Εργατικό κίνημα
Λιπάσματα Καβάλας: Δεν περνάει ο Χατζηδάκης

10/6, Αθήνα, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Χαμό» έκαναν στην πανεργατική απεργία στις 10/6 οι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Καβάλας, φορώντας γαλάζια μπλουζάκια, με καπνογόνα και συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση. Είχαν καταφτάσει μια μέρα πριν στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συγκέντρωση και στήνοντας σκηνές έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις μαζικές απολύσεις που επιδιώκονται εδώ και καιρό στην επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη λύνει τα χέρια του αφεντικού της εταιρίας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που θα μπορεί ανενόχλητος να απολύσει τους 133 εργαζόμενους που έχουν απομείνει με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι επίσης καταγγέλλουν ότι υπάρχουν παρένθετες εταιρίες που καλύπτουν την εργοδοσία.

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος των εργαζόμενων στα Λιπάσματα Καβάλας δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Τα Λιπάσματα Καβάλας ήταν στα χέρια κρατικών τραπεζών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πριν περάσει στον Λαυρεντιάδη. 6 χρόνια τώρα παλεύουμε ενάντια στη συνεχή παραβατική συμπεριφορά του απέναντί μας. Αυτός θα σύρει πρώτος τον χορό των ομαδικών απολύσεων αν περάσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και η διάταξη για την απελευθέρωση των απολύσεων. Έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού Εργασίας.

Συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία και θα είναι μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας με την υπόλοιπη εργατική τάξη απέναντι σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο». 

Ο Χατζηδάκης κάτω από την πίεση της πανεργατικής απεργίας και της έντονης παρουσίας τους, έσπευσε να τους δεχτεί το απόγευμα της ίδιας μέρας. Δεσμεύτηκε «να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στην εργοδοσία για την αποτροπή του σχεδίου ομαδικών απολύσεων», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας. Διαφορετικά οι εργαζόμενοι υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν ακόμα πιο μαχητικά.