ΤΑΫΛΑΝΔΗ: Οδοφράγματα στην Μπανγκόκ

Την Παρασκευή οι ηγέτες των Κόκκινων Πουκάμισων, μετά από μια συνάντηση με πρεσβευτές από διάφορες χώρες στο χώρο της πρωτεύουσας τον οποίο έχουν καταλάβει και δεν έχουν εγκαταλείψει από τις 14 Μάρτη, προσέφεραν στην κυβέρνηση ένα συμβιβασμό. Απαίτησαν να διαλυθεί το κοινοβούλιο σε ένα μήνα και σε τρεις μήνες να γίνουν εκλογές.

Αλλά η κυβέρνηση Βετζατζίβα, που δεν εκλέχθηκε ποτέ, γύρισε την πλάτη της σε μια ειρηνική λύση. Διέταξε το στρατό να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει τις ειρηνικές κινητοποιήσεις σε 48 ώρες. Ο Βετζατζίβα έχει αίμα στα χέρια του, όταν στις 10 Απρίλη ο στρατός και η αστυνομία δολοφόνησαν 21 διαδηλωτές.

Τα Κόκκινα Πουκάμισα δυναμώνουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στην πόλη και καλούν με μηχανοκίνητες πορείες τον κόσμο στις γειτονιές να τα υπερασπίσει. Θέλουν κι άλλοι άνθρωποι, να κατέβουν στο δρόμο για να εμποδίσουν το στρατό.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, τα Κόκκινα Πουκάμισα σε όλες τις επαρχίες της Ταϋλάνδης άρχισαν να αποκλείουν τους δρόμους προς τη Μπανγκόκ για να εμποδίσουν την κυβέρνηση να στείλει στρατό στην πρωτεύουσα. Εάν ο στρατός ξεκινήσει την καταστολή στην Μπανγκόκ, τα «Κόκκινα Πουκάμισα» θα πάρουν μέτρα στην υπόλοιπη χώρα.

Οι ΜΚΟ και οι αυτοαποκαλούμενοι «ειρηνικοί ακτιβιστές» δεν έχουν καταδικάσει την κυβέρνηση συνεχίζοντας έτσι να παρέχουν νομιμοποίηση στην κυβερνητική βία και την καταστροφή της δημοκρατίας.

Τζάϊλς Ουνγκπακόρν,

εξόριστος στο Λονδίνο Ταϋλανδός αγωνιστής