Ιδέες
Ελάτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

29/3, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Φωτό: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Το απόγευμα της Πέμπτης μαζευτήκαμε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο για να συνεχίσουμε την πλούσια συζήτηση που άνοιξε στη διαδικτυακή παρουσίαση της καινούριας του έκδοσης «Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις». 

Τη συζήτηση άνοιξε η Σταυρούλα Πανίδου, μια από τους συγγραφείς του βιβλίου. Ο συνεκτικός κρίκος των κειμένων του βιβλίου, είπε, είναι ότι χρησιμοποιούν ως εργαλείο τη μαρξιστική ανάλυση, που δείχνει τον αναγκαίο ρόλο της επανάστασης στην κοινωνική αλλαγή. Απαντούν έτσι και στα μυθεύματα των αρχουσών τάξεων που προσπαθούν να αποκρύψουν αυτή την αναγκαιότητα, αλλά και βοηθούν στο να ξεδιαλύνουμε τα μπερδέματα που υπάρχουν και μέσα στην Αριστερά για το χαρακτήρα του 1821 σαν μια αστική επανάσταση. Ο Λεωνίδας Κ. από τη Νίκαια τόνισε το πόσο σημαντικό είναι και σήμερα να ξεκινάμε από την γραμμή που χάραξε πρώτος ο Κορδάτος και ο Νίκος Κ., δάσκαλος στο Αιγάλεω, μας θύμισε ότι η κόντρα του Ζεύγου απέναντι στην ανάλυση του Κορδάτου για το 1821 είναι άμεσα δεμένη με την ολοκλήρωση της σταλινοποίησης του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1930 και τη λογική των σταδίων. Η συζήτηση οδηγήθηκε στα επαναστατικά υποκείμενα των αστικών επαναστάσεων και την είσοδο των μαζών στην Ιστορία. 

• Συνεχίζεται το πασχαλιάτικο δεκαήμερο προσφορών με έκπτωση 30% σε όλες τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου μέχρι την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Κώστας Πίττας