Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στις απολύσεις και στα σχέδια διάλυσης του ΕΣΥ

1/7, Γενική συνέλευση στον Αγ. Σάββα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε το σωματείο εργαζομένων στον Άγιο Σάββα την Πέμπτη 1/7 το μεσημέρι. Κεντρικό θέμα ήταν οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων, καθώς η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυσή τους και την επαναφορά εργολάβων σε καθαριότητα, φύλαξη και μαγειρεία. Στη συνέλευση μαζική συμμετοχή είχαν συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι, από όλες τις ειδικότητες. 

Αποφασίστηκε η κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας 8πμ-10πμ για την Πέμπτη 8 Ιούλη με συγκέντρωση στην πύλη, και κάλεσμα για αγωνιστικό συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ και πρωτοβάθμια σωματεία όλων των νοσοκομείων για συντονισμένες δράσεις 15 με 20 Ιούλη. Τέλος, δημιουργήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα υπό την αιγίδα του σωματείου για την ενημέρωση και καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων. 

Τη συνέλευση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Καταραχιάς: «Φτάσαμε κοντά στους 13 χιλιάδες νεκρούς από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Αφήσαν τα νοσοκομεία ανοχύρωτα χωρίς μέτρα ασφάλειας. Τα άφησαν υποστελεχωμένα την ώρα που χρειάζονται τουλάχιστον 30 χιλιάδες προσλήψεις τώρα. Στοχοποίησαν τον συνδικαλισμό με τον νόμο Χατζηδάκη και την δράση του σωματείου μας με την απόλυσή μου. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατεβάζει το νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, μια τεράστια επίθεση που έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια που θα καταλήξουν να ρουφήξουν τα λεφτά των αποθεματικών. Παντού θέλουν να δώσουν ό,τι μπορούν στους κερδοσκόπους, για να τους γλιτώσουν από την οικονομική καταστροφή. Με αυτή την πολιτική αυτοί θυσαύρισαν, όπως τα αφεντικά των ιδιωτικών κλινικών, που ουσιαστικά δεν ασχολήθηκαν με την πανδημία.

Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, προχωρούν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που θα ξεπουλήσουν με ύπουλο τρόπο και τα δημόσια νοσοκομεία. Ολόκληρα νοσοκομεία πάνε να τα υποβαθμίσουν σε πρωτοβάθμιες δομές, σε Κέντρα Υγείας. Μειώνοντας την ποιότητα παροχής Υγείας του Δημοσίου, αναβαθμίζουν τους ιδιώτες. 

Επίσης, με κεντρική απόφαση του Υπουργείου και της κυβέρνησης θα έρθουν οι εργολάβοι. Αυτό σημαίνει απολύσεις και για να μειώσουν το κόστος θα έχουν με ψίχουλα τον κόσμο κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Η μάχη αυτή γίνεται την περίοδο που κάναμε τρεις μεγάλες πανεργατικές, που έδειξαν ότι η διάθεση του κόσμου είναι να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Δεν είμαστε μόνες και μόνοι, μας παίρνει να νικήσουμε, δεν θα δώσουμε τη μάχη για την τιμή των όπλων. Απεργιακά, μόνιμοι και συμβασιούχοι, θα τους σταματήσουμε».

Εξοργισμένοι

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν πολλές εργαζόμενες και εργαζόμενοι που δήλωναν εξοργισμένοι την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μην ξαναγυρίσουν στους εργολάβους. Μια εργαζόμενη περιέγραψε ανάγλυφα τι σημαίνει συνεργείο: «Από το 2011 ήμουν σε εργολάβο. Μας είχαν πέντε μήνες απλήρωτες και μας έλεγαν ότι όποιος δεν θέλει ας φύγει, γιατί μπορούν να βρουν και άλλους. Με το έτσι θέλω μπορούσαν να σου κόψουν το μεροκάματο, γιατί δεν έκανες κάτι που ο προϊστάμενος θεωρούσε ότι έπρεπε να κάνεις. Οι σακούλες ήταν μετρημένες, 5 σακούλες για όλη την ημέρα. Έπρεπε να τις ξεβγάζουμε, τις γυρίζαμε ανάποδα, έπεφταν οι καφέδες και οι σερβιέτες ήταν κολλημένες επάνω. Πληρωνόμασταν τέσσερις ώρες και δουλεύαμε έξι. Δηλαδή με αυτές τις συνθήκες θα δουλεύουμε πάλι;».

«Η στάση εργασίας που θα κάνουμε πρέπει να έχει μεγάλη συμμετοχή και να φανεί το αποτέλεσμα. Να μην τρέξουμε να τα κάνουμε όλα πιο γρήγορα από νωρίς για να έχουμε τελειώσει τις δουλειές μας και να έχουμε το νοσοκομείο καθαρό. Αυτό δεν είναι στάση. Και να μην σκεφτούμε τα λεφτά που θα χάσουμε σε μια απεργία. Με τον εργολάβο θα χάσουμε διακόσια ευρώ κάθε μήνα, αν δεν μας απολύσουν. Όποιον και να φέρουν. Από το 1978 που δουλεύω, δεν ξέρω κανένα καλό αφεντικό», τόνισε ο Νίκος, συμβασιούχος στην καθαριότητα.

Στη συνέχεια μέλη του ΔΣ του σωματείου πήγαν στη διοίκηση για να ρωτήσουν αν προτίθεται να φέρει εργολάβους και να την ενημερώσουν ότι μια τέτοια κίνηση σημαίνει πόλεμος με το σωματείο. Η κυνική απάντηση της διοικήτριας Μπαλαούρα ήταν ότι "οι εργαζόμενοι της καθαριότητας είναι ανίκανοι και ότι ο εργολάβος θα είναι πιο φτηνός" και ότι "εργολάβοι θα μπουν σε όλα τα νοσοκομεία ό,τι και να κάνετε!". 

Η ενημέρωση για την προκλητική στάση και τις συκοφαντίες της διοίκησης για τους εργαζόμενους στον κόσμο της συνέλευσης που έμεινε μαζεμένος, ξεσήκωσε ακόμα περισσότερο την αγωνιστική διάθεση για μεγάλη απεργία την Πέμπτη: «Δουλεύουμε τόσο καιρό χωρίς ρεπό και άδειες, με τόσο λίγο προσωπικό και μας βγάζουν και άχρηστους». «Παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι αυτό είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για όλα τα νοσοκομεία. Στο τέλος αυτής της μάχης δεν θα μείνουμε άνεργοι εμείς, αλλά αυτοί και η κυβέρνηση που υποστηρίζουν», τόνισε στο τέλος η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του σωματείου.


Οργανώνουμε ενάντια στα αρπακτικά της κυβέρνησης

Σε μια σειρά νοσοκομεία οργανώνεται νέος γύρος κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους κερδοσκόπους και τους εργολάβους. Ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή είχε το θράσος να πει ότι δεν χρειάζονται «περιφερειακά νοσοκομεία σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων»! Για τα αρπακτικά της κυβέρνησης μόνο ό,τι φέρνει κέρδος χρειάζεται.

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης, οργανώνοντας εργατικές συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων για να ορίσουν μέρες δράσης στις 15-20 Ιούλη. Ήδη η γενική συνέλευση του σωματείου του Άγιου Σάββα έχει πάρει τέτοια απόφαση για τις 15/7 καλώντας την ΠΟΕΔΗΝ και τα υπόλοιπα νοσοκομεία να συντονιστούν.

«Όλα κρέμονται από ένα σκοινί στη δημόσια Υγεία», δηλώνει η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ σωματείου στο Γεννηματάς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, που έστειλε έγγραφο σε όλα τα νοσοκομεία ζητώντας να προγραμματίσουμε άμεσα τις άδειες μας, να τις πάρουμε μέχρι και τον Σεπτέμβρη, χωρίς όμως ταυτόχρονα να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία και να είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτά είναι ανέφικτα πράγματα.  

Θέλουν να παγιώσουν την κατάσταση που επικράτησε στην πανδημία. Αφήνουν τα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία να σηκώνουν όλο το βάρος για τα επείγοντα περιστατικά. Σε μια πρόσφατη εφημερία στο Γεννηματάς 70 εισαγωγές έκαναν μόνο οι παθολόγοι. Έχουμε γεμίσει παθολογικούς πολύ σοβαρά ασθενείς, παραμελημένους σε όλο το διάστημα της πανδημίας. 

Νοσοκομεία-επιχειρήσεις

Δεύτερον, φέρνουν πίσω τους εργολάβους και δεν ανανεώνουν τους συμβασιούχους. Δεν υπάρχει καμία εικόνα για το αν συνεχίζουν οι συμβασιούχοι. Αν δεν πάρουν παράταση και κάνουν χρήση των αδειών που τους χρωστάνε θα πρέπει να φύγουν από τώρα και θα αδειάσει το νοσοκομείο.

Τέλος, επίσημα πια πάνε να φέρουν ΣΔΙΤ. Στο Αττικό και το Ασκληπιείο Βούλας, παρουσίασαν σχέδια για νέους οργανισμούς, που θα μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Και όλα τα παραπάνω, την ώρα που υπάρχει οργασμός δημοσιευμάτων για τη μετάλλαξη Δ και αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό χρειάζονται συντονισμένες κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλη. Κάνουμε την προσπάθεια να πάρουμε τέτοιες αγωνιστικές αποφάσεις στο σωματείο μας».  

«Λόγω υποστελέχωσης στα νοσοκομεία, οι άδειες βγαίνουν πολύ δύσκολα. Μένει κόσμος πίσω που είναι αγανακτισμένος και δεν έχει ξεκουραστεί καθόλου πάρα πολύ καιρό τώρα», τονίζει ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα. «Έτσι όπως το πάνε, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναγυρίσουμε σε μια προηγούμενη κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και να μας κόψουν πάλι τις άδειες.

Στο Αγία Όλγα οργανώσαμε την Τρίτη 6/7 ένα μάζεμα εργαζομένων, συμβασιούχων και μόνιμων, για να συζητήσουμε ποιες είναι οι διαθέσεις και τι είναι ο νόμος που θέλει να περάσει η κυβέρνηση σε σχέση με τη δημόσια Υγεία. Με δυο λόγια είναι ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. Με το μάζεμα επιδιώκουμε να συγκροτηθεί ομάδα που θα οργανώνει και θα πιέζει το ίδιο το σωματείο να προχωράει σε δράσεις. 

Στο δικό μας νοσοκομείο, στα χίλια άτομα, οι διακόσιοι είναι συμβασιούχοι, με κάθε είδους σύμβαση. 31 Οκτώβρη λήγουν οι συμβάσεις τους με την προοπτική να φύγει το 20% του νοσοκομείου, να μείνουν χωρίς μεροκάματο το επόμενο διάστημα και να πέσει στους μόνιμους ακόμα περισσότερη δουλειά. Να τους σταματήσουμε συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις μας μέσα στον Ιούλη».