Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκλονιστική συμμετοχή προσφύγων στην πανεργατική απεργία

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Η συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων με το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ στην Πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στις 10/6 στην Κλαυθμώνος και στην διαδήλωση που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακή.

“Εμείς οι Καμερουνέζοι είμαστε εδώ σήμερα εκπροσωπώντας και εμείς την Αφρική. Σήμερα είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλοι μαζί διεκδικούν τα δικαιώματά τους στα οποία επιτίθεται η κυβέρνηση. Καταπατούν το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Γι' αυτό και εμείς είμαστε μεν εδώ ως μετανάστες αλλά πάνω απ' όλα ως εργαζόμενοι” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μοντέστε από το Καμερούν. “Είμαστε σήμερα ένα με τους Έλληνες εργάτες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η διαδήλωση είναι τόσο μαζική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο και θα κατεβαίνουμε στο δρόμο μέχρι να το πετύχουμε. Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, συνεισφέρουμε στην οικονομία αλλά είμαστε και κομμάτι του κόσμου που παλεύει ενάντια στις πολιτικές που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους μετανάστες”.

Από την ώρα της προσυγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι το Σύνταγμα και πάλι πίσω στο σημείο αφετηρίας, το μπλοκ στο οποίο διαδήλωναν μαζί μετανάστες από το Καμερούν, τη Γουινέα, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μπανγκλαντές ήταν από τα πιο δυναμικά της διαδήλωσης με συνθήματα, τραγούδια και κρουστά. 

“Οι εργάτες από το Πακιστάν είμαστε εδώ για δύο λόγους σήμερα” δήλωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος 'Η Ενότητα'. “Καταρχάς διαδηλώνουμε γιατί είμαστε αντίθετοι με το νέο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα διότι μας χτυπά ως εργαζόμενους. Διαδηλώνουμε όμως ενάντια και στην πολιτική των απελάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, πολιτική η οποία γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα νέα μέτρα που αποφασίζονται. Οι εργάτες που γίνονται πρόσφυγες δεν το κάνουν με ελαφριά καρδιά. Δεν αφήνουν έτσι εύκολα οικογένεια, σπίτια και γνωστούς. Κάνουν μια μεγάλη θυσία για τους δικούς τους ανθρώπους. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τους αντεργατικούς και ρατσιστικούς νόμους της κυβέρνησης. Πρέπει να οργανωθούμε και να αντισταθούμε”.

Κοινοί αγώνες

Κάτω από τα διαρκή συνθήματα “Liberteé – Freedom”, “Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες”, “Οι ζωές των μαύρων μετράνε” και “Θέλουμε χαρτιά για την προσφυγιά, κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά” βάδισε, μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των οικογενειών των Μιμί Μουκάγιε, Ιμπραήμ Εργκιούν και Μακί Ντιαμπατέ που έχασαν άδικα τη ζωή τους μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους τελευταίους μήνες. “Είμαστε εδώ σήμερα, στη μεγαλύτερη, την πιο μαχητική γενική απεργία από το 2019, πού βγήκε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Το εργατικό κίνημα πού έριξε τις κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων, δείχνει ότι έχει τη δύναμη να στείλει στα αζήτητα και τους Μητσοτακο-Χατζηδάκηδες”, μας είπε. “Είναι μαζί μας και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με τις κοινότητές τους, αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού κινήματος, οργισμένοι με τα ρατσιστικά μέτρα του Μηταράκη, πού αποκλείουν δεκάδες χιλιάδες από το δικαίωμα ασύλου και τους απειλεί με άμεση απέλαση και μαζικούς εγκλεισμούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου. 

Διεκδικούμε μαζί τους, σύνορα ανοιχτά, εδώ και τώρα κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους μετανάστες, τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στις πόλεις και τις γειτονιές μας, δικαιοσύνη για τους νεκρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης”.

Η Μισέλ από το Καμερούν δήλωσε πως “εμείς οι γυναίκες μετανάστριες έχουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε σε αυτά τα νέα μέτρα. Τα παρουσιάζουν σαν να είναι βελτίωση για τη ζωή των γυναικών που θα μπορούν να βλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε για τα παιδιά μας είναι χρήματα για να μπορούμε να τα μεγαλώσουμε, να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα και να τα σπουδάσουμε. Χωρίς τα χρήματα από τις υπερωρίες για εμάς που παίρνουμε πολύ χαμηλούς μισθούς θα είναι αδύνατο. Δεν πρέπει να περάσει αυτός ο νόμος. Θα είμαστε στο δρόμο και την άλλη Τετάρτη μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία και όσους άλλους απεργήσουν”.

“Γέμισε η ψυχή μου ελπίδα ότι δεν θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν ο,τι δικαιούμαστε. Είμασταν πολλοί/ες και είμασταν εξόχως αποφασισμένοι/ες” αναφέρει σε ανάρτησή της η Χρύσα Δουζένη από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων. “Μεγάλη περιφάνεια και συγκίνηση το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ. Πρόσφυγες/σσες και μετανάστες/στριες που με κάποιους/ες έχουμε παλιότερα βρεθεί σε στρατόπεδα προσφύγων και σήμερα διαδηλώσαμε όλοι/ες μαζί κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Γιατί μόνο με κοινούς αγώνες η εργατική τάξη θα αλλάξει τον κόσμο”.