Όχι στη λεηλασία του Ο.Ε.Κ.

Την Τρίτη πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας με αφετηρία το κατειλημμένο κεντρικό κτίριο του ΟΕΚ μαζί με το Σύλλογο της Εργατικής Εστίας (που αναμένεται να πάρει απόφαση για συνέχιση της απεργίας διαρκείας που είχε ξεκινήσει), εργαζόμενους από τα ασφαλιστικά ταμεία, την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου) και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών. Την Τετάρτη έχει οριστεί προσυγκέντρωση στον ΟΕΚ (Πατησίων και Σολωμού) και πορεία ξανά στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου μαζί με τους δικαιούχους οικιστές στις 11.30 το πρωί.

Στη συγκέντρωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/2 στο ισόγειο του κατειλημμένου κεντρικού κτιρίου βρέθηκαν αντιπρόσωποι από πολλές Ομοσπονδίες και συνδικάτα για συμπαράσταση. Από την ΕΜΔΥΔΑΣ, από την ΠΟΕΔΗΝ, από την Ομοσπονδία Πολυτέκνων, από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, από την Ομοσπονδία του ΟΑΕΔ, από τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας, ενώ χαιρέτισαν αντιπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αντιπροσωπεία της ΕΠΑΣΣ και της Εργατικής Αλληλεγγύης μοίρασε προκήρυξη-κάλεσμα για την πανεργατική στάση εργασίας την Τετάρτη 29/2 με πρόταση για κοινή διαδήλωση από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συμμετείχε στην πορεία με πανό.

Στην ΕΑ μίλησαν για τον αγώνα τους εργαζόμενοι τόσο από τον ΟΕΚ όσο και από την Εργατικη Εστία. Η Αθανασία Μπαρακίτη, κοινωνική λειτουργός στον ΟΕΚ μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι δύο Οργανισμοί βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Τρόικα. «Οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσει κάποια δικαιώματα όσον αφορά στη στέγαση, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Αυτές οι κατακτήσεις χάνονται. Μόνο και μόνο για να πάρουν τα 10 δισεκατομμύρια περιουσίας που έχει ο ΟΕΚ και τα αποθεματικά που φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε και οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα που πάνε για απόλυση. Αυτό νομίζω συμβαίνει γιατί ήμασταν πάρα πολύ ήσυχοι 1,5 χρόνο τώρα. Δηλαδή όλα τα μέτρα άρχισαν από πέρσι τον Απρίλη, ακόμα και το ωράριο εφαρμόστηκε πρώτα σε μας. Κάτι σαν πειραματισμός. Πέρασε πολύ εύκολα, δεν αντιδράσαμε. Αυτό μαζί με τη μεγάλη περιουσία εξηγεί πολλά παρόλο που εμείς δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουν χρήματα και τα θέλουν τώρα, θέλουν να απολύσουν εργαζόμενους και το θέλουν τώρα.

Χρειάζεται παλλαϊκός συντονισμός αντίστασης. Μόνο αυτό. Όλοι μαζί χρειάζεται να παλέψουμε από όπου και αν βρίσκεται ο καθένας, για μια άλλη πραγματικότητα. Όχι για να επαναφέρουμε την παλιά πραγματικότητα πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά για την απόλυτη ανατροπή της».

Συντονισμός

Την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μάς τόνισε ο Βασίλης Κουρής, υπάλληλος εδώ και 29 χρόνια στον ΟΕΚ. «Υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα αναφορικά με το συντονισμό του αγώνα. Και μιλάω για τους δύο οργανισμούς, τα Διοικητικά τους Συμβούλια, τα συνδικάτα τους και σε σχέση με αυτό που πρόκειται να γίνει και με τον ΟΑΕΔ. Πρέπει να συνέλθουν τα τρία ΔΣ των πρωτοβάθμιων Σωματείων για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Το θέμα έχει σηκωθεί ψηλά, αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Και πριν την ψήφιση και κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια. Να υπάρξει μια συντονιστική επιτροπή αγώνα που να αφορά και τους τρεις οργανισμούς και να είμαστε σε συνεχή επαφή».

Η Ρούλη Λυκογιάννη, μηχανικός στην Εργατική Εστία επεσήμανε ότι η απεργία διαρκείας είναι ο δρόμος για όλους τους εργαζόμενους. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που είχαμε κάνει αρχικά, η απεργία διαρκείας είναι πολύ σημαντικός τρόπος αγώνα. Η απεργία είναι το ανώτατο όπλο που έχει ο εργαζόμενος. Χρειάστηκε να την σταματήσουμε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα λίγων εργαζόμενων που είχαν κάνει αίτηση παραίτησης. Υπάρχει υπόσχεση από το σύλλογο μας ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με 24ωρες και 48ωρες απεργίες».

Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται όπου υπάρχει παράρτημα του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας από την Ξάνθη μέχρι το Ηράκλειο.


Στην Ηγουμενίτσα έγινε κοινή διαδήλωση των εργαζόμενων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ με το Εργατικό Κέντρο και οργανώσεις της αριστεράς. «Στην πόλη την προηγούμενη Δευτέρα 20/2 έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο που την πλειοψηφία έχει το ΠΑΜΕ κάτω από την πίεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των εργαζόμενων των δύο Οργανισμών. Αποφασίστηκε να γίνει διαδήλωση την επόμενη μέρα Τρίτη 21/2. Στην κοινή διαδήλωση συμμετείχαν με πανό το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΟΕΚ και του ΟΕΕ», μας δήλωσε ο Φίλιππος Κυρίτσης.