Εργατικό κίνημα
Συντονισμός ενάντια στο σφαγείο Χατζηδάκη

Σε ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση της μάχης ενάντια στη νέα κυβερνητική επίθεση στην ασφάλιση, καλούν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, την Τρίτη 13 Ιούλη, στις 7.30μμ, στο θεατράκι της πλ. Κουμουνδούρου.

«Χρειάζεται τώρα τα Συνδικάτα, να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία για να σωσουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο οργανώνουμε τους χώρους μας για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις σε κάθε σωματείο και χώρο. Να συζητήσουμε με τους συναδέλφους και να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα» καλούν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων σε ανακοίνωσή τους κι εξηγούν σχετικά με το νέο ασφαλιστικό: 

«Ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης, σχεδιάζουν το μεγαλύτερο πλιάτσικο που έχει γίνει ποτέ στο ασφαλιστικό σύστημα. Να δώσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης τα επόμενα χρόνια 80 δις ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν. Οι εισφορές των εργαζομένων θα πάνε στον τζόγο των χρηματαγορών και το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει δεκάδες δις ευρώ.

Ψίχουλα

Ο κάθε νέος εργαζόμενος θα αποφασίζει αν τα χρήματα του “ατομικού κουμπαρά” της επικουρικής του ασφάλισης θα τα τζογάρει η ιδιωτική εταιρία που θα τα διαχειρίζεται, σε “προϊόντα” υψηλού, μεσαίου, ή χαμηλού ρίσκου. Τα χαμηλού ρίσκου δεν θα έχουν καμία απόδοση και πρακτικά η επικουρική σου θα είναι ψίχουλα. Αντίθετα τα υψηλού ρίσκου θα έχουνε μεγαλύτερες αποδόσεις, (άρα υπόσχεση για υψηλότερη επικουρική σύνταξη), αλλά και τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα και να μην πάρεις ποτέ τίποτε όπως έχει γίνει δεκάδες φορές με ιδιωτικές εταιρίες που φαλίρισαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.

Για τους ήδη συνταξιούχους η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Όσες υποσχέσεις και να δίνει σήμερα ότι θα καλύπτει το κράτος το κόστος πρόκειται για ψευτιές. Χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης από τους νεώτερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, γιατί τα χρήματα η κυβέρνηση τα δίνει στην αποπληρωμή του χρέους και στους πλούσιους φίλους της και όχι στις ανάγκες των εργατών για μισθούς και συντάξεις.  

Αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί αυτές είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ, τα προαπαιτούμενα που λέγαμε στα χρόνια των μνημονίων, για να δώσουν κάποια από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί». 

Εν τω μεταξύ απόφαση για κινητοποίηση ενάντια στο νέο ασφαλιστικό πήρε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ «και δηλώνει ότι θα απαντήσει με κάθε τρόπο και με απεργιακή μορφή, έτσι ώστε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή. Την εξειδίκευση των κινητοποιήσεων θα την αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ» όπως αναφέρει στην απόφασή του. Ταυτόχρονα αποφάσισε τη στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως και ανακοίνωσε αγωνιστικό διήμερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με συλλαλητήρια στις 10 Σεπτέμβρη μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ και την επόμενη, 11 Σεπτέμβρη, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης και την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού.

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης 7/7.