Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2022: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου, της ακρίβειας, του ρατσισμού

6/4, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

H διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει πάνω απ’ όλα αντιπολεμικό κι αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Μέσα στην κατάσταση που ζούμε με την κρίση να απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, η Πρωτομαγιά δίνει μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε το κίνημα να βρεθεί ξανά στο δρόμο μετά την επιτυχημένη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. 

Πάμε να δώσουμε τη συνέχεια με στόχο να σταματήσουμε την κυβέρνηση και την καταστροφική πολιτική της. Διαδηλώνουμε γιατί η κυβέρνηση συντάσσεται με κάθε τρόπο με την πλευρά του ΝΑΤΟ, παρέχοντας τη γη και τα λιμάνια για να περνάνε πολεμοφόδια προς την Ουκρανία και να εντείνεται ο πόλεμος. Διαδηλώνουμε για να στηρίξουμε τους διαδηλωτές που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο σε όλο τον κόσμο και κυρίως τους αντιπολεμικούς αγωνιστές/ριες στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν την καταστολή και τις συλλήψεις. Διαδηλώνουμε για να αντισταθούμε στην πολιτική που μας αφήνει να βουλιάζουμε στην ακρίβεια και να μην ξέρουμε πως θα επιβιώσουμε μετά από δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης που έχει στείλει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εμμένει να μην στηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντίθετα το διαλύει ακόμα περισσότερο χειροτερεύοντας την κατάσταση. Ο μόνος δρόμος είναι να συγκρουστούμε μαζί τους και να διώξουμε την κυβέρνηση.

Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς   

Οι εργαζόμενοι των δήμων πάμε στην Εργατική Πρωτομαγιά μετά από δύο επιτυχημένες κινητοποιήσεις – τη στάση εργασίας για τα ΒΑΕ και την πανεργατική απεργία στις 6/4. 

Θα είμαστε στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις συνεχίζοντας τη μάχη για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στους δήμους με τις απολύσεις που ετοιμάζουν για τους συμβασιούχους και τις ιδιωτικοποιήσεις και να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις. Το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα ακολουθήσει χρειάζεται να αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για να δώσουμε συνέχεια στις διεκδικήσεις μας. Την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι των δήμων θα είμαστε στους δρόμους για να ρίξουμε τον Μητσοτάκη στη χωματερή.

Νίκος Χατζάρας, μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης

Πάμε σε μια Εργατική Πρωτομαγιά – συνέχεια της πανεργατικής απεργίας της 6ης Απρίλη. Από τη μεριά μας οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που συσπειρώνονται στους Financial Crimes και την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή κάνουμε την προσπάθεια να οργανώσουμε τη συμμετοχή του κλάδου στη διαδήλωση. 

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την καταστροφή που φέρνει αυτό το σύστημα. Τόσο γιατί καταγράφουμε τις ειδήσεις όσο κι επειδή το ζούμε ως εργαζόμενοι/ες. Πραγματικά ο κόσμος δεν αντέχει άλλο την ακρίβεια. Χρειάζονται αυξήσεις στους μισθούς και να σταματήσει ο πόλεμος που γεννάει το δράμα των προσφύγων. Οι εργαζόμενοι στα περισσότερα ΜΜΕ εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Με ατελείωτες βάρδιες, απληρωσιές και καθυστερήσεις και με έλλειψη εργαζομένων. Συμφωνούμε με το σύνθημα που βάζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης για μια αντικυβερνητική κι αντιπολεμική Πρωτομαγιά. Θα είμαστε στη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως κομμάτι του εργατικού κινήματος, παλεύοντας μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων σε αυτή την κατεύθυνση.

Νεκτάριος Δαργάκης, μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ


 

Ούτε με το ΝΑΤΟ – Oύτε με τον Πούτιν

Η Πρωτομαγιά και στην Τουρκία θα πρέπει να έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν όμως πατάει σε δυο βάρκες, ή τουλάχιστον προσπαθεί. Επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του ως κάποιου είδους "διαπραγματευτής" - προκειμένου να αποκτήσει κάποια επιρροή μετά από χρόνια ηττών στη διεθνή σκακιέρα. Έχουμε λοιπόν μια φιλοδυτική κυβέρνηση που σε άλλες περιοχές και διενέξεις συμμαχεί με τη Ρωσία. 

Μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα της χώρας επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Παρ' όλα αυτά έχουμε καταφέρει να βρούμε συμμάχους μέσα από το κίνημα για το κλίμα και από τις κοινότητες των μεταναστών έτσι ώστε την Πρωτομαγιά να ενισχύσουμε το αντιπολεμικό μπλοκ. Εμείς λέμε πως σε αυτό τον πόλεμο δεν μπορούμε να είμαστε ούτε με τον ιμπεριαλισμό του Πούτιν, ούτε με τον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ αλλά ενάντια και στους δύο και πάνω απ' όλα ενάντια στη δική μας κυβέρνηση και άρχουσα τάξη. 

Οζάν Τεκίν, DSiP

Στην Πολωνία η Εργατική Πρωτομαγιά θα έχει στο κέντρο της την αλληλεγγύη μεταξύ Πολωνών και Ουκρανών εργατών. Εμείς ως Εργατική Δημοκρατία θα παρέμβουμε ώστε να δυναμώσουμε τη φωνή του κινήματος αλληλεγγύης σε όλους τους πρόσφυγες. 

Την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο ενάντια στην ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και ενάντια στην καταστολή και τις διώξεις που υφίστανται αλληλέγγυοι που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. 

Συγχρόνως, τόσο με τα συνθήματά μας και τα πανό μας όσο και με τα έντυπά μας, θα προσπαθήσουμε ώστε να αποτυπωθεί και η αντιπολεμική χροιά της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις μέσα στην Αριστερά και τα συνδικάτα για το ποια πρέπει να είναι η στάση μας – άλλοι υπέρ του Πούτιν αλλά και άλλοι υπέρ της πολωνικής κυβέρνησης- όμως εμείς δίνουμε τη μάχη ώστε να ακουστεί δυνατά το σύνθημα “Ούτε Πούτιν, ούτε ΝΑΤΟ”. 

Αντρέι Ζεμπρόφσκι, οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, Πολωνία


 

Εργάτες ενωμένοι

Tην 1η Μάη παγκόσμια ημέρα των εργατών διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις απελάσεις και τις φυλακίσεις των αδερφών μας. 

Τους τελευταίους μήνες πολλά αδέλφια μας μπαγκλαντεσιανοί είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να έχουν κάνει κανένα έγκλημα. Είναι φυλακή μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά. Είμαστε άνθρωποι κι εργάτες. Ζητάμε την απελευθέρωσή τους. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση έκανε συμφωνία με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές για να φέρνει εργάτες από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα. Συνέπεια αυτή της συμφωνίας ήταν η απέλαση 19 Μπαγκλαντεσιανών, στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Είμαστε εργάτες κι έχουμε έρθει εδώ για να δουλέψουμε και να έχουμε μια καλύτερη ζωή.

Αριφού Ραχμάν Αρέφι, Συμβούλιο Δικαιωμάτων Απόδημων Μπαγκλαντεσιανών

20/2, Κινητοποίηση Μπαγκλαντεσιανών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης


H κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού. Ότι δήθεν θα έρθουν οι τουρίστες και θα φάτε όλοι με χρυσά κουτάλια. Η σκληρή πραγματικότητα όμως φέρνει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την πανδημία και τον πόλεμο. 

Οι εργοδότες του κλάδου προσφέρουν αυτή τη στιγμή θέσεις εργασίας με ατελείωτες βάρδιες, ελάχιστα χρήματα, διαμονή σε κοντέινερ με άλλους δέκα – δεκαπέντε συναδέλφους τους. Ο νόμος Χατζηδάκη τους έδωσε ακόμα περισσότερο θράσος για όλα αυτά. Ζητάνε μάλιστα από τους εργαζόμενους/ες να “βάλουν πλάτη” δουλεύοντας σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν περνάει κι έτσι βγαίνουν τα αφεντικά και παραπονιούνται ότι προσφέρουν εργασία και δεν έρχεται κανείς για δουλειά. Αλλά αυτές δεν είναι συνθήκες δουλειάς. Είναι συνθήκες σκλαβιάς. Πέρα όμως από την άρνηση του κάθε συναδέλφου/ισσας να πάει να εργαστεί στις άθλιες συνθήκες χρειάζεται κι ένα μεγάλο κίνημα, να κατέβουμε στο δρόμο, να συγκρουστούμε απεργιακά με την κυβέρνηση και τα αφεντικά, να αναδείξουμε και τις διεκδικήσεις μας και να τους αναγκάσουμε να τις ικανοποιήσουν. Η Εργατική Πρωτομαγιά μας δίνει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία και γι’ αυτό η διαδήλωση σε κάθε περιοχή χρειάζεται να είναι μαζική.

Άγγελος Σπανόπουλος, γ.γ. Πανελληνίου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών 

Πάμε στην Εργατική Πρωτομαγιά με τον αέρα της πανεργατικής απεργίας της 6ης Απρίλη. Είδαμε κι εδώ στα Χανιά πολλά περισσότερα σωματεία να κατεβαίνουν στην απεργία, κάποια από τα οποία τα βλέπαμε να κατεβαίνουν και για πρώτη φορά σε απεργιακή διαδήλωση. 

Στον ιδιωτικό τομέα οι νίκες της Cosco, της eFood, oι αγώνες των εργατών της Καβάλας, έχουν δείξει σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου ότι ο δρόμος για να νικήσει είναι η απεργιακή σύγκρουση. Στα Χανιά η εστίαση κι ο τουρισμός έχουν σοβαρό πρόβλημα να βρουν άτομα να δουλέψουν με τις συνθήκες που προσφέρουν. Ο κόσμος που δούλευε σε αυτό τον τομέα έχει γίνει πιο διεκδικητικός.  

Όλες αυτές οι μάχες που ξεδιπλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται να ενωθούν στη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι ηγεσίες των συνδικάτων αναγκάστηκαν να κινηθούν απεργιακά με την πανεργατική στις 6/4 αλλά μεγάλο κομμάτι εργαζομένων δεν καλύπτεται, ζητάει κλιμάκωση. Η επαναστατική αριστερά έχει να παίξει ρόλο στην οργάνωση αυτής της κλιμάκωσης. Διεκδικούμε η Εργατική Πρωτομαγιά να είναι ένα βήμα για να προχωρήσουμε με νέα απεργία αμέσως μετά.   

Παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις και για μισθούς που να απαντάνε στην ακρίβεια, για αξιοπρεπή ωράρια και συνθήκες εργασίας, ενάντια στους νόμους Χατζηδάκη. Αυτές οι διεκδικήσεις είναι έντονες στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι/ες βρίσκονται σε αγωνιστική διάθεση κι αυτό θέλουμε να φανεί και στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στα Χανιά στις 10πμ στην Πλατεία Αγοράς. 

Άννα Μαματσή, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χανιά 


Κερδοσκοπία στα ακίνητα με κρατικές πλάτες και ρατσιστικές επιθέσεις

Το Ελληνικό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σημαντικό Μητροπολιτικό Πάρκο. Είναι σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο από το Central Park στην Νέα Υόρκη. Αντί για ελεύθερο χώρο και πνεύμονα πρασίνου, όμως, μετατρέπεται σε πεδίο ακραίας κερδοσκοπίας που θα έχει αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών της γής, των σπιτιών και των ενοικίων όχι μόνο στα Νότια Προάστια αλλά σε όλη την Αττική.

Η Lamda Development πήρε, έναν χρόνο πριν, δάνειο ύψους 1,16 δισ. από την Eurobank και την Πειραιώς για να αγοράσει το Ελληνικό από το Δημόσιο. Από τα 1,16 δις κατέβαλε μόνο την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική της Έκθεση τo Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο της Lamda εκτινάχθηκε, από 1,034 δισ. στο τέλος του 2020 σε 2,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Το ενεργητικό της έκανε άλμα από τα 2,1 δισ. το 2020 σε 3,6 δισ. το 2021. Από τα κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), ύψους 335 εκατ. του 2021 (έναντι ζημιάς 20 εκατ. το 2020), τα 316 αφορούν το κέρδος από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ελληνικού δηλαδή από την επανεκτίμηση της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων της “Ελληνικό Α.Ε.” από «ανεξάρτητο εκτιμητή».

Με αυτό το τρικ η Lamda ήδη ρέφαρε για την πρώτη δόση προς το Δημόσιο. Ενώ έχει ήδη αρχίσει να εισπράττει προκαταβολικά εκατομμύρια για βίλες και υπερπολυτελή διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν και θα πουληθούν μελλοντικά σε ένα μοντέλο που θυμίζει την κινέζικη κατασκευαστική Evergrande που χρεωκόπησε. 

Με τα χρήματα των φορολογούμενων δηλαδή η Lamda χτίζει μία "πυραμίδα" με αρχιτέκτονες τον Γεωργιάδη και τον Σταϊκούρα αλλά και φυσικά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό.

Σε κοινό μοτίβο κινείται και ο Μπακογιάννης στον Δήμο της Αθήνας. Το σχέδιο της “Διπλής Ανάπλασης” στον Ελαιώνα δηλαδή εγκαταστάσεις για τον Παναθηναικό σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, Mall Βοτανικού, κτλ) πάει πακέτο με την ρατσιστική εκκένωση του καμπ του Ελαιώνα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 115 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι απαραίτητες υποδομές με 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα που τα φτωχά νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό που ροκανίζει το εργατικό εισόδημα η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει δώρα εκατομμυρίων στους Αλαφούζους και τους Λάτσηδες. Ο στόχος είναι η κερδοσκοπία και η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Όπως υπογραμμίζει το Money Review, οικονομικό ένθετο της Καθημερινής “Σήμερα, διαμερίσματα παλαιότητας στο Βοτανικό σε κοντινή απόσταση από το μετρό Κεραμεικός πωλούνται προς 1.500-1.600 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η τιμή αυτή ενδέχεται να είναι διπλάσια για νεόδμητες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε συνοικίες πέριξ της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια του Βοτανικού, δηλαδή στο Γκάζι και το Θησείο“. 

Αρπακτικά

Σε μία περίοδο που τα ενοίκια ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, τα αρπακτικά της αγοράς βάζουν στόχο πως θα ανεβάσουν τις τιμές ακόμα περισσότερο. Χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από το σχέδιο της ανάπλασης του Ελαιώνα θα κλείσουν δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή και εκατοντάδες εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους.

Ταυτόχρονα το κλείσιμο του καμπ του Ελαιώνα αντανακλά την κεντρική προεκλογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας πρόσφυγας στις μεγάλες πόλεις και επιχειρήσεις σκούπα προκειμένου να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας με το ακροδεξιό ακροατήριο. Η εκκένωση του Ελαιώνα θα έχει δραματικές επιπτώσεις. Αρχικά για τα παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν θα μπορούν μετά την μετακίνησή τους να συνεχίσουν. Και κατ' επέκταση για όλους τους ανθρώπους, καθώς ο Ελαιώνας λειτουργεί και ως πρωτοβάθμια δομή Υγείας, δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και δομή νομικής στήριξης. Αντί να εκκενωθεί θα έπρεπε να ενισχυθεί και να καλύψει τις ανάγκες προσφύγων και ντόπιων αστέγων. Αλλά η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μόνο της κριτήριο είναι τα κέρδη των λίγων και ότι περιφρονεί και μισεί τους φτωχούς ντόπιους και μετανάστες.

Kώστας Πολύδωρος


STOP στις εξορύξεις

Στη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών αιτημάτων συνδεδεμένων με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.  

Μεταξύ άλλων σε προκήρυξη που κυκλοφορεί επισημαίνει: 

«Την Πρωτομαγιά οι ακτιβιστές/ τριες των περιβαλλοντικών κινημάτων διαδηλώνουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους πρόσφυγες των πολέμων και της περιβαλλοντικής καταστροφής και απαιτούμε:

- Όχι στον πόλεμο 

- Όχι στις εξορύξεις.

- Όχι στο LNG.

- Όχι στη συμφωνία Ελλάδας  Βουλγαρίας για ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά στη Βουλγαρία. 

- Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και όλης της ενέργειας με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικές Ανανεώσιμες Πηγές. 

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ). 

- Έξω η COSCO από τον Πειραιά, που παρά την απόφαση του ΣτΕ συνεχίζει προκλητικά την καταστροφή στο Κερατσίνι. Δημόσιο λιμάνι στα χέρια των εργατών.

- Λεφτά για δασοπροστασία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Όχι στα σχέδια του Μπένου και του Σκρέκα που συνεχίζουν τη λεηλασία της «αποκατάστασης» από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εύβοια προς όφελος της Coca-Cola, της ΤΕΡΝΑ και λοιπών «αναδόχων».

- Όχι στη λεηλασία των πάρκων και των ελεύθερων χώρων από το Ελληνικό μέχρι το Πάρκο Γουδή και από το Φιλοπάππου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνα. 

- Όχι στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών από τη Φυλή ως το Βόλο!

Όλες και όλοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, Να αλλάξουμε το σύστημα του πολέμου και της καταστροφής και όχι το κλίμα».