Διεθνή
Καναδάς: Οι όμορφες επέτειοι όμορφα καίγονται

Το κατεδαφισμένο άγαλμα της βασίλισσας Βικτόρια στο Γουίνιπεγκ. Φωτό: Socialist.ca

Οι όμορφες εθνικοί επέτειοι όμορφα καίγονται. Ειδικά αν πρόκειται για επετείους της αποικιοκρατίας και της σφαγής των Ιθαγενών πληθυσμών. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τον Καναδά αυτές τις μέρες. Η 1η Ιούλη είναι η “Μέρα του Καναδά” και από πολύ κόσμο “γιορτάστηκε” γκρεμίζοντας αγάλματα, αρχίζοντας από τη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας και φτάνοντας ως πολιτικούς σαν τον ΜακΝτόναλντ (πρωθυπουργό το 2ο μισό του 19ου αιώνα και επικεφαλής εκστρατειών κατά των Ιθαγενών πληθυσμών).

Οι διαδηλώσεις ήταν εντυπωσιακές, με συμμετοχή χιλιάδων σε πολλά σημεία της χώρας και συνθήματα “Καταργήστε την Μέρα του Καναδά” και “Καμιά περηφάνια για τη γενοκτονία”. Το κίνημα είναι μήνυμα ριζοσπαστικοποίησης στον Καναδά. Για δεκαετίες, οι πολιτικοί της χώρας είχαν θάψει το αποικιακό παρελθόν της χώρας. Στην πραγματικότητα, το παρελθόν είχε “θαφτεί” πραγματικά μαζί με τα πτώματα πολλών χιλιάδων ιθαγενών παιδιών κάτω από ιδρύματα που αποκαλούνταν “σχολεία”, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κολαστήρια, μηχανισμοί που έπαιρναν τα παιδιά από τις κοινότητες και τις οικογένειές τους, για να εξαφανίσουν τις γλώσσες και τις παραδόσεις τους και να τα κάνουν “Καναδούς”. Δεν μιλάμε για την εποχή του πρώτου εποικισμού του Καναδά πριν από αιώνες, αλλά για “ιδρύματα” της δεκαετίας του 1950 που έφτασαν να λειτουργούν ως το 1996.

Η πρόσφατη ανακάλυψη νέων μαζικών τάφων τροφοδότησε ξανά τις διαδηλώσεις και έσπασε το προσωπείο του “ανθρωπιστή” πρωθυπουργού Τριντό. Οι εξελίξεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις φρικτές αποκαλύψεις, αλλά με μια πιο μακρόσυρτη διαδικασία στο κίνημα. Πρόκειται για τη σύνδεση και τον συντονισμό ανάμεσα στα κινήματα των Αυτόχθονων που υπερασπίζουν τις περιοχές τους και τα ιστορικά τους δικαιώματα, το κίνημα ενάντια στις κλιματική αλλαγή, αλλά και στα συνδικάτα. Αφορμή πέρυσι δόθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει έναν νέο αγωγό αερίου από το εσωτερικό της Βρετανικής Κολομβίας ως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα κινήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους και μπλόκαραν τα σχέδια των εταιρειών και της κυβέρνησης. Και όταν ο κόσμος παλεύει, έρχεται και η ώρα των “ξεχασμένων” εγκλημάτων να έρθουν στο φως.