Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη των δολοφόνων του Ζακ - “Όχι άλλο ένα επεισόδιο ποινικής ατιμωρησίας”

21/9/21, Διαδήλωση στα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίστηκε στις 18 Απρίλη η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (17η συνεδρίαση). 

Η Κλειώ Παπαπαντολέων, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας, ξεκίνησε τονίζοντας ότι το δικαστήριο έχει συμπαγείς αποδείξεις, μαρτυρίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και κυρίως βίντεο, για το τι έγινε στη Γλάδστωνος στις 21 Σεπτέμβρη 2018: “δεν μπορείτε πάρα να εμπιστευτείτε αυτό που βλέπετε. Και αυτό που βλέπετε είναι το άγριο, βίαιο λιντσάρισμα ενός αβοήθητου προσώπου”.

Όπως σημείωσε δεν υπήρξε ούτε μαχαίρι, ούτε ληστεία, ούτε επίθεση από τον Ζακ σε βάρος κανενός: “από τους 12 ανθρώπους που έχουν έρθει σε σωματική επαφή μαζί του, οι περισσότεροι δε ασκώντας του βία, δεν έπαθε κανείς τους ούτε μία γρατζουνιά”.

“Η χώρα μας δυστυχώς αποτελεί το πεδίο της αιώνιας λιακάδας της αστυνομικής ατιμωρησίας... έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 16 καταδίκες για περιστατικά αστυνομικής βίας... αναιτιολόγητη χρήση όπλου, περιστατικά κακομεταχείρισης αλλά και απουσία αποτελεσματικής διοικητικής, δηλαδή πειθαρχικής και ποινικής διερεύνησης”. Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, διεθνών οργάνων, ευρωπαίων επιτρόπων, του Συνήγορου του Πολίτη και άλλων συμφωνούν: “ο δικαστικός μηχανισμός στην Ελλάδα υποθάλπει την ατιμωρησία. Φοβάμαι, ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέα ανοίγει την πόρτα σε άλλο ένα επεισόδιο ποινικής ατιμωρησίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο πόρισμα της ΕΔΕ για τους 9 αστυνομικούς – ένα πόρισμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ – το οποίο καταλήγει ότι τα παραπτώματά τους αποτελούν “δημόσιο σκάνδαλο και έθιξαν σοβαρά το κύρος του Σώματος της ΕΛΑΣ”. Έφερε, τέλος, το παράδειγμα της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ: “Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το δικαστήριο καταλόγισε βαρύτατες ποινικές ευθύνες στους άλλους 3 αστυνομικούς, και βαριές ποινές... επειδή δεν έκαναν απολύτως τίποτα, δηλαδή αφενός να διακόψουν τη δράση του συναδέλφου τους και αφετέρου για να παράσχουν ιατρική βοήθεια στον Φλόυντ”.

Έκλεισε, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: “Το σήμα που πρέπει να δώσει το δικαστήριο σας είναι ότι δεν υπάρχει ανοχή στην αστυνομική βία, δεν υπάρχει ανοχή απέναντι στη βαριά αντικοινωνική βία. Η ελληνική κοινωνία και ελληνική Πολιτεία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού να επέμβει εγκαίρως και να τιμωρήσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις και υποσημειώσεις, πράξεις βίας και αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή. Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια το ίδιο λάθος, κυρία πρόεδρε”.

Ρατσιστικό κίνητρο

Η Άννυ Παπαρούσου, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας, υπογράμμισε επίσης τα στοιχεία που αναδείχθηκαν ως προς το ρατσιστικό κίνητρο για τη συμπεριφορά των κατηγορούμενων σε βάρος του Ζακ: “Ο [αυτόπτης] μάρτυρας πρόσθεσε ότι μετά το τέλος των γεγονότων οι αστυνομικοί ζήτησαν οινόπνευμα και ένας από αυτούς είπε τη λέξη «πουσταράς ή κάτι τέτοιο». 

Εξέτασε με τη σειρά της τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αναφορές σε μαχαίρι ήταν προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων θυτών-θύματος: “Αυτό που εγώ πιθανολογώ σφόδρα ήταν ότι ήταν το μαχαίρι από [την ταβέρνα] Ρούμελη”, τόνισε δείχνοντας φωτογραφίες από μαχαίρι από τη Ρούμελη όπου έτρωγε ο Χορταριάς. “Δεν κρατούσε κανένα μαχαίρι μέσα στο κατάστημα, το διέγνωσε και ο κ. εισαγγελέας”.

Αναφέρθηκε επίσης στο πώς λειτούργησε αυτή η περιοχή: “στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε σαν γκέτο με μάρτυρες που γνωρίζονταν μεταξύ τους και η γνώμη του καθενός προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο γνωριμίας που είχε ο καθένας με τους κατηγορουμένους... Στην από 21/9/18 κατάθεση του στις 5μμ, πριν να κυλοφορήσει το βίντεο, ενώπιον του αστυνομικού Χατζόπουλου [ο Δημόπουλος] καταθέτει: «Στην προσπάθεια του δράστη να περάσει από τη σπασμένη τζαμαρία, τραυματίστηκε και ακινητοποιήθηκε από πολίτες». Την ίδια ώρα σκουπίζει το κατάστημα και δίνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση με πανομοιότυπο τρόπο... θεωρώντας ότι κανείς δεν πρόκειται να τον κατηγορήσει από τους παρευρισκόμενους”.

Το ίδιο ισχύει και για τον Χορταριά, που ισχυρίζεται ότι πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα στο κατάστημα: “Πολλή ψυχραιμία προδίδει όλο αυτό, εκτός και αν πρόκειται για μια επανάληψη πράξεων που έχει μια μεθοδολογία”. Η συνήγορος θύμισε επίσης ότι το επίμαχο μαχαίρι δεν είχε δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ, παρά μόνο βιολογικό υλικό που δεν είναι άλλο από το αίμα του. “Εγώ θέλω να καλέσω το δικαστήριό σας να μην κλείνετε τα μάτια. Είναι τα λόγια που έλεγε ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έξω από το «Βενέτη»”, τόνισε κλείνοντας.

Στην ίδια συνεδρίαση αγόρευσαν οι συνήγοροι των δυο πρώτων κατηγορούμενων, ενώ οι αγορεύσεις των συνηγόρων των αστυνομικών αναμένονται στις 3 Μάη. Οι επόμενες και τελευταίες δικάσιμες είναι στις 4 και 11 Μάη. Η Πρωτοβουλία “στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” καλεί σε συμμετοχή στην εργατική πρωτομαγιά με το αίτημα της αλλαγής κατηγορίας και της καταδίκης όλων των κατηγορούμενων, ενώ έχει βγάλει πολύγλωσσες προκηρύξεις για να καλέσει και τους/τις μετανάστες/τριες μαζικά σε αυτή τη μάχη. Καλεί επίσης στις 3, 4 και 11 Μάη σε συγκεντρώσεις στα δικαστήρια εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου.

Ψηφίσματα με το αίτημα της αλλαγής κατηγορίας και της καταδίκης των δολοφόνων του Ζακ πήραν ο ΣΕΠΕ Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓ Ισότητας των Φύλων - “Δώρα Κατσιβαρδάκου”. Την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο, ο συντονισμός for Zackie πραγματοποιούσε συνέλευση για την οργάνωση των επόμενων δράσεων.

• Πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία από το Zackie Oh Justice Watch.