Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στο Εφετείο η β’ δίκη της Χ.Α.

7 Οκτώβρη 2020 - Η μέρα της καταδίκης της Χ.Α. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεκτό έγινε από την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών το αίτημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής για τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου των συνηγόρων: “Η [προέδρος] απέστειλε χθες σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το οποίο ζητά την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ορίζει την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως τόπο κατ αποκλειστικότητα διεξαγωγής της δίκης στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας που ξεκινά στις 15/6/2022 ενώπιον του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών”. Οι συνήγοροι συμπληρώνουν: “Υστερα από όλα αυτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης μόνο πολιτικούς λόγους θα είχε για να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού όλοι οι υπηρεσιακοί λόγοι συνηγορούν στην αποδοχή του. Τον καλούμε να εκδόσει άμεσα την αιτούμενη Υ.Α”.

Κούγιας

Το γεγονός ότι έχει αναλάβει τον Γιάννη Λαγό γνωστοποίησε σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν ο Αλέξης Κούγιας, καθώς δήλωσε κώλυμα για τη δίκη Λιγνάδη στις 15 Ιούνη, λόγω της έναρξης του εφετείου της Χρυσής Αυγής. Ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το ενδεχόμενο να εκπροσωπείται στο δικαστήριο από τον Αλέξη Κούγια δεν προκαλεί έκπληξη. Ο Κούγιας έχει δείξει σε ποια πλευρά αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται. Είχε υπερασπιστεί τους παραλίγο δολοφόνους των Μπανγκλαντεσιανών εργατών γης στη Μανωλάδα, ρωτώντας τα θύματα “γιατί δεν σας πυροβόλησαν όταν περνάγατε τα σύνορα”. Υπερασπιζόμενος τον Λιγνάδη, αποπειράθηκε να κάνει αναπαράσταση του βιασμού αγγίζοντας το θύμα. Δεν το έκανε για να διερευνηθεί η αλήθεια, αλλά για να καλλιεργήσει το κλίμα τρομοκρατίας και ντροπής που αποτρέπει τα θύματα από το να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. 

Κι από τον Κορκονέα μέχρι τους επτά αστυνομικούς δολοφόνους του Νίκου Σαμπάνη, ο Κούγιας είναι με την πλευρά του συστήματος και όλης της σαπίλας που αυτό παράγει. Ο Λαγός ελπίζει στον Κούγια και τις ακραίες του μεθόδους για να ξελασπώσει. Και φυσικά, μετά τη μάχη που έδωσε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας για να απομονώσει και να τσακίσει τη Χρυσή Αυγή, οδηγώντας τελικά στην πρωτόδικη καταδίκη της, μόνο ένας αδίστακτος δικηγόρος θα μπορούσε να αναλάβει το στέλεχος – κλειδί. Ο Λαγός, υπεύθυνος της περιφέρειας του Πειραιά και μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, είναι ο συνεκτικός ιστός για την τρομοκρατική δράση των ταγμάτων εφόδου στις συνοικίες αυτές.

Και για την ίδια την καταδίκη της ΧΑ άλλωστε ο Κούγιας είχε δηλώσει: “Δυστυχώς οι σημερινές θριαμβολογίες για την καταδίκη όλων αυτών των αντιπαθών και μισητών ανθρώπων, στο τέλος θα καταργήσουν τόσο την ανεξαρτησία των δικαστών, που θα γίνουν υποχείρια των πολιτικών, όσο και την ίδια την δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη”.