, ιθαγένεια. Στις 6 Μάη θα πρέπει να πάρουν απάντηση για όλα αυτά που μας κάνουν.

Μιμόζα, σχολική καθαρίστρια 

Με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 6 Μάη συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Διεκδικούμε δικαίωση για όλες και όλους τους συμβασιούχους. 

H φετινή Εργατική Πρωτομαγιά μας βρίσκει στο δρόμο του αγώνα για την εξασφάλιση της δουλειάς και της αξιοπρέπειάς μας. Δίνουμε τη μάχη εδώ και πολλές εβδομάδες με κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στις 6 Μάη θα ενωθούμε με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένους που θα απεργούν. Στην ενότητα και τη μαζικότητα είναι η δύναμή μας.

Τζένη Μπάλα, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Συμβ/χων καθαριστριών Υπ. Οικονομικών

Η φετινή απεργιακή πρωτομαγιά έχει πολύ μεγάλη σημασία. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει επιθέσεις στα εργασιακά με την κατάργηση του 8ωρου και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με ελαστικούς όρους και την επίθεση στον συνδικαλισμό με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει ο Χατζηδάκης το επόμενο διάστημα. 

Οι μάχες που έχουνε δώσει κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλοί εργατικοί χώροι θα πρέπει να ενωθούν σε έναν πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό για να σταματήσουμε τις επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με τις απεργίες για προσλήψεις και ενίσχυση της δημόσιας Υγείας αλλά και την μεγάλη μάχη ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά μέχρι τους εργάτες της Τέχνης, του επισιτισμού και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες μάχες σε εργατικούς χώρους.

Για να σταματήσουμε τις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που ετοιμάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε δήμους και κοινωνικές υπηρεσίες που θα έχει σαν αποτέλεσμα την διάλυση των υπηρεσιών και παροχών για τους δημότες.

Η απεργία στις 6 Μάη με τα σωματεία μπροστά θα είναι η αρχή όχι μόνο για να σταματήσουμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αλλά και για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων και να παλέψουμε για την εργατική εναλλακτική.

Θανάσης Λυμπερόπουλος, συμβασιούχος εργαζόμενος στο δήμο Αχαρνών

Η πανεργατική απεργία στις 6 Μάη είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη. Είναι μια απεργία σε σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά και με γραφειοκράτες σαν αυτούς της ΓΣΕΕ που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές επιλογές. 

Χρειάζεται να κοντράρουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης. Η κατάργηση του 8ώρου και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας αφορούν εκατομμύρια κόσμο. Το ίδιο και οι επιθέσεις στον συνδικαλισμό με τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα κήρυξης απεργίας. Αυτή η επίθεση είναι casus belli για την εργατική τάξη και πρέπει να αποκρουστεί πάση θυσία. Τον ξέρουμε τον Χατζηδάκη από προηγούμενες επιθέσεις. Δεν άφησε τίποτα όρθιο στο περιβάλλον, τα έδωσε όλα στις μεγάλες εταιρίες για να φυτέψουν αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές. Πάμε να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, μια σύγκρουση που μπορεί να τελειώσει με νίκη της εργατικής τάξης. Προϋπόθεση και πρώτο βήμα για αυτό, είναι να πείσουμε όλους και όλες να κατέβουν στην απεργία της 6ης Μάη. Στην Ξάνθη έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας με εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και καλούμε σε προσυγκέντρωση την ίδια την ημέρα της απεργίας, στις 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο για να ενωθούμε στη συνέχεια με όλους τους απεργούς στις 11πμ στην Περιφέρεια.

Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος, Ξάνθη

Οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών θα κατέβουμε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. 

Η συμμετοχή μας στην απεργία και τη διαδήλωση είναι κομμάτι της μάχης που δίνουμε εδώ και μήνες, καθώς για πάνω από ένα χρόνο οι σχολές μας είναι κλειστές. Διεκδικούμε το άνοιγμά τους με τους όρους που βάζουμε εμείς. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε για να συνδεθούμε με όλη την εργατική τάξη που δίνει τη μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση που σπέρνει το θάνατο και τη φτώχεια. Για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη αλλά και για να κερδίσουμε όλα αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού που μαστίζονται από την κρίση που έφερε η πανδημία και η κυβερνητική διαχείρισή της. Οι σπουδαστές/τριες της σχολής θεάτρου «Δήλος» έχουμε πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία και αντίστοιχος προσανατολισμός υπάρχει και στο Συντονισμό των καλλιτεχνικών σχολών.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη, σπουδάστρια δραματικής σχολής

Στις 6 Μάη κατεβαίνουμε όλες και όλοι. Για να ενωθούμε φοιτητές/τριες, πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενοι/ες. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Για το φοιτητικό κίνημα η απεργιακή Εργατική Πρωτομαγιά στις 6 Μάη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός της μάχης που δίνουμε ενάντια στην κυβέρνηση από την αρχή της χρονιάς. Κατεβαίνουμε με τη δυναμική που μας δίνει η πρώτη νίκη που πετύχαμε με το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που θα έβαζε τους μπάτσους στις σχολές. Οι αγώνες μας μπορούν να νικάνε. 

Άλκηστις Μιχαλοπούλου, φοιτήτρια Πάντειο


Πανεργατικός ξεσηκωμός

Η ώρα της μαζικής πανεργατικής απάντησης στην κυβέρνηση έφτασε, με την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας. Στην Αθήνα τα συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10:30πμ στο Υπουργείο Εργασίας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού οργάνωναν την απεργία με εξορμήσεις, αφισσοκολήσεις και συζητήσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές. 

Σε προκήρυξή τους μεταξύ άλλων τονίζουν: «Έχουμε απέναντι μας μια κυβέρνηση που η εγκληματική της διαχείριση για την πανδημία έχει αφήσει μέχρι τώρα πάνω από 10.000 νεκρούς από κορονοϊό και πολλές ακόμη χιλιάδες από άλλες ασθένειες που δεν μπόρεσαν να βρουν την υγεία τους στο διαλυμένο ΕΣΥ… Η κυβέρνηση για να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα αφεντικά, φέρνει τις επόμενες βδομάδες νομοσχέδιο στη βουλή που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο, επιτρέποντας στην εργοδοσία να απασχολεί τους εργαζόμενους έως 10 ώρες καθημερινά χωρίς επιπλέον αμοιβή. Και στο ίδιο νομοσχέδιο, προσπαθεί να τσακίσει το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Δεν θα περάσουν!.. Θα βρεθούμε μαζικά στο δρόμο στις 6 Μάη, στην απεργία για την πρωτομαγιά που μας καλούν η ΑΔΕΔΥ, δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Προσπερνάμε την κυβέρνηση που ορίζει την αργία της Πρωτομαγιάς στις 4 Μάη και την ηγεσία της ΓΣΕΕ που της κάνει τις πλάτες και απεργούμε μαζικά στις 6 Μάη. Να ενώσουμε όλοι μαζί τα ρυάκια της αντίστασης με ένα μαζικό ορμητικό ποτάμι που δεν θα τους αφήσει καν τα περιθώρια να καταθέσουν το νόμο έκτρωμα που ετοιμάζει ο Χατζηδάκης αλλά πολύ περισσότερο, θα παρασύρει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και θα την στείλει εκεί που έχουμε στείλει όλες τις κυβερνήσεις της δεξιάς τις τελευταίες δεκαετίες, στα σκουπίδια».

Σε μια σειρά γειτονιές οι τοπικοί πυρήνες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος προχωράνε σε εκδηλώσεις - συζητήσεις την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μάη, για την απεργία στις 6 Μάη και τη μάχη ενάντια στην επίθεση Χατζηδάκη (βλ. σελ. 16).


 

Η Πρωτομαγιά ποτέ δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μια τυπολατρική τελετουργία. Κυρίως σήμερα, στη σκιά του πιο μαύρου αντεργατικού νομοθετήματος, εφάμιλλου και χειρότερου του Ν. 330 του Λάσκαρη.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό προχωράμε σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μάη.

Ειδικά ως εργαζόμενοι στις Αθηναϊκές συγκοινωνίες έχουμε πρόσθετους λόγους για την κινητοποίησή μας. Χωρίς να έχει αρθεί ούτε ψήγμα από τις μνημονιακές καταληστεύσεις που έχουμε υποστεί, προοιωνίζονται νέες σφοδρότερες. Οι αντισυνδικαλιστικές κατασταλτικές ρυθμίσεις δεν κατεβαίνουν γενικώς και στο άσχετο. Καταπατούνται όλες οι κατοχυρωμένες με Σ.Σ.Ε. κατακτήσεις μας. Με το πρόσχημα της επιδημίας, παρείσφρυσαν ήδη τα ΚΤΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβερνώσης συμμορίας.

Υποβολιμιαίες, είτε ηττοπαθείς αντιλήψεις ότι "οι κινητοποιήσεις είναι χαμένος κόπος" απαιτείται να αποκρούονται σφοδρά, και είναι εκτός των άλλων και ανιστόρητες. Τουναντίον, αν δεν είχαν υπάρξει κινητοποιήσεις το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απώλειές μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Τι θα τους εμπόδιζε;

Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να προσάψουμε στον συλλογικό ταξικό εαυτό μας είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες κινητοποιούμαστε μόνο αμυντικά προς επιθέσεις όπως η παρούσα, χωρίς αντεπιθέσεις επανάκτησης των απωλειών μας. Και μάλιστα μία εποχή κατά την οποία η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει με πρωτόγνωρα βάναυσους ρυθμούς, με εκατόμβες θυμάτων. Ιστορικό καθήκον της γενιάς μας είναι αυτή την ψαλίδα να την κλείσουμε απότομα, βίαια και τελεσίδικα.

Η μαζικότητα των διαδηλώσεων και οι αυξανόμενες απεργιακές τρικλοποδιές στην καπιταλιστική κρεατομηχανή είναι απαραίτητες για την κλιμάκωση των ταξικών αγώνων ως την τελική ανατροπή.

Για να καταλήξει και ο Χατζηδάκης σαν τον προκάτοχό του Λάσκαρη, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας...

Νίκος Σμπαρούνης, Εργαζόμενος στο Μετρό


Άρτα

Τη μνήμη του εργάτη Χρήστου Ζορμπά τίμησε το Εργατικό Κέντρο Άρτας ανήμερα την Πρωτομαγιά. 

Ο Χρήστος Ζορμπάς σκοτώθηκε στο εργοστάσιο 'Ήπειρος' τον Ιούνιο του 2020. Η υπόθεση των συνθηκών του θανάτου του παραμένει ανοιχτή με την έρευνα να συνεχίζεται για τις ευθύνες της εργοδοσίας σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για να αποκαλυφτούν οι εγκληματικές παραλείψεις της εταιρίας "Ήπειρος" που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του Χρήστου, για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Για να μην θρηνούμε άλλους νεκρούς της τάξης μας» υπογραμμίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης σε ανακοίνωσή του. Το Εργατικό Κέντρο έκανε αντίστοιχη ενέργεια και για τον διανομέα Γιώργο Γούντζα στο σημείο που σκοτώθηκε.


Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι ο δεύτερος που γίνεται σε καταστάσεις πανδημίας και καραντίνας!

Η χρονιά που πέρασε βρήκε το υγειονομικό κίνημα στην πρώτη γραμμή ενάντια στην κυβέρνηση και τις δολοφονικές της επιλογές. Αγνόησαν επιδεικτικά τα αιτήματά μας για προσλήψεις προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Αντί για αυτά η κυβέρνηση προσέλαβε μπάτσους, αγόρασε περιπολικά και αύξησε την καταστολή. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν και η επίθεση για την απόλυση του Κώστα Καταραχιά, προέδρου του σωματείου στον Άγιο Σάββα. Όπως όμως απαντήσαμε σε αυτή την επίθεση, με ομοψυχία και αλληλεγγύη και καταφέραμε να κερδίσουμε την μονιμοποίηση του Κώστα, έτσι θα απαντήσουμε και τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατεβάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. 

Η φετινή Πρωτομαγιά με την απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη, στις 11πμ στην Κλαυθμώνος, μπορεί και θα γίνει η αφετηρία ενός εργατικού κινήματος που όχι μόνο θα σταματήσει την επίθεση αλλά και που θα ρίξει και την κυβέρνηση! Έχουμε την δύναμη και ξέρουμε και τον τρόπο: όλοι μαζί στην απεργία.

Kατερίνα Πατρικίου, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείο Αγ.Σάββας


 

Χανιά

Με την Πρωτομαγιά να έχει περάσει και τις 6 του Μάη να πλησιάζει είναι ανάγκη να ξεσηκωθούμε.  

Ενώ η κυβέρνηση και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία πιέζουν για αργία στις 4/5, μετατρέποντας μια μέρα αγώνα σε μια «επετειακή γιορτή-αργία», εμείς σαν εργατικό κίνημα πρέπει να απαντήσουμε «βροντοφωνάζοντας». Η εργατική τάξη οφείλει να βρεθεί την Πέμπτη στον δρόμο για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να πολεμήσει την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα.

Τον δρόμο μάς τον δείχνουν οι μέχρι τώρα δράσεις μας. Από το περασμένο φθινόπωρο και τις τότε μάχες του κινήματος (7η Οκτώβρη, 17η Νοέμβρη και 6η Δεκέμβρη), ο Μάρτης με τις δικές του μεγάλες δράσεις (8 και 20) και φυσικά το φοιτητικό κίνημα, φανερώνουν την μαχητικότητα του κόσμου. Σε όλη την Ελλάδα, οι φοιτητές το τελευταίο εξάμηνο έχουν συγκρουστεί άμεσα με τους κυβερνητικούς στόχους και τις δυνάμεις καταστολής. Συγκρούσεις οι οποίες ανάγκασαν τον Χρυσοχοΐδη να μεταθέσει την είσοδο των μπάτσων στις σχολές από τις 15 του Απρίλη στον Σεπτέμβρη. 

Τίποτα δεν έχει τελειώσει και πιστεύω πως είναι πλέον ανάγκη να συνδεθούν τα αγωνιζόμενα κομμάτια για να αποτελειώσουμε την επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση και τα πλάνα της. Οι προσπάθειες συντονισμού των σωματείων των εκπαιδευτικών και των φοιτητών στα Χανιά υπήρξαν σημαντική βάση για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου μετώπου ενάντια στα αντιδραστικά δημιουργήματα της φαντασίας της Κεραμέως. Αντίστοιχα αυτή η Πέμπτη πρέπει να γίνει η βάση για μια συνολική μάχη της εργατικής τάξης και των φοιτητών ενάντια στον Μητσοτάκη, τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό.

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, φοιτητής Πολυτεχνείο Χανιά


 

Πανεργατική Απεργία 6 Μάη

Αθήνα 11πμ, πλ. Κλαυθμώνος – προσυγκέντρωση 10:30πμ Υπ. Εργασίας 

Θεσσαλονίκη 10πμ Αγ. Σοφίας και Εγνατίας

Χανιά 10:30πμ πλ. Δημ. Αγοράς

Ηράκλειο 10πμ Αγ. Βενιζέλου

Πάτρα 10:30πμ Εργατικό Κέντρο Πάτρας, πλ. Όλγας

Γιάννενα 10πμ Κ. Πλατεία

Bόλος 10:30πμ Αγ.Νικόλαος

Ξάνθη 11πμ Περιφέρεια, προσυγκέντρωση 10:30πμ Εργατικό Κέντρο