Εργατικό κίνημα
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

13/4, συνέντευξη τύπου Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού παρουσίασαν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων στις 13/4. Την Πρωτοβουλία ξεκίνησαν τρία σωματεία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικού Προσωπικού, Μηχανικών και Εργαζομένων στον τομέα της Αποχέτευσης) και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, το οποίο εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεκάδες συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες παρευρέθηκαν για να στηρίξουν το εγχείρημα.

Επόμενη κίνηση της Πρωτοβουλίας η κινητοποίηση στο ΣτΕ στις 10/5 που εκδικάζεται η προσφυγή των τριών Συλλόγων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας. Εισηγητικά στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν οι Χρήστος Ρουμπάνης (Περιβαλλοντικό Δίκτυο), Ηλίας Κορλός (πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Γιώργος Δήμτσας (πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ) και Γιώργος Ραντίτσας (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ). 

Πρόσβαση

«Το 2020, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά και αναίτια ξεκίνησε τη διαδικασία για την δημιουργία ΣΔΙΤ, στη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ. Υπήρξε αντίδραση από τους εργαζόμενους, και ενημέρωση της κοινωνίας και των κομμάτων της βουλής», τόνισε ο Ηλίας Κορλός. «Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες ο έλεγχος της υδροδότησης της Αττικής και θα κινδυνεύσει η απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό. Είναι φυσικό ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των πολιτών, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. «Είναι πολύ καλή η σημερινή πρωτοβουλία γιατί ενώνει τα σωματεία, που πάντα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, με τα περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες και τα λοιπά», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Σηφακάκης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή. «Θεωρώ ότι χρειάζεται να ανοίξει αυτή η πρωτοβουλία ακόμα περισσότερο προς τα κάτω και να ενώσει τους αγώνες ενάντια στις εξορύξεις και στα λόμπι των Βιομηχανικών ΑΠΕ με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Να ενώσει τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ με τα συνδικάτα της Ενέργειας, που την έχουν ιδιωτικοποιήσει, μέχρι τα συνδικάτα της Υγείας, που παλεύουν ενάντια στις ΣΔΙΤ. Να ενώσουμε όλα αυτά τα αιτήματα και με τον πόλεμο. Να αξιοποιήσουμε την 1η Μάη, αλλά και την 5η Ιούνη, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος που θα έχει άλλο χαρακτήρα αν θα είναι μέσα η Πρωτοβουλία για το νερό μαζί με τα εργατικά σωματεία».