Η Ελευθεροτυπία των Εργαζομένων τρομάζει τα αφεντικά

“Η υποδοχή του απεργιακού φύλλου των εργαζόμενων στην 'Ελευθεροτυπία' από τους αναγνώστες μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Επιστρέφουμε ενθαρρυμένοι από τη δική σας υποστήριξη. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι τεράστιες, αλλά αντλούμε δύναμη από τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων συναδέλφων στο ρεπορτάζ, την αρθρογραφία, τη διόρθωση, το στήσιμο, τη σελιδοποίηση και την παραγωγή”.

Η σημασία της κυκλοφορίας της Ελευθεροτυπίας των Εργαζόμενων ξεπερνά τους στόχους των ίδιων των απεργών που την κυκλοφορούν. Το εγχείρημα στέλνει το μήνυμα ότι, την ίδια ώρα που οι καπιταλιστές χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, οι εργαζόμενοι όχι μόνο μπορούν να τις ζωντανεύουν αλλά μπορούν, με εργατικό έλεγχο, να τις λειτουργούν καλύτερα.

Ποτέ άλλοτε η Ελευθεροτυπία δεν είχε ξεπεράσει σε πωλήσεις ΤΑ ΝΕΑ. Το κατάφερε τώρα, από το πρώτο κιόλας απεργιακό φύλλο που σε μια μέρα κυκλοφορίας πούλησε πάνω από 31.000 φύλλα. Ο χαρακτήρας του φύλλου -έκδοση απεργών και όχι βαρόνων- ενισχύει την κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας που παλεύει τα μέτρα των μνημονίων αναζητά μια άλλη ενημέρωση στηρίζοντας μαζικά τέτοιες πρωτοβουλίες.

Γι' αυτό και οι πρώτες απόπειρες εργατικού ελέγχου τρομοκρατούν τα αφεντικά. Παραμονή της κυκλοφορίας του δεύτερου απεργιακού φύλλου της Ελευθεροτυπίας, η Τεγοπούλου προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοση καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα (τα απέρριψε τελικά το δικαστήριο). Δεν είναι μόνο η Τεγοπούλου. Και στο Alter η εργοδοσία προχωρά σε ανάλογες επιθέσεις.

Περιφρούρηση

Μετά την παράνομη διακοπή του σήματος του Alter στον Υμηττό με προφανή στόχο τη διακοπή της προβολής των απεργιακών δελτίων και εκπομπών, Κουρής και διοίκηση του σταθμού σε συνεργασία με την κυβέρνηση προχώρησαν σε ακόμα μία εχθρική κίνηση προς τους εργαζόμενους. Το πρωί της Πέμπτης 23 Φλεβάρη, με εντολή του εισαγγελέα και της διοίκησης της ΔΕΗ, έγινε απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο του Alter. Η επίθεση ανατράπηκε από τη μαζική περιφρούρηση εργαζόμενων και συμπαραστατών.

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των Financial Crimes: “Συγκέντρωση απεργών, συμπαραστατών από τον κλάδο και τη γειτονιά του Περιστερίου, μαζί με εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έκοψαν το βήχα στον Κουρή, τη διοίκηση της ΔΕΗ και την αστυνομία, αποτρέποντας (για σήμερα) την επιχείρηση 'διακοπή ρεύματος' στο κτίριο του ALTER. Οι συγκεντρωμένοι στην περιφρούρηση φώναζαν το σύνθημα 'εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι', επιτυγχάνοντας μια πρώτη νίκη χάρη στην συμπαράσταση που ξεσηκώνει ο αγώνας των εργαζομένων στο ALTER”.

Οι μάχες στα ΜΜΕ συνεχίζονται. Τα Μέσα που βρίσκονται στο κέντρο του αγώνα χρειάζεται να συνεχίσουν, με νέο απεργιακό φύλλο στην Ελευθεροτυπία, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Alter για να ξανανοίξει το σήμα, ανοίγοντας έτσι τον απεργιακό δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Η απόφαση των απεργών της Ελευθεροτυπίας να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση “από τα κάτω” της Τετάρτης 29 Φλεβάρη στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.