Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες και μετανάστες μαζικά στις 6 Μάη

Την φετινή Πρωτομαγιά θα είμαστε στο δρόμο μαζί για να τιμήσουμε αυτή τη γιορτή των εργατών και των εργατριών. Έχουμε τις ίδιες διεκδικήσεις με όλους τους υπόλοιπους. Ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς. Με την πανδημία η εύρεση σταθερής δουλειάς έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη για εμάς.

Διεκδικούμε όμως και ίσα δικαιώματα. Θέλουμε η αστυνομία να σταματήσει να κάνει διακρίσεις απέναντι μας επειδή δεν είμαστε λευκοί. Ζητάμε σεβασμό και απαιτούμε όσοι δεν σέβονται τα δικαιώματα μας να τιμωρούνται. Γι' αυτό τον λόγο ζητάμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Μάκι Ντιαμπατέ στο στρατόπεδο της Κω.

Ίσα δικαιώματα και στη δυνατότητα ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Πολλοί από εμάς ζούμε στη χώρα εδώ και δέκα, δεκαπέντε ή και είκοσι χρόνια. Η χώρα, η πόλη, η γειτονιά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μας. Τα εμπόδια όμως που μας βάζει το κράτος είναι πολλά. Εγώ είμαι στην Ελλάδα 18 χρόνια, δουλεύω εδώ και 14 χρόνια με ένσημα και χρειάζεται ακόμα να ανανεώνω την άδεια παραμονής μου κάθε δύο χρόνια.

Αισθάνομαι αδικημένος. Παρ' όλα αυτά έχω αποφασίσει να προσφέρω και για αυτό προπονώ την ποδοσφαιρική ομάδα γ' κατηγορίας του Αθλητικού Ομίλου Κωφών. Η προσφορά όμως δεν αρκεί. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Καπί Ντιαλό, Πρόεδρος Κοινότητας Γουινέας στην Ελλάδα

Φέτος οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων είναι περισσότερες από ποτέ.

Μέσα στα στρατόπεδα κόσμος βασανίζεται, υποφέρει από τις ελλείψεις και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγείται ακόμα και στον θάνατο όπως έγινε πρόσφατα με τον Ιμπραήμ Εργκιούν και τον Μάκι Ντιαμπατέ.

Μας λένε ότι πρόκειται για κέντρα φιλοξενίας αλλά ξέρουμε όλοι πως είναι ψέματα. Πολύς κόσμος χαροπαλεύει μέσα σε αυτά και εκατοντάδες κόσμου παραμένουν φυλακισμένοι για πάνω από 18 μήνες. Με την πανδημία τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα. Χιλιάδες κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπές φαγητό, έγκυες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία, μικρά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απαραίτητη μόρφωση.

Έξω από τα στρατόπεδα τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα αλλά οι δυσκολίες και τα ρατσιστικά εμπόδια που μας βάζουν είναι πολλά. Οι εργοδότες με τις πλάτες της κυβέρνησης πιέζουν τα μεροκάματα προς τα κάτω, απειλούν και μας οδηγούν σε όλο και πιο μεγάλη ανασφάλεια.

Γι' αυτό, αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα” με όλες τις άλλες κοινότητες μεταναστών θα είναι στον δρόμο μαζί με το εργατικό κίνημα. Είμαστε κομμάτι του, γιατί είμαστε και εμείς εργάτες. Αν δεν μιλήσουμε, αν δεν αντιδράσουμε θα χάσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι, ενωμένοι. Έλληνες και ξένοι. Να διεκδικήσουμε μισθούς, καλές συνθήκες εργασίας αλλά και να κλείσουν τα κέντρα δολοφονίας, να πάρουν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χαρτιά. Αυτό θέλουμε και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να παλέψουμε όλοι μαζί.

Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μετανάστες και πρόσφυγες από το Ιράν ετοιμαζόμαστε για να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Ειδικά φέτος που συμπίπτει με την άρση του λοκντάουν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση ότι έξι μήνες λοκντάουν δεν μας έκαναν να ξεχάσουμε πώς να παλεύουμε.

Μέσα στην καραντίνα πολλοί από εμάς χάσανε τις δουλειές τους και τώρα έρχονται να κόψουν τις πιο βασικές παροχές. Ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιουλίου, όσοι δεν μένουν σε αναγνωρισμένες δομές δεν θα δικαιούνται πλέον το πενιχρό επίδομα των 150 ευρώ. Στερούνε έτσι από χιλιάδες αναγνωρισμένους ως πρόσφυγες τα ελάχιστα αυτά απαραίτητα χρήματα, τα οποία πολλοί τα κάνανε κοινό ταμείο ώστε να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα και να μείνουν όλοι μαζί μέσα στις πόλεις σαν άνθρωποι.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια προσπάθεια να τους διώξουν από την Ελλάδα προς τη χώρα καταγωγής τους ή προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο της Deutsche Welle, πάνω από 8.000 άνθρωποι που είχαν πάρει άσυλο εδώ έχουν φύγει από το περασμένο καλοκαίρι με προορισμό τη Γερμανία. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μας πετάξουν έξω.

Προσπαθούν να υπεργεμίσουν τα καμπς κλείνοντας κάποια και στοιβάζοντας τους ανθρώπους πίσω από φράχτες. Το να λες ότι δίνεις άσυλο από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μπορείς να εγγυηθείς μια ανθρώπινη μεταχείριση.

Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτή η όψη του νομίσματος. Υπάρχει και ο κόσμος της αλληλεγγύης που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Και είναι πολύς αυτός ο κόσμος. Με όλον αυτόν τον κόσμο θέλουμε να βαδίσουμε μαζί φέτος στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. 

Ρεμπουάρ Κομπαντί, Πρόσφυγας από το Ιράν

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα, μας βάζουν μέσα σε κλουβιά, πνίγουν οικογένειες μέσα στη θάλασσα. 

Δεν σταματάνε να μας βάζουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε να φτιάξουμε τις ζωές μας έστω και λίγο καλύτερες. Είναι ρατσιστές και γεμίζουν και την κοινωνία με το δηλητήριό τους. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το αφήσουμε χωρίς απάντηση. Πρέπει όλοι μαζί, μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και όλοι οι Έλληνες που είναι μαζί μας και ενάντια σε αυτή τη ρατσιστική πολιτική να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να το σταματήσουμε. Για να μην μας κόψουν το επίδομα, για να μην γίνονται εξώσεις, για να μην μας χτυπάνε, για να μην μας φυλακίζουν, για να μην μας πνίγουν στο Αιγαίο και στον Έβρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είμαστε όλοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους για να βάλουμε τέλος στα ρατσιστικά τους σχέδια.

Τζοχόβα Κουαρσίε, Πρόσφυγας από την Γκάνα

Θα είμαστε στο δρόμο όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούμε για τους πρόσφατους θανάτους στα στρατόπεδα, για τις συνθήκες, για τους πνιγμούς και την ταλαιπωρία των προσφύγων. 

Θα είμαστε εκεί για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους ζωής απέναντι στην εκμετάλλευση των εργοδοτών. Θέλουν να δουλεύουμε όποτε και όσο θέλουν αυτοί, να μην ξέρουμε τί ώρα θα γυρίζουμε σπίτια μας και τι ώρα θα ξεκινάμε. Για εμάς τους μετανάστες αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα. Αυτό το νέο νομοσχέδιο όμως είναι μια επίθεση στα δικαιώματα όλων μας γιατί τα κάνει όλα αυτά νόμιμα. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Η διαδήλωση της πρωτομαγιάς πρέπει να είναι μαζική αλλά θα είναι μόνο η αρχή αν προχωρήσουν.

Αντρέ Ντεμεζόν, Κοινότητα Καμερουνέζων στην Ελλάδα