Εργατικό κίνημα
Ανοιχτό ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ανοιχτό ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/7 το απόγευμα σε ξενοδοχείο στον Κεραμεικό. Η μαζική προσέλευση του κόσμου και τα θέματα που άνοιγαν οι εργαζόμενοι ήταν ενδεικτικά της διάθεσης που υπάρχει στον κλάδο. Το Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα της πανδημίας μαζικοποιήθηκε με νέα μέλη, έστρεψε την προσοχή του σε κομμάτια παραδοσιακά ασυνδικάλιστα, όπως οι διανομείς, ξαναζωντάνεψε μέσα από τις κινητοποιήσεις που σε έναν βαθμό κέρδισαν επιδόματα για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κλάδου που είχε αποκλειστεί. 

Οι εργαζόμενες/οι που πήραν τον λόγο μετέφεραν εικόνες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που μπόρεσαν να αναχαιτιστούν σε μεγάλο βαθμό όταν υπήρξε συσπείρωση από τα κάτω και στήριξη από το Συνδικάτο. «Φοβούνται οι εργοδότες όταν ακούν ότι θα ασχοληθεί το Συνδικάτο. Με αυτό θα μπορέσουμε να σταματήσουμε και τις νέες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τόνισε η Δήμητρα, ξενοδοχοϋπάλληλος.

Αυτή η δυναμική έμεινε αναξιοποίητη από την ηγεσία του Συνδικάτου. Δεν έπασχε η ανάλυση εισηγητικά για το νέο ασφαλιστικό και τον νόμο του Χατζηδάκη και για το δυνάμωμα του Συνδικάτου. Ανακοινώθηκαν οι εκλογές στο συνδικάτο στο τέλος του Σεπτέμβρη. Έλειπε όμως το άμεσο σχέδιο δράσης, μια απεργιακή πρόταση που από την επόμενη μέρα ο κόσμος που βρέθηκε εκεί θα ξεκινούσε να οργανώνει στο χώρο του. Ειδικά μέσα στο κατακαλόκαιρο αυτό θα ήταν τεράστια πίεση στα αφεντικά και την κυβέρνηση και διέξοδο στους εργαζόμενους απέναντι στις αυθαιρεσίες. Αυτή ήταν η πρόταση που μπήκε από τον Β. Μυρσινιά, μέλος της αντικαπιταλιστικής κίνησης “Καμαριέρα”.