Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έβρος - Τα ρατσιστικά εγκλήματα συνεχίζονται

20χρονος πρόσφυγας νεκρός σε προαύλιο εκκλησίας στον Έβρο, πιθανά από το κρύο

Σε επανάληψη παίζεται ξανά και ξανά το τραγικό έργο του πολέμου σε βάρος των προσφύγων στα σύνορα. Δυο ομάδες προσφύγων βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες του Έβρου, λίγες μόλις μέρες μετά την δολοφονία προσφύγισσας από την Ερυθραία με σφαίρα και έναν μήνα μετά τον εγκλωβισμό προσφύγων σε νησίδα του ποταμού για 7 μέρες – κι ενώ από την επιχείρηση επαναπροώθησής τους πνίγηκε ένα τετράχρονο προσφυγόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν πρόκειται για μια ομάδα 46 προσφύγων, εκ των οποίων οι 10 ανήλικοι, και μια ακόμη ομάδα 40 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους 12 ανήλικοι καθώς και ένα μωρό 5 μηνών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης για τον θάνατο μιας γυναίκας που είχε επείγουσα ανάγκη για αιμοκάθαρση. Το ΕΔΔΑ έβγαλε στις 19/4 απόφαση με την οποία υποχρεώνει την Ελλάδα να τους παρέχει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, αλλά χρειάστηκε να πάει 21 Απρίλη για να κινητοποιηθούν οι αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, ακόμα 37 πρόσφυγες/ισσες εγκλωβίστηκαν σε νησίδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε στις 19 Απρίλη απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα και το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τους σώσουν. Η απάντηση των τελευταίων είναι ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν κι έτσι η ομάδα -στην οποία βρίσκονταν 16 παιδιά- αγνοείται.

Στο μεταξύ, τα ΜΜΕ άλλαξαν γραμμή σχετικά με τον πυροβολισμό που σκότωσε την 20χρονη προσφύγισσα από την Ερυθραία. Αντιλαμβανόμενα προφανώς ότι δεν γίνεται να έχει πυροβοληθεί σχεδόν εξ επαφής από τούρκους αστυνομικούς ενώ βρισκόταν στην ελληνική όχθη (σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ), τώρα ισχυρίζονται ότι την πυροβόλησε ο διακινητής. Βέβαια ούτε αυτή η εκδοχή ευσταθεί, καθώς οι διακινητές δεν συνοδεύουν τις βάρκες στον Έβρο, ενώ το περισσότερο που μπόρεσε να γράψει η Καθημερινή είναι ότι πρόκειται για “ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται”.

Το θράσος των ελληνικών αρχών είναι τέτοιο, που έκαναν διάβημα προς την τουρκική πλευρά μέσω του σημείου επαφής στην περιοχή του Καπιτάν Αντρέεβο και να δηλώσουν: “Το τελευταίο διάστημα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι [η τουρκική στρατοχωροφυλακή] συμμετέχει στη μεταφορά των μεταναστών”. Εγκλήματα κάνουν βέβαια και οι δυο αστυνομίες. Τα υποδαυλίζει η στρατιωτικοποίηση των συνόρων που από κοινού έχουν δημιουργήσει οι δυο κυβερνήσεις και η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας την οποία τηρούν μέχρι σήμερα.

Αλλά το διάβημα αυτό είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια ώστε να κουκουλωθούν οι πομπές της ίδιας της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με έρευνα της Human Rights Watch όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στα βασανιστήρια σε βάρος των προσφύγων, αλλά οργανώνει τις επαναπροωθήσεις προσλαμβάνοντας και άλλους μετανάστες για τις κάνουν ώστε η ίδια να σβήνει τα ίχνη της. Και στο μεταξύ, πρόσφυγες, προσφύγισσες και προσφυγόπουλα καθημερινά σβήνουν από την πείνα και το κρύο ή πνίγονται. Η κόλαση είναι μια νησίδα του Έβρου.