Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ιθαγένεια: Πραξικόπημα Βορίδη

Φωτό: αρχείο ΕΑ

Νέα υπουργική απόφαση εξέδωσε ο Βορίδης με την οποία ρυθμίζονται τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη όσων θέλουν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Ο υπουργός ξάφνιασε “ευχάριστα” ακόμα και τον Βελόπουλο.

Τον περασμένο Οκτώβρη, όταν το θέμα συζητιόταν στη Βουλή, ο τότε υπουργός Θεοδωρικάκος είχε αναγκαστεί να κάνει μια σειρά από αλλαγές λόγω των αντιδράσεων. Το αρχικό νομοσχέδιο όριζε ότι στην πολιτογράφηση θα είχαν δικαίωμα μόνο όσοι μπορούσαν να παρουσιάσουν σταθερή εργασία και ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Ο Βορίδης με την νέα απόφαση του επαναφέρει τις προϋποθέσεις με μια γερή έξτρα δόση ρατσισμού.

Καταρχάς αναφέρεται πως “ο αλλοδαπό́ς που επιθυμεί́ να γίνει Έ́λληνας /ίδα πολίτης πρέ́πει να αποδεικνύ́ει ό́τι διαθέ́τει ετή́σιο εισό́δημα που του εξασφαλί́ζει ένα επαρκέ́ς επί́πεδο διαβίωσης χωρί́ς να επιβαρύ́νει το σύ́στημα της κοινωνική́ς πρό́νοιας της χώ́ρας” και στη συνέχεια διευκρινίζεται πως αυτό “συναρτά́ται με τις ετή́σιες αποδοχέ́ς του αμειβό́μενου υπαλλή́λου και εργατοτεχνίτη της χώ́ρας ό́πως αυτές προσδιορίζονται με την εκά́στοτε ισχύ́ουσα υπουργική́ από́φαση με την οποία καθορί́ζεται το ύ́ψος του κατώ́τατου μισθού́ και ημερομίσθίου”. Σήμερα αυτό υπολογίζεται στα 7.800 ευρώ με 780 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία το 40% όλων των δηλώσεων εισοδήματος το 2018 -πολιτογραφημένων και μη- δεν έπιασε το κριτήριο του εισοδήματος ανειδίκευτου εργάτη. Στο στόχαστρο της απόφασης μπαίνει η τεράστια πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που έχουν τόσο χαμηλά εισοδήματα που δεν θα πληρούν τα κριτήρια ενώ οι πλούσιοι διεθνείς φίλοι της κυβέρνησης θα αγοράζουν, με ψίχουλα για αυτούς, το δικαίωμα στην ιθαγένεια.

Το βάθος χρόνου όμως για το οποίο απαιτείται να μπορεί ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει αυτό το εισόδημα βάζει ένα ακόμα ρατσιστικό εμπόδιο. Για τους Ευρωπαίους που μπορούν να κάνουν αίτηση για ιθαγένεια στα τρία χρόνια παραμονής αυτό ορίζεται στα τρία χρόνια εισοδήματος, ενώ για αυτούς που έχουν ούτως ή άλλως την υποχρέωση να έχουν συμπληρώσει 12 ολόκληρα χρόνια παραμονής η διάρκεια ορίζεται στα 7 τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει δηλαδή οι πιο φτωχοί και κατατρεγμένοι να μην έχουν στην πραγματικότητα μείνει άνεργοι για 7 ολόκληρα χρόνια και να μπορούν να παρουσιάσουν ένα συνολικό εισόδημα περίπου 55.000 ευρώ. Μέσα στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας όταν η ανεργία μεταξύ των μεταναστών αγγίζει το 28% πρόκειται για έναν ξεκάθαρα ρατσιστικό και ταξικό αποκλεισμό.

Από αυτόν δεν θα γλυτώσουν ούτε και όσοι είχαν κάνει αίτηση με τα προηγούμενα καθεστώτα ακόμα και αν είχαν πληρώσει παράβολα αξίας έως και 700 ευρώ αφού θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για πέντε χρόνια από το 2015 και μετά. Τί κι αν είχε κάνει κάποιος αίτηση το 2012 επειδή πληρούσε τα κριτήρια, τώρα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα και πιθανώς να χάσει και τα λεφτά που είχε δώσει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως, ο Βορίδης χτυπά ακόμα και όσους μεγάλωσαν και πήγαν για ένα διάστημα σχολείο στην Ελλάδα. Βάζει σαν προϋπόθεση για την εξαίρεση από τη διαδικασία των εξετάσεων για την απόκτηση ιθαγένειας -που από μόνες τους αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο- την επιτυχή παρακολούθηση είτε όλων των έξι τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, είτε την επιτυχή παρακολούθηση Δημοτικού και Γυμνασίου, ενώ οι υποχωρήσεις Θεοδωρικάκου προέβλεπαν “μόνο” τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι αντιδράσεις των οργανώσεων των μεταναστών ήταν άμεσες. Την απάντηση τους και σε αυτήν την επίθεση θα τη δώσουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα στην διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, στην πλατεία Κλαυθμώνος.