Οι ωρομίσθιοι στην πρώτη γραμμή

Η συνέλευση ήταν γεμάτη οργή για το πολυνομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και γεμάτη ζωντάνια αφού πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στη συνέλευση είχαν πάρει μέρος και στην «κατασκήνωση». Μάλιστα, είχε τυπωθεί και μοιράστηκε «επιστολή προς τους γονείς» σε πάνω από 20000 αντίτυπα.

«Όποιος δεν ήρθε στο Σύνταγμα, έχασε! Η εμπειρία που αποκτήσαμε ήταν μοναδική. Αν ήμασταν και περισσότεροι, θα γινόταν καλύτερη δουλειά. Το πολυνομοσχέδιο μας αφορά όλους. Υπήρχε κάλυψη από τα κανάλια του εξωτερικού, ενώ ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση από μαθητές και γονείς. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να πετσοκοπεί ο αριθμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Θέλουν μια «δια βίου κατάρτιση», να μην έχει αρχή και τέλος. Είναι κάτι που περνάει από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο σχολείο», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η Βίκυ.

Παρόμοια εικόνα και προτάσεις για τη συνέχεια έβαλε ο Νίκος Κουράκης. «Έχουμε μια συνέχεια και ένα ξεκίνημα. Συνέχεια από τις απεργίες και ένα υπέροχο ξεκίνημα από την εμπειρία της «κατασκήνωσης». Έχουμε την κρίσιμη μάζα να δώσουμε τη μάχη. Σε κόντρα με την κυβέρνηση και για να βάλουμε πίεση στις ηγεσίες. Πρέπει να προτείνουμε και στις ομοσπονδίες και στις συνελεύσεις απεργία διαρκείας. Στην Πρωτομαγιά να γίνει κόλαση. Στις 4 Μάη να είμαστε μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους στην απεργία. Αυτά που θέλουμε είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην πληρώσουμε την κρίση τους».

Οργάνωση

Στη συνέλευση μίλησαν πάνω από 17 εκπαιδευτικοί και οι ιδέες για οργάνωση των κινητοποιήσεων και για δράση έπεφταν βροχή. Να γίνουν ομάδες ενημέρωσης στα σχολεία με κείμενο και αφίσα, ακτιβίστικες ενέργειες, συζήτηση με μαθητές και γονείς και σύνδεση με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζόμενων που παλεύουν, ειδικά μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης 27 Απρίλη που καλούν ΑΔΕΔΥ, Πρωτοβάθμια Σωματεία και οι ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και στην πανεκπαιδευτική απεργία στις 4 Μάη. Ειδικά, για την απεργία αποφασίστηκε η συμμετοχή στις απεργιακές φρουρές που θα οργανωθούν έξω από τα εξεταστικά κέντρα των ΤΕΕ.

Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρχουν παρεμβάσεις στις τοπικές γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν στο διήμερο μετά τις 4 Μάη με πρόταση για απεργία διαρκείας. Την Δευτέρα και Τρίτη 26-27 Απρίλη αντιπροσωπεία της συνέλευσης επισκέφτηκε το ΔΣ της ΔΟΕ που συνεδρίαζε για να μεταφέρει τις αποφάσεις της συνέλευσης και να πιέσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η ίδια κίνηση θα γίνει και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ Τετάρτη 28 Απρίλη.

Νέες συνελεύσεις θα γίνουν πανελλαδικά μέσα σε αυτή την εβδομάδα σε μια σειρά πόλεις, όπως στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα και την Άρτα. Επόμενη συνέλευση για τους αδιόριστους και τους ωρομίσθιους στην Αθήνα ορίστηκε να γίνει την Κυριακή 2 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΔΟΕ(Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα).