Περιβάλλον
Όχι Μετρό στα Εξάρχεια

1/7, Διαδήλωση στα Εξάρχεια ενάντια στην ανάπλαση. Φωτό: ΣΕΚ Εξαρχείων

Την πρώτη τους απάντηση ενάντια στη δημιουργία σταθμού Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων και τις αναπλάσεις ιδιωτικοποίησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ο δήμος έδωσαν την Πέμπτη 1 Ιούλη κάτοικοι, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου. 

Η διαδήλωση στην οποία καλούσαν ανάμεσα σε άλλα η Ανοιχτή Συνέλευση του Λόφου Στρέφη, η Ανοιχτή Συνέλευση στην Πλατεία Εξαρχείων ενάντια στην κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας γέμισε τους δρόμους και τα στενά της γειτονιάς με συνθήματα και κόσμο. Το παρών έδωσαν οι περισσότερες παρατάξεις της αριστεράς στο δήμο. Βασικά συνθήματα ήταν “Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω το Μετρό από την πλατεία” και “Ανάπλαση σημαίνει φτωχοί εκτοπισμένοι”. 

Το προηγούμενο διάστημα με μπαράζ δημοσιευμάτων, ενίοτε και πανηγυρικών, ενημερωθήκαμε για την εκκίνηση τους προσεχείς μήνες εργασιών στην πλατεία στα πλαίσια της ανάπτυξης της 4ης γραμμής Μετρό. Είναι μια προκλητική κίνηση που χρειάζεται για να αποτραπεί να ξεσηκώσει όλη τη γειτονιά, αλλά ταυτόχρονα να βρει ενάντιά της όλα τα συνδικάτα τη περιοχής και των συγκοινωνιών, τους εκπαιδευτικούς, την καθαριότητα, τους εργαζόμενους στο Δήμο. 

Η δημιουργία Μετρό στην περιοχή, και δη στην Πλατεία, όχι μόνο δεν αποτελεί αίτημα των κατοίκων, μιας και συγκοινωνιακοί λόγοι δε συντρέχουν αφού υπάρχουν σταθμοί κάθε τύπου σε απόσταση μικρότερη ακτίνας χιλιομέτρου, αλλά έρχεται να ζημιώσει τις ανάγκες μας σε πράσινο, χώρους αναψυχής και περιπάτου προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων που ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουν το “ιστορικό κέντρο” ως άθροισμα οικονομικών φιλέτων. Το επόμενο βήμα σε αυτή τη μάχη είναι να παρθούν μαζικά αποφάσεις συνδικάτων εργαζομένων ενάντια στα σχέδια αυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπλοκαριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.

Βασίλης Μυρσινιάς, ΣΕΚ Εξαρχείων