Ο Τρότσκι δεν ήταν “αντικομμουνιστής”

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών κατήγγειλε ως «σταλινολογία» το κίνητρο για την έμπνευση των μικρών μαθητών και κατηγόρησε τη σχολική επιτροπή και το Δήμο για «ωμό αντικομμουνισμό». Μάλιστα προσπαθεί να σχολιάσει το “η ζωή είναι ωραία” του Τρότσκι με ωμό κυνισμό: «Η ζωή είναι πράγματι ωραία και θα ήταν ακόμα ομορφότερη αν ο καπιταλισμός δεν κατέστρεφε καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Αν δεν κατέστρεφε ζωές παιδιών που δεν έχουν να φάνε, που κρυώνουν ελλείψει χρημάτων για θέρμανση, που βλέπουν τους γονείς τους τσακισμένους από την ανεργία ή κατάκοπους και ανήμπορους να ασχοληθούν μαζί τους μετά από 12ωρη εργασία”.

Επαναστάτης

Ο Τρότσκι γνωρίζοντας ότι ζούσε τις τελευταίες ημέρες της πολυτάραχης ζωής του έγραφε: «Θα πεθάνω ένας επαναστάτης προλετάριος, μαρξιστής, διαλεκτικός υλιστής και, συνεπώς, ένας ασυμβίβαστος αθεϊστής. Η πίστη μου ότι ο κομμουνισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι λιγότερο δυνατή, μάλιστα είναι πιο στερεή σήμερα απ’ ό,τι ήταν στα νιάτα μου.

Η Νατάσα μόλις ήρθε στο παράθυρο από την αυλή και το άνοιξε διάπλατα, ώστε ο αέρας να μπαίνει ανεμπόδιστα στο δωμάτιό μου. Βλέπω την καταπράσινη λωρίδα χλόης κάτω από τον τοίχο, τον καταγάλανο ουρανό πάνω από τον τοίχο και το φως του ήλιου παντού. Η ζωή είναι ωραία. Οι επόμενες γενιές ας την καθαρίσουν από όλα τα κακά, την καταπίεση και τη βία, και ας την απολαύσουν στο έπακρο».

Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για έναν νέο άνθρωπο, να παραδειγματίζεται από το πάθος και την αξιοπρέπεια ενός επαναστάτη που ακόμα και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του εμπνέεται από μικρά πράγματα της καθημερινότητας για να δηλώσει την πίστη του στον αγώνα για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Οι επαναστάτες δεν είναι άνθρωποι εξωπραγματικοί με υπερφυσικές ικανότητες. Είναι άνθρωποι που διαμορφώνονται μέσα στις συλλογικές μάχες για να κατακτήσουν αυτά που τους στερεί το ίδιο το σύστημα μαζί σε εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό τον πλανήτη. Ο Τρότσκι ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του κράτησε τη φλόγα της επανάστασης αναμένη. Το κείμενο του είναι πολύ πιο δυνατό από χιλιάδες πολιτικά κείμενα που μιλούν για την ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού.

Γι αυτό ο Τρότσκι και η ζωή του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η αριστερά χρειάζεται να ενισχύσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αντιμετωπίζοντάς τες σαν αφορμή για να εμπνεύσει τις σημερινές γενιές και να δώσει τις δικές τις απαντήσεις, χωρίς αφορισμούς.