Διεθνή
Παγκόσμια Πρωτομαγιά

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στο Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman

Mε απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις παρά τους αστυνομικούς περιορισμούς και τα έκτακτα μέτρα γιορτάστηκε φέτος η Εργατικη Πρωτομαγιά απο΄άκρη σε άκρη, σε όλον τον πλανήτη.

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών έγιναν σε 300 σημεία σε όλη τη Γαλλία (110.000 σε όλη τη χώρα και 20.000 στο Παρίσι σύμφωνα με την αστυνομία), όπου τα συνδικάτα βάδισαν μαζί με τα Κίτρινα Γιλέκα, τους μετανάστες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για να δεχτούν επιθέσεις της αστυνομίας που κατέληξαν σε δεκάδες συλλήψεις. “Tόνοι χρημάτων πηγαίνουν σε αυτούς που ήδη έχουν πολλά και λιγότερα σε αυτούς που δεν έχουν τίποτε, όπως φαίνεται και από τη “μεταρρύθμιση” περικοπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μακρόν για το ταμείο ανεργίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Μαρτίνεζ από το συνδικάτο CGT. 

Σε πολλές πόλεις

Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας με την μεγαλύτερη να συμβαίνει στο Βερολίνο όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν περίπου 20.000 άνθρωποι. «Ήταν μια διεθνιστική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή ντόπιων και μεταναστών, Τούρκων, Κούρδων, Παλαιστίνιων, Εβραίων αντισιωνιστών, λατινοαμερικάνων. 

«Το παρών έδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κοινό μπλοκ με Τούρκους συντρόφους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο Bogazici», μας μεταφέρει ο Λευτέρης Αραμπατζής. «Ένα από τα βασικά συνθήματα της πορείας αφορούσε την κήρυξη από τα δικαστήρια ως αντισυνταγματικού, ενός νόμου που έβαζε φρένο στα ενοίκια και έχει εξοργίσει τον κόσμο εδώ στο Βερολίνο και είχε προκύψει μετά από κινητοποιήσεις που κατέληξαν σε τοπικό δημοψήφισμα. Η διαδήλωση ήταν μαζική παρά τις απαγορεύσεις και παρά το γεγονός ότι όλοι φορούσαν μάσκες, η αστυνομία στο τέλος επιτέθηκε με πρόσχημα την πανδημία».

Στη Βρετανία με κεντρικό σύνθημα «kill the bill» έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις σε 40 πόλεις, με την μεγαλύτερη από αυτές να γίνεται στο Λονδίνο, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ και από εκεί βάδισαν προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο κέντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκε η αντίθεση ενάντια στον νόμο που αυξάνει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.  

Στις ΗΠΑ, πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις ανάμεσά τους το Πόρτλαντ, το Όκλαντ, το Σιάτλ, το Σαν Ντιέγκο, το Σαν Φρανσίσκο. Στο Σιάτλ, η απεργιακή διαδήλωση που ανέδειξε τα αιτήματα των συνδικάτων για δημόσια Υγεία, αντιμετώπιση της ανεργίας και της αστεγίας, βάζοντας στο κέντρο της τα δικαιώματα των μεταναστών, χτυπήθηκε από την αστυνομία.  

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις των συνδικάτων στη Νιγηρία, που πριν από λίγους μήνες συγκλονίστηκε από το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην αστυνομική βία, με τους απεργούς να καταγγέλουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα αυξάνεται γοργά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί πάνω από 20%.

200 απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην Ινδονησία με τις μεγαλύτερες να γίνονται στην Τζακάρτα και στη Σουραμπάγια ενάντια σε ένα νέο νόμο που «απελευθερώνει» περαιτέρω την εργασία. Διαδηλώσεις έγιναν στη Νότιο Κορέα και στην Ταϊβάν με τα συνδικάτα να ζητάνε αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Να δοθεί λύση στην ανισότητα» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών στην Σεούλ. 

Στο Ισπανικό κράτος, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε 70 συνολικά πόλεις. Στο Βέλγιο, η αστυνομία επιτέθηκε με αύρες και ΜΑΤ στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στις Βρυξέλλες. Στο Σεράγεβο στη Βοσνία, οι ανθρακωρύχοι κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωση διεκδικώντας καλύτερους μισθούς. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στην Αυστρία με τη μεγαλύτερη να συμβαίνει μπροστά από το δημαρχείο της Βιέννης. Στις Φιλιππίνες και στην Τουρκία οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν και η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές - με 212 διαδηλωτές να συλλαμβάνονται στην Ιστανμπούλ.