Εργατικό κίνημα
Μονιμοποιήσεις στους Δήμους

30/7, Κινητοποίηση συμβασιούχων εργαζόμενων ΟΤΑ, Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές των Δήμων ήταν η Τετάρτη 30/7. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στήριξε τις κινητοποιήσεις με 3ωρη στάση εργασίας. Στην Αθήνα δεκάδες εργαζόμενες/οι, στην τεράστια πλειοψηφία τους γυναίκες, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και σε άλλες πόλεις στις Περιφέρειες. 

Όπως καταγγέλλουν, εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια κάτω από την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με την αβεβαιότητα κάθε χρόνο αν θα πεταχτούν στην ανεργία. Αυτή η πρακτική δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία των υπηρεσιών ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.

 «Είμαι εδώ για να διεκδικήσω μόνιμη δουλειά, είμαι πέντε χρόνια στους παιδικούς σταθμούς», δηλώνει η Σεμίνα. «Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτουμε. Εγώ είμαι μαγείρισσα, αν φύγω τα παιδιά δεν θα τρώνε τίποτα. Στον χώρο μου, στα 17 άτομα προσωπικό, μόνιμοι είναι μόνο οι δύο».

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του αντικαπιταλιστικού δικτύου εργαζόμενων ΟΤΑ «Σκουπιδιάρα» που μοιράστηκε στις συγκεντρώσεις, χρειάζεται «να διεκδικήσουμε από τα πρωτοβάθμια συνδικάτα και την ομοσπονδία μας την ΠΟΕ-ΟΤΑ, να μπει όχι μόνο αρωγός, αλλά να βάλει μπροστά απεργιακό αγώνα που να ξεσηκώσει και να συντονίσει όλους και όλες, συμβασιούχους και μόνιμους, για μόνιμη δουλειά, για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις που χρειαζόμαστε στους Δήμους, για την αναγκαία χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών, ενάντια στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των Δημάρχων που φέρνουν τους ιδιώτες, με αναπτυξιακές εταιρίες».