Οι περικοπές και οι συγχωνεύσεις δεν θα περάσουν

Ομως ο Παπαδήμος και ο Λοβέρδος είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι θα καταφέρουν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις διάλυση του ΕΣΥ που φέρνουν οι επιθέσεις συγκυβέρνησης-τρόικας.

Επιθέσεις που περιλαμβάνουν το “νέο μισθολόγιο” πείνας, τις περικοπές εφημεριών (μόλις 310 εκατομμύρια ενώ χρειάζονται 450), αλλά και τις απολύσεις, κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων που προωθεί ανάμεσα σε άλλα κατάπτυστα μέτρα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις» που τίθεται αυτές τις μέρες για ψήφιση στη Βουλή. Είναι ένας νόμος που οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν με τους αγώνες τους ότι θα μείνει στα χαρτιά.

Στο νοσοκομείο Κιλκίς οι κινητοποιήσεις (επίσχεση εργασίας γιατρών από 6 Φλεβάρη, λοιπών εργαζομένων από τις 20 Φλεβάρη) συνεχίζονται με μεγάλο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από την πύλη του νοσοκομείου και θα καταλήξει στο δημαρχιακό μέγαρο την Τρίτη 28 Φλεβάρη.

Καταλήψεις

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων: “Με απόφαση της γενικής συνέλευσης καταλαμβάνουμε καθημερινά τα ταμεία και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του ιδρύματος, ώστε η υγεία να παρέχεται εντελώς δωρεάν στους πολίτες, το πρωτόκολλο όπου διακινούνται όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα και το γραφείο του διοικητού από πενταμελή ομάδα καθημερινά, που εναλλάσσεται, ώστε να ελέγχουμε όλον τον διοικητικό μηχανισμό του νοσοκομείου”, ενώ αλλού αναφέρει:

“Δηλώνουμε οτι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πια, και δεν θα της επιτρέψουμε να μας καταργήσει ή να μας απολύσει. Το νοσοκομείο ανήκει στον λαό και στους εργαζόμενούς του. Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων θα είναι το κυρίαρχο όργανο για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης αφορά τους εργαζόμενους ως κυρίαρχο όργανο αποφάσεων για την λειτουργία του νοσοκομείου και οι εκπρόσωποι που ορίζονται από αυτήν θα μιλάνε εξ ονόματός της μεταφέροντας αποκλειστικά και μόνον τις αποφάσεις των εργαζομένων προς τους πολίτες”.

Στην Κρήτη, σε κοινή συνεδρίαση που είχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου (Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας Νεάπολης) αποφάσισαν αποκλεισμό των ταμείων των 5 ευρώ στα τέσσερα Νοσοκομεία του νομού από 28/2 έως 2/3 και οργάνωση Παλλασιθιώτικης Διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΕ Ηρακλείου, την Πέμπτη 1 Μαρτίου με συμμετοχή όλων των φορέων του νομού ενάντια στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται σε μια σειρά νοσοκομείων πανελλαδικά οι επισχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Στο Τζάνειο την Τρίτη 28/2 οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια της εφημερίας εξέταζαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

• Σε στάση εργασίας και γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σωτηρία στις 1 το μεσημέρι καλεί η ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη 1 Μάρτη.