Η μάχη στα Νοσοκομεία

Μετά την 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη συνεχίζονται σε πολλές ενώσεις οι επισχέσεις εργασίας για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημέρευσης και την καταβολή των δεδουλευμένων Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτή παραμένει η απειλή της ΟΕΝΓΕ για καθολική επίσχεση από 1 Ιούνη καθώς και απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάιο. Το πρόγραμμα των επόμενων κινητοποιήσεων θα προσδιοριστεί στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ στις 7/5.

Παρά το γεγονός ότι κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων αναγκάστηκε το Υπουργείο να κάνει μία πρώτη υποχώρηση και να δεσμευτεί για την καταβολή ολόκληρου του ποσού πληρωμής χωρίς περικοπές για το Γενάρη και το Φλεβάρη, δεν υπάρχει καμία στην ουσία δέσμευση για την εξασφάλιση των κονδυλίων για όλο το έτος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί μαζί με τις διοικήσεις να περικόψει προγράμματα εφημεριών, μειώνοντας την ασφάλεια των προγραμμάτων. Ταυτόχρονα στα χαρτιά παραμένει ακόμα η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για πρόσληψη 2000 γιατρών ενώ οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε οριακά επίπεδα.

Σε μία σειρά νοσοκομεία στη μάχη ενάντια στις περικοπές στους μισθούς και τα κονδύλια μπαίνουν και οι νοσηλευτές. «Την Τρίτη 27 Απρίλη ύστερα από απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε στάση εργασίας από τις 11πμ και στη συνέχεια να μπούμε σε πούλμαν και να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση στο υπ. Υγείας», μας είπε ο Σπύρος Στάικος, εργαζόμενος στο Αττικό. «Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι οι προσλήψεις προσωπικού γιατί το νοσοκομείο έχει φτάσει να λειτουργεί χωρίς προσωπικό σε βαθμό που μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών».

Στην ίδια εκρηκτική κατάσταση βρίσκονται και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσκομείο Ιωαννίνων. Με αφορμή την μη καταβολή των δεδουλευμένων γιατροί και νοσηλευτές έκλεισαν την Τετάρτη 21 Απρίλη για 2 ώρες την πύλη του Νοσοκομείου, σταμάτησαν όλα τα τακτικά ιατρεία και εξετάσεις και ναυλώνοντας πούλμαν συμμετείχαν με μαζικό μπλοκ στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 22/4 στα Γιάννενα

Διάθεση

Η ενότητα και η κοινή δράση όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία έχει τη δύναμη να σταματήσει τις περικοπές και τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ έδειξε ότι αυτή η διάθεση υπάρχει και όπου οργανωθεί μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς και νικηφόρους αγώνες.

«Στο Αγ. Σοφία όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 μαζικές συνελεύσεις, με το αμφιθέατρο του νοσοκομείου πάντα γεμάτο», μας περιγράφει ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος στο Αγ. Σοφία και μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ.

«Δημιουργήσαμε επιτροπή αγώνα, με καθημερινή παρουσία στο νοσοκομείο για την καλύτερη οργάνωση και περιφρούρηση της επίσχεσης. Οργανώσαμε καθολική αποχή, ξεκινώντας από την γενική εφημερία στις 27/3 ειδικών και ειδικευομένων που είχαν δηλώσει επίσχεση. Κόντρα στους εκβιασμούς και τα εμπόδια από τη διοίκηση, λόγω της περιφρούρησης από την επιτροπή αγώνα, κανένας γιατρός δε πήγε να δουλέψει. Ταυτόχρονα η παρουσία των γιατρών στο προαύλιο του νοσοκομείου όπου μοίραζαν κείμενο ενημέρωσης στους γονείς και ζητούσαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα για δημόσια υγεία, είχε απρόσμενα θετική ανταπόκριση και έδειξε ότι η κοινωνία είναι μαζί μας.

Στις 29/3 μαζί με το Ιπποκράτειο και τον Ερυθρό κλείσαμε τη Βασ. Σοφίας μπροστά από το Ιπποκράτειο. Ενόψει της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, φτιάξαμε απεργιακή επιτροπή και την πρώτη μέρα στις 21/4 μειώσαμε τα Επείγοντα Ιατρεία της εφημερίας. Στις 22/4 συμμετείχαμε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ μαζί και με άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου».