Η Αριστερά
Θεσσαλονίκη: Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Έκθεση Βιβλίου

Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης για να επισκεφτεί τα περίπτερα που φιλοξενούνται στην 40η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Οι εκδόσεις «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο» βρίσκονται στο περίπτερο 83 του φεστιβάλ, μαζί με τις εκδόσεις «Ένεκεν». 

Εκατοντάδες άνθρωποι, τηρώντας τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, μας επισκέφτηκαν, αγόρασαν βιβλία και αφίσες και συζήτησαν μαζί μας. Η δίψα για απαντήσεις απέναντι στα καυτά ζητήματα που θέτει η κρίση του καπιταλισμού, από την οικονομία ως το περιβάλλον, ήταν φανερή. Μεγάλη ήταν και η αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης που χρησιμοποίησε την πανδημία ως πρόσχημα για να επιβάλει αντεργατικά μέτρα και να καταστείλει τις αντιδράσεις του κινήματος.

Οι ιδεολογικές αναζητήσεις συμβαδίζουν με τις πολιτικές και είναι σίγουρα σημαδεμένες από την επικαιρότητα: έτσι, οι εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για τις γυναίκες και την ομοφοβία αποτελούν πόλο έλξης, ιδίως για τη νεολαία που έχει βάλει τον σεξισμό στο στόχαστρο για τα καλά. Το ίδιο ισχύει και με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, με αποτέλεσμα βιβλία όπως εκείνο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνονται ανάρπαστα. Ταυτόχρονα όμως, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο σήμερα συμβαδίζει με ερωτήσεις και απορίες για τις προηγούμενες επαναστατικές «εφόδους στον ουρανό». 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλοί και πολλές αγόρασαν τη βιογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ από τον Τόνι Κλιφ, τα βιβλία για το Μάη του ’68 και την επανάσταση στην Κούβα, αλλά και τα βιβλία που εξηγούν «πώς νίκησε» και «πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση». Παράλληλα, μαζί με την πράξη πηγαίνει και η θεωρία. Έτσι, «οι επαναστατικές ιδέες του Μαρξ», τα βιβλία του Έγκελς αλλά και το «Μαρξισμός και αναρχισμός» βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πουλήθηκαν μαζικά. Σημαντικό υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον για το φεστιβάλ «Μαρξισμός 2021». Η Έκθεση θα συνεχιστεί ως την Κυριακή 11 Ιουλίου, σας περιμένουμε!