Περιβάλλον
Καπιταλισμός της καταστροφής: Σπάει όλα τα ρεκόρ

Φωτιά στη θάλασσα του Μεξικό από διαρροή φυσικού αερίου

Μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαν να χωρέσουν οι κατά τα άλλα πραγματικότατες σκηνές περιβαλλοντικής καταστροφής που διαδέχονται η μία την άλλη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Καύσωνας στον Καναδά, πυρκαγιές στη Σιβηρία, ποτάμια λάσπης στην Ιαπωνία, φωτιά στην θάλασσα του Μεξικού, ξηρασίες στη Μαδαγασκάρη.

Ο «θόλος θερμότητας» που κάλυψε μεγάλη έκταση του Καναδά και των Βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών έσπασε 103 ρεκόρ θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη Βρετανική Κολομβία, την Αλμπέρτα και το Γιούκον. Στρώματα ζεστού αέρα που δημιουργούνται από τις αυξημένες θερμοκρασίες της επιφάνειας των υδάτων του Ειρηνικού, παγιδεύτηκαν πάνω από τις χερσαίες μάζες και προκάλεσαν το λεγόμενο φαινόμενο του «θόλου», οδηγώντας σε ένα σπιράλ αύξησης των θερμοκρασιών σε περιοχές που συνήθως έχουν χαμηλές θερμοκρασίες.

Την Κυριακή 26/6, οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν 49,6 βαθμούς Κελσίου στο Λάιτον της Βρετανικής Κολομβίας, σπάζοντας ένα ρεκόρ 84 χρόνων με διαφορά 4,6 βαθμών Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες υπολογίζεται πως στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους. Στην περιοχή του Βανκούβερ, σε μια μόνο μέρα η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε 65 κλήσεις για περιστατικά “αιφνίδιου θάνατου”. Στις 30/6 στο Λάιτον ξέσπασε φωτιά. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, η φωτιά είχε σαρώσει όλη την κωμόπολη.

Νότια των συνόρων, τμήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, αντιμετώπισαν επίσης εξαιρετικά ζεστό καιρό, με την ΕΜΥ των ΗΠΑ να περιγράφει τις συνθήκες του καύσωνα ως "ιστορικές". Σε όλες τις βορειοδυτικές πολιτείες, οι υποδομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες θερμοκρασίες. Η περιοχή υποφέρει ακόμα από συχνές διακοπές ρεύματος και έλλειψη νερού. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το τραμ σταμάτησε για μέρες λόγω του ότι τα καλώδια της γραμμής κυριολεκτικά έλιωσαν. Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα κέντρα προστασίας καθώς τη Δευτέρα 27/6 οι θερμοκρασίες έφτασαν στους 45 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές της πολιτείας της Ουάσινγκτον, τα σχολικά λεωφορεία σταμάτησαν, καθώς ο αέρας μέσα στα οχήματα έγινε επικίνδυνα ζεστός για τα παιδιά.

Αδιαφορία

Τα αφεντικά εκφράζουν φόβους ότι το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει τις συγκομιδές φρούτων αλλά αδιαφορούν τελείως για την προστασία των εργατών. Τους βάζουν να δουλεύουν ακόμα πιο εντατικά κάτω από το λιοπύρι ή ακόμα και τη νύχτα με φακούς. Ήδη δύο εργάτες γης έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουάσινγκτον την τελευταία εβδομάδα όπου δουλεύουν κυρίως μετανάστες από τη Νότιο Αμερική ηλικίας από 14 έως και 70 χρονών.

Λίγες μέρες πριν, στη Σάκχα και στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν κατά τόπους τους 47 βαθμούς Κελσίου και οι πυρκαγιές έκαιγαν 2900 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, έκταση μεγαλύτερη από την επιφάνεια του Λουξεμβούργου. Οι φωτιές αυτές υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχο δηλαδή με όσο εκπέμπει ολόκληρη η Σουηδία μέσα σε ένα χρόνο. 

Την ίδια στιγμή, δυτικά της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, η θάλασσα ανάβλυζε φωτιά, σχηματίζοντας ένα “πύρινο μάτι”. Οι φλόγες δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ηφαιστειακής έκρηξης αλλά μιας διαρροής αγωγού αερίου της εταιρείας Pemex που καταλήγει σε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου της εταιρείας. Η Pemex, είναι μια εταιρεία γνωστή για το μεγάλο ιστορικό σοβαρών ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις της αλλά και εργατικών ατυχημάτων. Ο Άνγκελ Καριζάλες, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ασφάλειας του Μεξικού για τον πετρελαϊκό τομέα, έγραψε στο Τουίτερ ότι το συμβάν «δεν προκάλεσε καμία διαρροή». Παρέλειψε να εξηγήσει τι ήταν αυτό που καιγόταν επί πέντε ώρες και πόσο καταστροφικές για την υποθαλάσσια ζωή ήταν οι συνέπειες του.

Λάσπη

Πριν καλά καλά όμως σβήσει η φωτιά στον Κόλπο του Μεξικού, έρχονταν κιόλας οι εικόνες μιας τεράστιας ολίσθησης εδάφους στο τουριστικό θέρετρο του Ατάμι στις ανατολικές ακτές τις Ιαπωνίας. Χιλιάδες τόνοι λάσπης, σάρωσαν σπίτια, πυλώνες ρεύματος και οχήματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους αφού ακόμα αγνοούνται άλλοι 20. Η ολίσθηση προκλήθηκε από τις αυξημένες βροχές, που ξεπέρασαν σε 2 μέρες τις ποσότητες που πέφτουν συνήθως σε ολόκληρο τον πιο βροχερό μήνα της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι σχεδόν 400.000 άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη έχουν φτάσει στο χείλος της λιμοκτονίας λόγω των συνεχιζόμενων ξηρασιών. Σε μια χώρα όπου 1,14 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν τη διατροφική ανασφάλεια, αυτή η κρίση έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να μετακινηθούν με τα πόδια από αγροτικές σε αστικές περιοχές.

Μπροστά σε αυτά τα καταστροφικά γεγονότα, που ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως αυξάνονται σε συχνότητα και οξύνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι επιλογές των ισχυρών του πλανήτη είναι υποκριτικές και ανεπαρκείς. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μπορεί να παραδέχτηκε σε ομιλία του ότι ο καύσωνας σε ΗΠΑ και Καναδά συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και η Άνγκελα Μέρκελ να χειροκρότησε την Γκρέτα Τούνμπεργκ που την κατακεραύνωνε στην σύνοδο “Σβαρτσενέγκερ” στην Αυστρία, αλλά και οι δυο έχουν πετσοκόψει τα ποσά που υπόσχονταν ότι θα δώσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Και οι άλλοι ηγέτες των χωρών που αποτελούν τους G7 όμως απέδειξαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη πως οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους δεν τους επιτρέπουν να συμφωνήσουν σε τίποτα ουσιαστικό. Το 2021 θα είναι, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η χρονιά με την δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση εκπομπών ρύπων στην ιστορία αλλά τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους ψάχνουν ακόμα πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους, κάνοντας ακόμα και την κάλπικη πράσινη ανάπτυξή τους να φαντάζει ουτοπία. Και την ανατροπή του καπιταλισμού, οικολογική αναγκαιότητα.