Εργατικό κίνημα
Στηρίξτε τις καθαρίστριες

10/6, Αθήνα, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Παράταση των ασφαλιστικών μέτρων δόθηκε σε καθαρίστριες και καθαριστές του Υπουργείου Οικονομικών που παραμένουν στη δουλειά μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους οριστικά. Πρόκειται για μια ακόμα μάχη που κερδήθηκε. 

Όπως περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Τζένη Μπάλα, από τη Συντονιστική Επιτροπή, είχαν να αντιμετωπίσουν από την πρώτη στιγμή μια πρωτοφανή εχθρότητα από το δικαστήριο: «Την Τρίτη 8/6 εκδικαζόταν η παράταση παραμονής στη δουλειά μας. Πριν ξεκινήσει η υπόθεσή μας,ο δικαστής  παραληρούσε μαινόμενος μπροστά στον δικηγόρο μας και σε μας: “Με σας τους συμβασιούχους ασχολούμαστε χρόνια, οι συμβασιούχοι είστε αντισυνταγματικοί και καταδικαστέοι, οι συμβασιούχοι κατέστρεψαν αυτή τη χώρα, δεν πρόκειται να βγάλω θετική για σας απόφαση”. 

Απείλησε επίσης ότι δεν θα εκδικάσει την υπόθεση αν δεν κατεβάσουμε το πανό μας που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο, έξω από τις αίθουσες, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση μας ως καθεστώς βίας. Το πανό μας έγραφε μόνο “Όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων”, τίποτα απειλητικό. Παρ’ όλο που κατεβάσαμε το πανό, έφυγε για να κάνει αίτηση αποχής για να μην εκδικάσει την υπόθεση. Επειδή το θέμα πήρε δημοσιότητα, ο προϊστάμενος την επόμενη μέρα δεν δέχτηκε την αίτηση αποχής του και έτσι βρεθήκαμε την Τετάρτη 9/6 ξανά στα δικαστήρια. Κερδίσαμε τελικά την παράταση, με τον δικαστή να λέει πως δεν έπρεπε να την δώσει, αλλά λειτούργησε κάτω από καθεστώς βίας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο δικαστής κατέθεσε αγωγή εναντίον μας γιατί δήθεν λέμε ψέματα για την στάση και τα λόγια του, βάζοντας μάρτυρα υπέρ του τη δικηγόρο του Υπουργείου. Προχωράμε κι εμείς σε αγωγή εναντίον του, γιατί αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα και μας συκοφαντεί.

Εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο τον αγώνα, δεν σταματάμε μέχρι την οριστική λύση, που είναι η μονιμοποίησή μας. Συμμετείχαμε στην πανεργατική απεργία στις 10/6, θα είμαστε και στην απεργία την Τετάρτη 16/6. Αυτό που γίνεται είναι φριχτό για όλους τους εργαζόμενους, αυτή είναι η τάξη μας και θα συμμετέχουμε σε ό,τι γίνεται. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο Υπουργείο Εργασίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας».