Εργατικό κίνημα
Η ΑΔΕΔΥ καλεί την ΟΕΝΓΕ να διορθώσει το λάθος στην κατανομή εδρών

11/4, Συνέδριο ΟΕΝΓΕ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε σχέση με την κατανομή των εδρών στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Το Πρωτοβάθμιο Σωματείο Μαγνησίας της ΟΕΝΓΕ έχει προσφύγει στα δικαστήρια -η δίκη θα γίνει 27/4- κατά της συγκεκριμένης κατανομής με την οποία, με ευθύνη της παράταξης της ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ), η ίδια πήρε μία έδρα παραπάνω εις βάρος της ΔΗΣΥΠ (ΚΙΝΑΛ).

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ: «Η κατανομή των εδρών όπως έγινε στις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ για την κατανομή των 27 εδρών του Γενικού Συμβουλίου, είναι αντίθετη με την κατανομή που γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια, τόσο στα συνέδρια της ΑΔΕΔΥ, όσο και στα συνέδρια των Ομοσπονδιών. Στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ η Εφορευτική Επιτροπή με ψήφους 2-2 (η ψήφος της Προέδρου μετρήθηκε διπλή) όρισε ως εκλογικό μέτρο μόνο τον ακέραιο αριθμό (8), με αποτέλεσμα οι έδρες του Γενικού Συμβουλίου που κατανεμήθηκαν να βγουν 28 αντί 27 που προβλέπει το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ. Στη συνέχεια αφαίρεσαν, αυθαίρετα, μια έδρα από την τελευταία παράταξη η οποία είχε 16 ψήφους / 8 (μέτρο) = 2 έδρες, με το σκεπτικό ότι δεν είχε υπόλοιπο και την έδωσαν στην πρώτη παράταξη!!!

Εδώ και 40 χρόνια, τόσο η ΑΔΕΔΥ στο συνέδριό της, όσο και οι Ομοσπονδίες, για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, εφαρμόζουν στις εκλογές για την ανάδειξη Γενικού Συμβουλίου τη διάταξη του άρθρου 18 παρ. 2 του Ν. 1361/83 (μεταγενέστερου του Ν. 1264/82) και η κατανομή των εδρών (όπου προκύπτουν περισσότερες) γίνεται με το ακέραιο μέρος του μέτρου και το πρώτο ή και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Αν ψάξει κανείς τα εκλογικά συνέδρια της ΑΔΕΔΥ θα δει ότι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες το μέτρο ήταν ο ακέραιος αριθμός συν το πρώτο ή και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο (π.χ. 36ο, 37ο συνέδρια ΑΔΕΔΥ)».