Κλιμάκωση και συντονισμός στην Υγεία

Προηγήθηκε ο μαζικός απεργιακός συντονισμός στην πράξη, την Πέμπτη 23 Φλεβάρη που εξελίχθηκε σε μέρα απεργίας και κινητοποίησης για μια σειρά χώρους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο συντονισμός προχώρησε όταν την απόφαση των Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία Αγιος Σάββας, Αττικό, Κρατικό Νίκαιας και των Σωματείων στις Δομές Ψυχικής Υγείας για 48ωρη απεργία 22-23 Φλεβάρη, ακολούθησε η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη από την ΠΟΕΔΗΝ και στη συνέχεια την ΟΕΝΓΕ. Στην πορεία μαζί με τους υγειονομικούς βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους τομείς του δημόσιου τομέα.

Στο μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στην Αριστοτέλους, βρέθηκαν πλάι-πλάι με τα πανό τους οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας και κατά των Εξαρτήσεων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του Υπουργείου, οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, άλλοι ανοργάνωτα, άλλοι με πανό - όπως οι εργαζόμενοι από τον Άγιο Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Θριάσιο, το Ιπποκράτειο, τον Ευαγγελισμό, τα σωματεία της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής, το ΠΑΜΕ υγειονομικών, η ΠΟΕΔΗΝ – η Ομοσπονδία Επισκεπτών Υγείας και οι εργαζόμενοι στην φαρμακοβιομηχανία Alapis, ενώ μαζική ήταν και η παρουσία των εργαζόμενων στα ΕΚΑΒ. Η οργή και η αγωνιστική διάθεση ήταν διάχυτη:

“Η χρηματοδότηση είναι ελλιπής ως μηδενική, πέρσι το άνοιγμα είχε φτάσει στο σημείο οι εργαζόμενοι να είναι μέχρι και 7 μήνες απλήρωτοι μέχρι που ήρθαν τα λεφτά στις 20 Δεκεμβρίου. Φέτος, δεν υπάρχει φως καθόλου. Στο Χατζηπατέρειο δουλεύουμε 28 άτομα, εξυπηρετούμε 28 οικογένειες που κινδυνεύουν τα παιδιά να μην παίρνουν υπηρεσίες από εμάς” μας λένε ο Λεωνίδας και η Ολγα.

“Κατεβαίνουμε σήμερα, όχι μόνο για τους μισθούς, αλλά γιατί δεν βγαίνει πουθενά αυτό το πρόγραμμα που έχουν εφαρμόσει”, τονίζει ο Θεοφάνης εργαζόμενος στο Θριάσιο νοσοκομείο. “Η συνέχεια πρέπει να είναι συνεχόμενες κινητοποιήσεις με σκοπό τουλάχιστον να γίνουν εκλογές. Το σημερινό βήμα είναι ένα καλό βήμα που οργανώθηκε από τα νοσοκομεία από τα κάτω και όχι από τη ΠΟΕΔΗΝ. Στις συνελεύσεις, άλλοι λένε διαρκείας άλλοι μεμονωμένες, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν διαρκείας, αλλά δεν ξέρω με ποια μορφή, απεργιών ή επίσχεσης, αυτό πρέπει να συζητηθεί”.

Ενώθηκαν στο δρόμο

Παρά τις κωλυσιεργίες της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, η δυναμική πορεία που ξεκίνησε από την Αριστοτέλους, ανέβηκε μέσω Σολωμού ως το κεντρικό κτίριο του ΟΕΚ, όπου οι εργαζόμενοι του κατειλημμένου κτιρίου κατέβηκαν στο δρόμο και ενώθηκαν με τους υγειονομικούς, ενώ λίγο αργότερα στην πορεία μπήκε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ.

“Μετά από γενική συνέλευση αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε στάση εργασίας και σήμερα 24ωρη απεργία. Είμαστε όλοι μαζί”, μας είπε η Αθηνά, εργαζόμενη στον ΟΕΚ. “Δεν θέλουμε να κλείσει ο Οργανισμός. Να δούμε και τι θα γίνει με το αποθεματικό του και με όλα τα δάνεια που περιμένουν οι πολίτες - αλλά κυρίως οι τράπεζες, σαν αρπακτικά, για να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση. Δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, είναι αγώνας των πολιτών, γιατί μιλάμε για τα δικά τους χρήματα. Και ο ΟΕΕ και ο ΟΕΚ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επέλεξαν εμάς να κλείσουν πρώτα”.

Σημαντικό γεγονός ήταν και η παρουσία εργαζόμενων των ιδιωτικού τομέα. “Σήμερα 400 άτομα από τους συναδέλφους στην Alapis είναι σε διαθεσιμότητα. Την άλλη εβδομάδα έχουμε διαδικασία εκλογών και από εκεί και πέρα θα οργανώσουμε τους αγώνες. Είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση γιατί ο όμιλος δεν δουλεύει”, μας είπε ο Νίκος Λειβαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων που την Κυριακή 4 Μάρτη και ώρα 11πμ έχει γενική συνέλευση στο ΕΚΑ. “Η σημερινή μας παρουσία στη συγκέντρωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νέο νομοσχέδιο έχει μια παράμετρο που αναφέρεται στην δραστική ουσία που καταργεί και τελειώνει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους ιατρικούς επισκέπτες, αφού αυτόν τον χώρο θα τον καπηλευθούν τρεις μεγάλες αμερικάνικες εταιρίες γενόσημων φαρμάκων”.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας την πορεία υποδέχτηκαν με το πανό τους οι απεργοί της Ελευθεροτυπίας. “Σήμερα κατεβήκαμε γιατί είχαμε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, είχαμε καλέσει την εργοδοσία, που για άλλη μια φορά απέδειξε την αδιαφορία της απέναντι στους εργαζόμενους, προφασιζόμενοι την απεργία των δικηγόρων δεν παρουσιάστηκαν”, μας είπε η Δώρα, εργαζόμενη στην Ελευθεροτυπία.

Με χειροκροτήματα, μουσική και συνθήματα υποδέχτηκαν τη διαδήλωση, λίγο πιο πάνω στην Κλαυθμώνος και οι μαθητές, γονείς και οι εκπαιδευτικοί από τα Μουσικά Σχολεία που διαδήλωναν απαιτώντας κρατική μεταφορά, ενώ λίγα μέτρα πιο εκεί στην Πεσμαζόγλου διαδήλωναν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Η πορεία κατέληξε σε συγκέντρωση στη Βουλή και στη συνέχεια μετά από κάλεσμα των σωματείων της Ψυχικής Υγείας έγινε συνέλευση στο υπουργείο όπου αποφασίστηκε το τέλος της κατάληψης, με νέο συντονισμό στις 29/2 στον Αγιο Σάββα.


“Στην τελευταία συνέλευση βγήκε ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Υγείας για κατάληψη τριήμερη μέχρι την Παρασκευή 24/2 για να αποφασιστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα. Στις προηγούμενες συνελεύσεις, η βάση των εργαζόμενων πίεζε για κινητοποιήσεις και είχαμε απέναντί μας τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό”, μας λέει ο Αντώνης Σακελλάρης, εργαζόμενος στο υπουργείο Υγείας. “Διαμαρτυρόμαστε για πάρα πολλά θέματα, τα αιτήματά μας είναι όλα τα αιτήματα της κοινωνίας ενάντια σε περικοπές μισθών, απολύσεις, το μνημόνιο, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως είναι η μεταφορά της Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται: απολύσεις εργαζομένων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας των προνοιακών ιδρυμάτων. Αγωνιζόμαστε δίπλα στα παιδιά της ψυχικής υγείας που κάνουν 15 μέρες τώρα κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, όπως κοινός είναι ο αγώνας μας με όλους τους εργαζόμενους στον υγειονομικό χώρο και παντού”.


“Οργανώσαμε συνέλευση μαζεύοντας υπογραφές. Η ηγεσία του σωματείου διέδιδε πως είναι παράνομη η συνέλευση και δεν συμμετείχε, με αποτέλεσμα να συμμετέχει λιγότερος κόσμος”, μας λέει ο Τάσος Ναούμης, από το μπλοκ του Ιπποκράτειου. “Εχουμε δώσει νέο ραντεβού για την Τετάρτη 29 Φλεβάρη στις 8.30 το πρωί. Πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις. Τι θα γίνει με το απεργιακό ταμείο; Πολλοί συνάδελφοι θέλουν να απεργήσουν, αλλά χρειάζονται στήριξη. Η ηγεσία του σωματείου σαμποτάρει αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας ότι τα λεφτά δεν είναι για 'αγαθοεργίες', ενώ στην ουσία είναι ακριβώς για αυτό, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους στον απεργιακό αγώνα”.


“Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, πέρα από τα εργασιακά τους δικαιώματα προασπίζονται και τα δικαιώματα των ασθενών και θεραπευόμενων”, τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλιος Μοίρας, κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων Ωρίωνας. “Επειδή η αρρώστια αφορά όλους μας – τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν μεγαλώσει – ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι κλείνουν τα ιδρύματα της ψυχικής υγιεινής και να είναι εδώ μαζί μας. Πρέπει να συσπειρωθούν όλοι οι χώροι, εδώ σήμερα είναι οι εργαζόμενοι από την υγεία γενικότερα, πρέπει να οργανωθούμε, όχι κινητοποιήσεις ανά δύο εβδομάδες. Τα γεγονότα της Κυριακής 12/2 είναι ενδεικτικά του τι ετοιμάζουν. Μας φοβούνται, έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται και χρησιμοποιούν δυνάμεις καταστολής”.