Εμπρός για καταλήψεις μαζί με την Πανεργατική

Ενώ θα συμμετέχουμε και στην πανεργατική της 5ης Μάη. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο το ότι πλέον μπορούμε να στοιχιζόμαστε πίσω από την κοινή διαπίστωση πως φοιτητές και εργάτες πρέπει να παλέψουν μαζί ενάντια στα μέτρα του προγράμματος σταθερότητα και του ΔΝΤ.

Τα ΕΑΑΚ στις σχολές είναι η μόνη δύναμη που βάζει την προοπτική ανάπτυξης του κινήματος και σύνδεσής του με το εργατικό κίνημα. Η προεκλογική περίοδος είναι μια μεγάλη ευκαιρία να οργανώσουμε όλο εκείνο το πρωτοπόρο κομμάτι των φοιτητών που πάλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως στη Φιλοσοφική έτσι και σε μια σειρά´από σχολές έχει ανοίξει ένας σημαντικός κύκλος συνελεύσεων ώστε να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, αλλά και στις απεργίες στις 4 και 5 Μάρτη. Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης

Πωλίνα Γρυσμπολάκη,
Φιλοσοφική Αθήνας

• Στην Κόρινθο καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να μπορούμε να κατεβάσουμε ένα ξεχωριστό σχήμα των ΕΑΑΚ. Αυτό είναι ένα σημαντικό προχώρημα, όχι μόνο γιατί ερχόμαστε να σπάσουμε το δίπολο ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που ως τώρα κυριαρχούσε, αλλά κυρίως γιατί βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο πλέον στο να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και στη μάχη των ιδεών. Το σχήμα των ΕΑΑΚ στη σχολή δεν θα λειτουργεί μόνο ως αντίβαρο ανάμεσα στα υπάρχοντα σχήματα, αλλά θα έρθει να βάλει τις πιο πρωτοπόρες ιδέες της αντικαπιταλιστικής προοπτικής. Ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται με τις εκλογές ως μονοθεματική διαδικασία, εμείς ανοίγουμε όλες τις πολιτικές μάχες.

Συζητάμε για το τι θα πει ΔΝΤ. Ποια είναι η δυνατότητα αντίστασης στις επιθέσεις και ποια είναι η προοπτική νίκης απέναντι στο πρόγραμμα σταθερότητας, συνδέοντας τους φοιτητές με τους εργάτες και προσπαθώντας να συντονιστούμε με τις εργατικές μάχες που ανοίγουν. Στις μικρές επαρχιακές πόλεις της Πελοποννήσου που το πανεπιστήμιο είναι διάσπαρτο από την μια πόλη στην άλλη, οι αντικαπιταλιστές φοιτητές πρέπει να έχουν ως στόχο τους την σύνδεση και με τους τοπικούς εργατικούς αγώνες. Πρέπει να αποδεικνύουν πως είναι εκείνο το πρωτοπόρο κομμάτι που φέρνει τις ιδέες της αντίστασης και της ανατροπής. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο κόσμος που θα συσπειρωθεί γύρω από την ΕΑΑΚ θα πρεπει να λειτουργήσει με αυτό τον σκοπό.

Νίκη Παπαδοπούλου,
Πολιτικές επιστήμες, Κόρινθος

• Στα Γιάννενα οι επόμενες μέρες είναι μέρες συνελεύσεων. Σε όλες τις σχολές οι φοιτητές καλούνται να αποφασίσουν για την συμμετοχή τους τόσο στα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς όσο και για το κατέβασμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 4 και 5 Μάη. Το συντονιστικό της ΕΑΑΚ που συνεδρίασε αποφάσισε να καλέσει όλους τους φοιτητές να πλαισιώσουν τις εργατικές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ενώ κάνει πρόταση για τριήμερες καταλήψεις τόσο σε συντονισμό με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα για την οργάνωση ενός μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 4 Μάη, όσο και για την συμμετοχή στην πανεργατική της 5ης Μάη. Είναι κοινός τόπος όλων πως οι φοιτητές έχουν ένα και μοναδικό δρόμο να επιλέξουν. Το δρόμο του αγώνα ενάντια στις επιταγές κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, το δρόμο του συντονισμού με το εργατικό κίνημα ώστε όλοι μαζί να ανατρέψουμε τις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Με αυτή την προοπτική οργανώνουμε και την παρουσία μας στις φοιτητικές εκλογές. Η ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι ψήφος για το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος, ψήφος για την αντίσταση στα μέτρα.

Παναγιώτα Ερωτοκρίτου,
Βιολογικό Ιωαννίνων