Αντιπολεμικό κίνημα
Ο “φιλάνθρωπος Χριστιανός” Δένδιας και η πιο σημαντική βάση του θανάτου

Αμερικάνικα τανκς στην Αλεξανδρούπολη

«Αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές ημέρες για το σύνολο των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο, κάνουμε έκκληση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού που παραμένει στην πόλη, την ασφαλή έξοδό του, καθώς και για τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου. Για τον λόγο αυτό απέστειλα επιστολή στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητώντας του να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων τόσο στη Μαριούπολη, όσο και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου, να υπενθυμίσω, στην αρχή του πολέμου είχαμε θύματα ομογενείς από αεροπορικά πυρά…»

Αυτό ήταν το φετινό «πασχαλινό» μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Δένδια. Είναι απολύτως υποκριτικό το όψιμο ενδιάφερον του Δένδια όσον αφορά στην διάπραξη εγκλημάτων και στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο πόλεμος που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη έχει κοστίσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 377.000 ζωές. Δεν συγκρίνεται προς το παρόν, και ευτυχώς, με τις απώλειες που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά φυσικά ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του Δένδια να πάει στα διεθνή δικαστήρια τους σαουδάραβες πρίγκηπες για τα εγκλήματα που έχουν κάνει. Αντίθετα τους επισκέπτεται κάθε τρεις και λίγο, ενώ συμφώνησε να τους βοηθήσει σε αυτό το έγκλημα διαθέτοντάς τους τις συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ του ελληνικού στρατού. Δεν έχει ιδρώσει το αυτί του κ. Δένδια από τα συνεχή εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και στο Λίβανο ούτε από τα εγκλήματα της δικτατορίας του Σίσι στην Αίγυπτο. Και δεν ίδρωνε ούτε με τα εγκλήματα του Πούτιν όταν η ελληνική διπλωματία συνεργαζόμενη με την ρωσική είχαν ανάγει σε ήρωα τον πολέμαρχο Χαφτάρ που σκότωνε αμάχους στην Λιβύη πριν τρία χρόνια. 

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους άμαχους της Ουκρανίας και τα εγκλήματα που διαπράττει ο ρώσικος στρατός. Το μόνο που την ενδιαφέρει, και μπροστά σε αυτό δεν λογαριάζει κανένα κόστος, είναι να αποδείξει στις ΗΠΑ και στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ότι είναι το πιο «αξιόπιστο» στήριγμα του δυτικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. 

Συνεργασία

Αυτό έγινε σαφές για ακόμη μια φορά με τις εξελίξεις της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη βοήθεια και ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία». 

Σε αυτό το πλαίσιο Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 16 Μαΐου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα νατοϊκά πολεμικά σχέδια και να ξαναθέσουν σε νέα βάση τα ενεργειακά σχέδια, έτσι ώστε να βολευτούν όλες οι «σύμμαχες» χώρες της Αν. Μεσογείου - και πάνω από όλα το αμερικανικό LNG και οι δυτικές πολυεθνικές της ενέργειας. Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ...»

Τη Μεγάλη Τρίτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας που έγινε με πρωτοβουλία» του στρατηγού Milley στην οποία συμετείχε στενός πυρήνας του ΝΑΤΟ και οι μεγαλυτεροι διεθνείς του εταίροι: Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία. Συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική περιφέρειά της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της Ουκρανίας». 

Αυτά τα σχέδια εμπλοκής στον πόλεμο εξυπηρετούν τα νατοϊκά στρατεύματα που συνεχίζουν να αποβιβάζονται στην Αλεξανδρούπολη με προορισμό τα σύνορα με την Ρωσία με το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» να αναφέρει για την Αλεξανδρούπολη ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη ΝΑ Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης».