Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός: Άνοιγμα με όρους Χατζηδάκη αυτοί, απεργία 6Μ εμείς

20/4, Διαδήλωση εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Τη Δευτέρα 3/5 άνοιξε τυπικά ο επισιτισμός για μαγαζιά που έχουν δυνατότητα υπαίθριου χώρου. Όμως ελάχιστα είναι αυτά που άνοιξαν στην πραγματικότητα.  Άρα για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα; Η πιο πιθανή απάντηση είναι για να προλάβει να γλιτώσει τις αναστολές εργαζομένων τον Μάη.

Η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό «Καμαριέρα» οργάνωσε σύσκεψη μπροστά στο άνοιγμα του κλάδου και για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης φέρνει στο μυαλό την έκθεση Πισσαρίδη που έλεγε ότι στην Ελλάδα έχουμε 700 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που είναι πάρα πολλές, οπότε χρειάζεται να κλείνουν ώστε να περάσουμε περισσότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Εργαζόμενος στον Επισιτισμό περιέγραψε στη σύσκεψη πώς συσπειρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του και τελικά κέρδισαν ότι θα πληρωθούν τις μέρες που δούλεψαν για να προετοιμάσουν το εστιατόριο για να ανοίξει, ενώ η αρχική πρόθεση του αφεντικού ήταν να τους αφήσει απλήρωτους. Αυτή η εικόνα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ο κανόνας το επόμενο διάστημα. Όπου υπάρξει οργάνωση των εργαζόμενων, θα μπορέσουν να σταματήσουν οι επιθέσεις. 

Το μπλοκάρισμα του νόμου Χατζηδάκη είναι βασικό μέτωπο αυτή τη στιγμή. Αφορά άμεσα τους εργαζόμενους του κλάδου. Τα ωράρια ήταν ήδη απάνθρωπα. Αν περάσει ο νόμος, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Όπως επισημάνθηκε, θέλουν να νομιμοποιήσουν την εξής κατάσταση: «Ωράριο 1μμ με 11μμ. Βάλε πλάτη, τόσους μήνες έχεις να δουλέψεις, είσαι ξεκούραστος, θα είναι για λίγο». Αλλά αυτό το λίγο θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Η μάχη με τις απολύσεις είναι εξίσου σημαντική τώρα που οι αναστολές εργασίας θα σταματήσουν και θα επιτραπούν ξανά οι απολύσεις και επίσημα. Το αίτημα είναι να επαναπροσληφθούν όλοι και όλες, με συλλογική σύμβαση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 

Η πανεργατική απεργία την Πέμπτη 6/5 θα είναι στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τον Χατζηδάκη. Η οργάνωσή της από τις δυνάμεις της Καμαριέρας -με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις- ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή από τον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού ήταν στο κέντρο της συζήτησης. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συσπειρώθηκαν και οι DJs. Στήθηκε η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών djs “Χωρίς μουσική σημαίνει χωρίς ζωή” που είναι ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στα μαγαζιά.