Διεθνή
Βραζιλία: Σε ελεύθερη πτώση ο Μπολσονάρο

3 Ιούλη, Βραζιλία, Διαδήλωση κατά του Μπολσονάρο στο Σάο Πάολο. Φωτό: Miguel Schincariol/AFP

Ξανά στους δρόμους βγήκε η Βραζιλία στις 3 Ιούλη, ενάντια στον Μπολσονάρο σε περισσότερες από 300 πόλεις της χώρας συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες. Το ραντεβού είχε κανονικά δοθεί για τα τέλη Ιούλη, αλλά μέσα στις τελευταίες βδομάδες υπήρξαν εξελίξεις.

Η εισαγγελία ερευνά πλέον σκάνδαλα στην αγορά 20 εκατομμυρίων εμβολίων από την Ινδία, στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο Μπολσονάρο. Ο Μπολσονάρο αρχικά βρισκόταν επικεφαλής της παγκόσμιας άρνησης του κορονοϊού και άφησε τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη. Ο θάνατος όμως δεν υπάκουσε στην ακροδεξιά προπαγάνδα και άρχισε να θερίζει, ξεπερνώντας πλέον το μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Οι πιέσεις και από τον κόσμο, αλλά και από κομμάτια του ίδιου του κρατικού μηχανισμού οδήγησαν τελικά σε στροφή για να μπορέσουν να εξασφαλιστούν εμβόλια. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η “βιασύνη” πολλαπλασίασε τις μίζες και τις απατεωνιές. Οι εταιρείες άρχισαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα λαδώσει καλύτερα, την ώρα που οι διαφορετικοί υπουργοί έκαναν το ίδιο και από τη μεριά τους. 

Κομμάτι αυτής της εσωτερικής πολυδιάσπασης της δεξιάς και των μηχανισμών είναι και ότι υπήρξε πρωτοβουλία στη Γερουσία για καθαίρεση του Μπολσονάρο. Γερουσιαστές της Δεξιάς, ακόμη και πρώην τμήματα του μπλοκ του ζητάνε την πτώση του. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τότε που ο Μπολσονάρο παρουσιαζόταν διεθνώς σαν το παράδειγμα ενός φασιστικού οδοστρωτήρα που θα σαρώσει την Αριστερά και τα κινήματα. Ο Μπολσονάρο δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει την αντιδραστική βάση των οπαδών του, και οι εξελίξεις το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο.

Δύναμη

Αντίθετα το κίνημα για την ανατροπή του πήρε κι άλλη δύναμη μετά τις 3 Ιούλη. Στους δρόμους τα συνθήματα ενώνονται στο “Έξω ο Μπολσονάρο”, αλλά απλώνονται και σε συγκεκριμένες μάχες. Πρώτα απ’ όλα για εμβόλια για όλους και υπεράσπιση του συστήματος Υγείας. Αλλά και για τη Δημόσια Παιδεία που δέχεται την επίθεση της κυβέρνησης, την υπεράσπιση των κοινοτήτων των Ιθαγενών που βρίσκονται στο ρατσιστικό στόχαστρο του Μπολσονάρο από την αρχή.

Οι κινητοποιήσεις καλούνται από τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και το Μέτωπο της αντιπολίτευσης από τα Αριστερά. Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) και ο Λούλα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2003 ως το 2010 βλέπουν ορατή την προοπτική να επιστρέψουν στην προεδρία στις εκλογές του 2022. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 49% στον Λούλα και 23% στον Μπολσονάρο. Το κίνημα δεν τους έχει αφήσει να ακολουθήσουν την καταστροφική τακτική της αναμονής μέχρι τις εκλογές. Τους πιέζει να βγουν στο δρόμο. Όμως η σύνδεση της πτώσης του Μπολσονάρο με την επιστροφή του Λούλα βάζει περιορισμούς στο ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων. 

Το PSOL, η μεγαλύτερη δύναμη στα Αριστερά του PT έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι θα υποστηρίξει τον Λούλα στον πρώτο γύρο των προεδρικών. Πέρα όμως από την εκλογική τακτική, λείπει το κάλεσμα για απεργιακούς αγώνες ενάντια στις επιθέσεις του Μπολσονάρο οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για γενική απεργία. Υπάρχουν δυνάμεις που βλέπουν τη διάσπαση στο εσωτερικό της δεξιάς σαν μια διαδικασία που πρέπει να στηριχτεί, “μετριάζοντας” τη ριζοσπαστικότητα. Αντί να οξυνθεί η κρίση, έτσι δίνεται χρόνος για ανασύνταξη και στον μπολσοναρισμό και στην ευρύτερη δεξιά. Το κίνημα στη Βραζιλία έχει πρόσφατη εμπειρία από πετυχημένες γενικές απεργίες που προκάλεσαν πανικό στο κατεστημένο και τους καπιταλιστές, και αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.