Η Ευρώπη της Αντίστασης

Στο Λονδίνο έγιναν και αυτή τη βδομάδα κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους αγώνες στην Ελλάδα Ο Πάτρικ Γουόρντ από την εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου μας ενημερώνει:

“Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου το Σάββατο, σε αλληλεγγύη με τους αγώνες ενάντια στην λιτότητα στην Ελλάδα. Στην κινητοποιήση όπου συμμετείχαν πολλοί Έλληνες, ακουγόταν διαρκώς το σύνθημα “Λαοί της Ευρώπης, ενωθείτε και παλέψτε”. Καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το αναμενόμενο, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κόψουν την κυκλοφορία χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τις Αρχές.

Εκτός από βρετανούς ακτιβιστές συμμετείχαν και διαδηλωτές από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Νικ Γκραντ, από την Εκτελεστική Γραμματεία του NUT (του συνδικάτου των εκπαιδευτικών), μετέφερε τα μηνύματα αλληλεγγύης από το σωματείο του. “Διεθνής αδελφοσύνη σημαίνει ότι οι Έλληνες εργάτες δεν θα μείνουν μόνοι τους”, είπε. Μηνύματα αλληλεγγύης απεύθυναν μέλη της ηγεσίας του PCS (Συνδικάτα του Δημοσίου) και του Unite (Μεταφορές, Ηλεκτρισμός και άλλοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα). Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι της εκστρατείας “Δικαίωμα στη δουλειά”, αλλά και Τούρκοι και Κούρδοι εργάτες από την Πολιτιστική Ένωση Προσφύγων Εργατών.

Η Ελένη, φοιτήτρια, είπε: “Πολλοί από τους φίλους μου εγκαταλείπουν την Ελλάδα λόγω της ανεργίας. Η λιτότητα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα”. Η Τάνια που δουλεύει σε θέατρο, περιέγραψε τα γεγονότα στην Ελλάδα ως καταστροφικά: “Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι δεν υπάρχει μέλλον για μια ολόκληρη γενιά”.

Η Βιρχίνια, ισπανίδα ακτιβίστρια ήταν κι αυτή στη διαδήλωση. Είπε “Αυτό που συμβαίνει είναι συστημικό. Δεν πρόκειται για το πώς λειτουργεί μόνο ένα εθνικό κράτος, αλλά για διεθνείς δυνάμεις” Μετά την πορεία, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συνέλευση έξω από την ελληνική πρεσβεία. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το απόγευμα της Τετάρτης 29 Φλεβάρη και να οργανώσουν νέα κινητοποίηση έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου το Σάββατο 3 Μάρτη.”

Η διαδήλωση έξω από τον Άγιο Παύλο αποκτάει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μιας και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 27 Φλεβάρη, η αστυνομία οργάνωσε επιχείρηση εκκένωσης του χώρου από την κατάληψη “Occupy St. Paul”. Θυμίζουμε ότι ήταν το σημείο όπου το κίνημα “Occupy London” είχε καταφέρει να οργανώσει τη μεγαλύτερη κατάληψη, με έμπνευση από την Γουόλ Στριτ, το Κάιρο, τη Βαρκελώνη και το Σύνταγμα.

Εκστρατεία

Η συγκυβέρνηση Συντηρητικών – Φιλελεύθερων προσπαθεί να δείξει τα δόντια της απέναντι στα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του κινήματος, ενόψει και της απεργίας στις 28 Μάρτη. Δείγμα αυτού του πανικού είναι μια εκστρατεία σε πολύ υψηλό επίπεδο κατά του SWP (του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στη Βρετανία).

Ο Κρις Γκρέιλινγκ, υπουργός Εργασίας της Δεξιάς κατηγόρησε από ραδιοφωνκή εκπομπή το SWP ότι παραβίασε το e-mail του για να φέρει στο φως πληροφορίες για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Φυσικά το προφανές ψέμα είχε να κάνει με το ότι το SWP βρέθηκε στο κέντρο της μάχης για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων. Ο γραμματέας του SWP, Τσάρλι Κίμπερ, απάντησε στην κατηγορία: “Το SWP είναι περήφανο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης στη λιτότητα. Αλλά αρνούμαστε τον γελοίο ισχυρισμό του Κρις Γκρέιλινγκ ότι σπάσαμε το e-mail του για να πούμε στους εργοδότες να μην χρησιμοποιούν εργάτες – σκλάβους. Οι ειδικοί στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι η εφημερίδα Sun και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ που υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς. Δεν χρειάζεται να σπάσεις κανένα e-mail για να ξέρεις ότι η εκστρατεία ενάντια στον εξαναγκασμό ανέργων να δουλέψουν δωρεάν υποστηρίζεται από πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και όχι μόνο το SWP”.

Στο κέντρο του ζητήματος βρίσκονται τα νέα προγράμματα “γουορκφέαρ” (Δουλειά για Κοινωνικές Δαπάνες), σύμφωνα με τα οποία οι άνεργοι που παίρνουν διάφορα επιδόματα και δεν βρίσκουν δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υποχρεώνονται να δουλεύουν υποχρεωτικά χωρίς να πληρώνονται ως... προσφορά στην κοινωνία. Πολλές φορές πρόκειται για ανθρώπους με αναπηρίες, ή μονογονεϊκές οικογένειες που στην ουσία θα παραχωρούνται ως σκλάβοι σε μεγάλες εταιρείες όπως τα σούπερ-μάρκετ Sainsbury's ή τα McDonald's και τα Burger King.

Τις περασμένες βδομάδες με πρωτοβουλίες του SWP και της εκστρατείας “Δικαίωμα στη Δουλειά” έγιναν μαχητικές διαδηλώσεις σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, ενάνται στην απλήρωτη εργασία. Η δημοσιοποίηση της πραγματικότητας γύρω από τις νέες μεταρρυθμίσεις ανάγκασε διάφορα αφεντικά, όπως την αλυσίδα Tesco, να δηλώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν στα μαγαζιά τους απλήρωτους εργάτες. Ακολούθησε μια εξοργισμένη αντίδραση της Δεξιάς και των δημοσιογράφων που τη στηρίζουν, κατηγορώντας τα ΜΜΕ και το BBC ότι σύρθηκαν πίσω από τις “πρωτοβουλίες της άκρας Αριστεράς”.

Μέσα στα βρετανικά συνδικάτα συνεχίζονται οι ψηφοφορίες ώστε να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κλάδοι σε απεργία στις 28 Μάρτη. Ήδη είναι σίγουρο ότι θα απεργήσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Στην Ιταλία ο απεργιακός σταθμός είναι η 9 του Μάρτη, με τους μεταλλεργάτες της FIOM να έχουν αποφασίσει όχι μόνο 8ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια της χώρας, αλλά και να συγκεντρωθούν από κάθε γωνιά της Ιταλίας στη Ρώμη για να διαδηλώσουν ενωμένοι.

Στις 22 του Μάρτη, απεργεί και η Πορτογαλία, με την μεγαλύτερη συνομοσπονδία της χώρας CGTP-IN να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

• Η αλληλεγγύη φτάνει μέχρι την Αυστραλία. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βικτόρια της Αυστραλίας μας έστειλε την περασμένη βδομάδα ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγώνες στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Μάθαμε ότι οι δύο μεγάλες συνομοσπονδίες στην Ελλάδα προχώρησαν πρόσφατα σε τρεις μέρες απεργιακής δράσης, και οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στα νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Το σωματείο μας στέλνει την αλληλεγγύη του στους εργάτες στην Ελλάδα, στα συνδικάτα τους και στις απεργίες τους. Αντιτασσόμαστε στο τσάκισμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με μείωση κατά 22%, στην κατάργηση μόμινων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Καλούμε τα τοπικά σωματεία της περιοχής μας να προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις αλληλεγγύης.»