Εμπρός για απεργιακή κλιμάκωση!

Συγκεντρώσεις 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΑΘΗΝΑ Προπύλαια 12μ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άγ. Βενιζέλου 12μ

ΧΑΝΙΑ πλατεία Αγοράς 12μ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ πλατεία Ελευθερίας 12μ (ΑΔΕΔΥ),

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

Εκπαίδευσης 12μ (Διδασκαλικός Σύλλογος)

ΞΑΝΘΗ Εργατικό Κέντρο 11πμ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ακαδημία 1μμ


Σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αιγάλεω

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, μία μέρα πριν την απεργία στις 12/9.

Στη Β’΄Αθήνας 40 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην παράσταση που έγινε στο κτίριο του παραρτήματος που βρίσκεται στο Μαρούσι.

Στη Γ’΄Αθήνας 30 με 35 δάσκαλοι με τα πανό των Συλλόγων τους (Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη) έκαναν ενημέρωση για την απεργία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την απεργιακή συγκέντρωση.

Στον Πειραιά στην παράσταση συμμετείχαν 40 άτομα, πανό είχαν οι Σύλλογοι Δασκαλων της περιοχής, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Γονέων.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο. Στην Ξάνθη οι Δάσκαλοι προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης. «Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση και στην κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Με πανό ήταν εκεί ο Σύλλογος Δασκάλων και η παράταξη του ΠΑΜΕ. Παρέμβαση είχαμε και από τη δική μας τη μεριά, μοιράσαμε υλικό για την απεργία, βάλαμε αφίσες και δώσαμε 7 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Η συγκέντρωση την Τετάρτη 12/9 θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 11 το πρωί», μας είπε ο δάσκαλος Τζεμαλί Μηλιαζήμ.


Σε πανεργατική απεργία ενάντια στις περικοπές και τα νέα μέτρα λιτότητας για όλο το Δημόσιο τομέα, σε συντονισμό με χώρους του ιδιωτικού έχει εξελιχθεί η 12 Σεπτέμβρη.

Αυτή η εξέλιξη προδιαγράφει με τον καλύτερο τρόπο τι μπορεί να γίνει σε κάθε εργατικό χώρο παρά τα εμπόδια που βάζουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, παρά την ατολμία ακόμα και των παρατάξεων της ρεφορμιστικής αριστεράς.

Η απεργία στις 12/9, όπως έχουν τονίσει πολλοί δάσκαλοι, καλέστηκε από την ηγεσία της ΔΟΕ σε μια δύσκολη ημερομηνία. Μόλις μία μέρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και χωρίς κανένα σχέδιο οργάνωσης. Οι γραφειοκράτες έλπιζαν να λειτουργήσει εκτονωτικά έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν το κλασικό τους επιχείρημα «εμείς καλούμε, αλλά ο κόσμος ούτε αντέχει, ούτε θέλει».

Για κακή τους τύχη και για ακόμα χειρότερη της τρικομματικής συγκυβέρνησης, δεν τους βγήκε. Η απεργία έχει έρθει την πιο κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που συγκυβέρνηση και Τρόικα συζητούν για το νέο πακέτο μέτρων, την ώρα που γίνεται φανερό ότι η Υγεία και η Παιδεία διαλύονται, η βάση στους εργατικούς χώρους ξεσηκώνεται.

Αυτό εξασφάλισε ότι η ηγεσία της ΔΟΕ δεν «έφαγε» την απεργία, όπως συζητούσε πριν δύο εβδομάδες, ενώ μέρα με τη μέρα και άλλοι χώροι έπαιρναν αντίστοιχες αποφάσεις, όπως μπορείτε να διαβάσετε στις διπλανές στήλες και στις υπόλοιπες σελίδες της Εργατικής Αλληλεγγύης.

12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

Η συγκέντρωση για την Τετάρτη 12/9 έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όπως και η ΟΛΜΕ. Η ΟΙΕΛΕ (η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΚ) οργανώνει τη συμμετοχή του.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μετά από την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, όπως και οι εργαζόμενοι στους «υπό κατάργηση» οργανισμούς που καλούν συγκέντρωση στο Σύνταγμα στη 1μμ. Επίσης, οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι Αττικής πήραν απόφαση για 24ωρη απεργία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους και τις περικοπές.

Την εικόνα της αντίστασης συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους με την διήμερη κινητοποίηση τους στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, όπως και οι Πανεπιστημιακοί που ξεκινούν απεργίες μαζί με τους καθηγητές των ΤΕΙ.

Η απεργία στις 12/9 θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αγώνες του καλοκαιριού, την απεργία της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της τεράστιας διαδήλωσης της ΔΕΘ με τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Η επιτυχία της απεργίας θα βάλει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να καλέσουν Γενική Απεργία. Την πρόταση την έχουν βάλει ήδη ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, την δουλεύουν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πρωτοβουλία Εργατικής Αντίστασης, είναι η απαίτηση όλης της εργατικής τάξης.

Η περσινή διαδήλωση στη ΔΕΘ ήταν προπομπός για τον καυτό Οκτώβρη που γκρέμισε την κυβέρνηση του Παπανδρέου, φέτος μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την κυβέρνηση Σαμαρά και να ανοίξουμε το δρόμο για μεγαλύτερες και ριζικότερες αλλαγές.

Νεκτάριος Δαργάκης


Στην απεργία και οι Πανεπιστημιακοί

Tην ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη είχε φύγει για το τυπογραφείο, θα ξεκινούσε η συγκέντρωση που είχαν καλέσει για την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις περικοπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μια σειρά Σύλλογοι ΔΕΠ προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, το ΔΕΠ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε τετραήμερη απεργία από τη Δευτέρα 10/9 έως την Πέμπτη 13/9, τα ΔΕΠ Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών έκαναν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, ενώ την Τρίτη 11/9 απεργία είχαν στα ΤΕΦΑΑ, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην Ιατρική του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν ότι προχωρούν σε απεργία από τη Δευτέρα 10/9, ενώ στις Κοινωνικές Επιστήμες της Κρήτης θα κάνουν αποχή από τις εξετάσεις από τις 10 μέχρι τις 15/9.

Τα ΔΕΠ Παντείου και Πολυτεχνείου Κρήτης καλούσαν στην κινητοποίηση της ΠΟΣΔΕΠ στο Υπουργείο Οικονομικών.

To Δίκτυο Πανεπιστημιακών κατέθεσε πρόταση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε συντονισμό με την υπόλοιπη εκπαίδευση και άλλους κλάδους:

“Προτείνουμε πολύμορφες δράσεις και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των Συλλόγων Διδασκόντων σε συντονισμό με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Εργαζομένων, σε συντονισμό με πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις Συνομοσπονδιών - Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών, με ημερομηνία έναρξης που θα οριστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των νέων μέτρων”.


Οι εκπαιδευτικοί ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο

Μάχη ενάντια στις περικοπές δίνουν οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ και από την Αίγυπτο ως την Αυστραλία. Στο Σικάγο η απεργία που κάλεσε η Διδασκαλική Ένωση της πόλης για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη είχε μεγάλη επιτυχία καθώς στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 26 χιλιάδες άτομα. Είχε προηγηθεί συλλαλητήριο στις 3 του Σεπτέμβρη όπου, σύμφωνα με την Ένωση, συμμετείχαν 18 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και συμπαραστάτες.

Στις 6 Σεπτέμβρη, οι εκπαιδευτικοί της Βικτόρια (πολιτείας της Μελβούρνης) πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της πολιτείας. Η Ένωση Εκπαιδευτικών Αυστραλίας (ΑΕU), η οποία εκπροσωπεί 50 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οργάνωσε συλλαλητήριο στην Ροντ Λέιβερ Αρένα και στη συνέχεια πορεία προς το τοπικό κοινοβούλιο.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Βικτόριας σχεδιάζει να κόψει 80 εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια σχολεία, καθώς και 340 εκατομμύρια δολάρια από τεχνικές σχολές και κολέγια ανώτερης εκπαίδευσης.

Στην Αίγυπτο, οι εφημερίδες κάνουν λόγο για “εξέγερση των εκπαιδευτικών” που ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη. Τα ανεξάρτητα σωματεία που έχουν φτιαχτεί πριν και μετά την επανάσταση βάζουν μπρος για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με απεργίες. Πέρσι, οι εκπαιδευτικοί είχαν κάνει την αρχή για ένα κύμα απεργιών σε όλους τους χώρους. Απαιτούν καθιέρωση βασικού μισθού, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις, μεγαλύτερες δαπάνες για την παιδεία και κατάργηση των ιδιαίτερων.

• Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις περιφρουρήσεις και τις διαδηλώσεις στο Σικάγο υπάρχουν στο facebook στη σελίδα του συνδικάτου των εκπαιδευτικών (http://tiny.cc/t3bfkw).


Χανιά

Για την απεργία οργανώθηκαν συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στους δασκάλους, στους καθηγητές, στο νοσοκομείο. Κάναμε κλιμάκια ενημέρωσης, πήγαμε στα σχολεία και συζητήσαμε με τους συναδέλφους, ενώ έγινε συνάντηση των γονέων με τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέλευση των δασκάλων που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Σεπτέμβρη συμμετείχαν 40 άτομα, η συζήτηση πήγε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τα εργασιακά μας θέματα. Παρόλες τις αντιπαραθέσεις και την κριτική που μπορούμε να κάνουμε στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, αποφασίσαμε ότι θα οργανώσουμε την απεργία με τον καλύτερο τρόπο ως απαρχή των φετινών κινητοποιήσεων.

Να δώσει τον τόνο για τη συνέχεια της χρονιάς με δυνατή οργάνωση από τα κάτω. Βάλαμε στόχο να έχουμε καλή παρουσία τόσο στην κινητοποίηση της Τρίτης έξω από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση, όσο και στην συγκέντρωση της απεργίας που θα γίνει στην πλατεία Αγοράς.

Μαργαρίτα Παπαμηνά


Για τη μετακίνηση των μαθητών

Hδη από την προηγούμενη χρονιά σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα χωριά, τα παιδιά αντιμετώπιζαν πρόβλημα να πάνε στο σχολείο καθώς λόγω των περικοπών οι δήμοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τους ιδιώτες για να τα μεταφέρουν. Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Στυλιανίδης αναγκάστηκε να δώσει 21 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Περιφερειών» στις Περιφέρειες για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2012.

Τα 21 εκατομμύρια θα έφταναν για την αγορά λεωφορείων για όλους τους δήμους πανελλαδικά, καθώς και για τη μισθοδοσία των οδηγών, λύνοντας μόνιμα το ζήτημα της μετακίνησης. Αντί γι' αυτό, θα καταλήξουν στις τσέπες των ιδιωτών.


Νοσοκομεία

Με συγκέντρωση υποδέχτηκαν το Λυκουρέντζο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καλαμάτας

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων εξήγγειλαν τα γενικά συμβούλια της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ που συνεδρίασαν την προηγούμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα:

Μετά από συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, καλώντας πανελλαδική επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευομένων σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου μαζί με καταλήψεις γραφείων Διοικητών και ΔΥΠΕ, πορείες και συγκεντρώσεις.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να καλέσουν άμεσα γενική απεργία, ενώ το Σάββατο 6 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και πρωτοβάθμια σωματεία μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί: Σε πανελλαδική Σύσκεψη Διοικήσεων των Σωματείων στην Αθήνα, την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στο Ξενοδοχείο NOVOTEL στις 9.30πμ. Σε “αγωνιστικές Δράσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Νοσοκομεία με συμμετοχή τοπικών κοινωνιών και των φορέων των πόλεων και συμβολικό κλείσιμο ταμείων για την μη είσπραξη του 5ευρου” την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη. Σε “συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη”. Σε πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 4 Οκτώβρη και σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με την κατάθεση των μέτρων των 15 δις.

“Ολοι στέκονται στις μύτες των ποδιών τους, έτοιμοι να ανοίξουν τις μάχες. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς, γενικός σύμβουλος με το “Νυστέρι” στην ΟΕΝΓΕ και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγιο Σάββα. “Αυτό ήταν το κλίμα που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση των μέτρων. Το καλοκαίρι αναζωπυρώθηκε το κύμα των επισχέσεων σε όλη την Ελλάδα.

Την προηγούμενη Τρίτη 4/9 συνεδρίασε στον Αγιο Σάββα το Συντονιστικό των νοσοκομείων με τη συμμετοχή εκπροσώπων, μελών ΔΣ και εργαζόμενων από οχτώ νοσοκομεία όπου πήραμε την πρωτοβουλία, μετά τη ΔΕΘ, επόμενο απεργιακό βήμα να είναι η 24ωρη απεργία των δασκάλων στις 12Σ, βάζοντας την πρόταση στην ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ και στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Σφαγή

Με την ανακοίνωση των νέων περικοπών στο μισθολόγιο, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ - που όλο το καλοκαίρι κώφευε στις εκκλήσεις των συναδέλφων, οι οποίοι κατά τόπους συνέχισαν τις επισχέσεις, για κλιμάκωση και συντονισμό, κάλεσε μια στάση εργασίας. Στη συγκέντρωση, μάθαμε ότι οι περικοπές στο μισθολόγιο φτάνουν στο 18%, πάνω στο 40% που ήδη έχει επιβληθεί στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Πρόκειται για σφαγή που έχει εξοργίσει πολύ κόσμο, μαζί με το γεγονός ότι τους νοιάζουν πιο πολύ οι μισθοί των ΜΑΤ παρά οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο το οποίο ήταν μαζικό με τη συμμετοχή πλήθους γιατρών, ειδικών και ειδικευμένων, από τις ενώσεις σε όλη την Ελλάδα και όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Το κλίμα προς την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ήταν ότι τέρμα με τις αναμονές, τέρμα με τα “ανοιχτά νοσοκομεία”, τα νοσοκομεία χωρίς απεργία δηλαδή. Τέρμα με τις συμβολικές κινήσεις και εμπρός για απεργία διαρκείας. Σαν Νυστέρι προτείναμε 48ωρη απεργία μαζί με το διήμερο των δασκάλων και 5νθήμερη απεργία από την επόμενη βδομάδα.

Τις επόμενες μέρες γιατροί, νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούμαστε να δώσουμε την πιο μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλης της εργατικής τάξης και του λαού στο δικαίωμα στη δημόσια υγεία. Με συντονισμό, συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και δράσης από τα κάτω να οργανώσουμε τον αγώνα αναγκάζοντας τις ηγεσίες σε ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ σε κοινή απεργία διαρκείας.”

Γιώργος Πίττας


Μέρα την ημέρα φουντώνουν οι κινητοποιήσεις με απεργίες, επισχέσεις, καταλήψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας που φέρνουν οι συγχωνεύσεις και η διάλυση νοσοκομείων και κλινικών, οι περικοπές σε μισθούς και δαπάνες για τα νοσοκομεία.

• Σε τρεις καταλήψεις του γραφείου του διοικητή προχώρησαν οι γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη βδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές. Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Την Κυριακή, την επόμενη της διαδήλωσης της ΔΕΘ και μέρα εφημερίας, οι γιατροί που έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας απέκλεισαν τον διοικητή που κάλεσε την αστυνομία. “Χθες οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν και αυτοί απεργία ενώ την Τρίτη 11/9 θα πραγματοποιηθεί κοινή γενική συνέλευση με το σωματείο εργαζομένων”, μας μεταφέρει ο Νίκος, γιατρός στο νοσοκομείο. “Την Τετάρτη 12/9 έχουμε αποφασίσει να συμμετάσχουμε στην απεργία μαζί με τους δασκάλους και την Πέμπτη που είναι μέρα γενικής εφημερίας, οργανώνεται συλλαλητήριο στο νοσοκομείο”. Την ίδια μέρα στο νοσοκομείο θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ.

• “Την Πέμπτη 6/9 έγινε γενική συνέλευση όλων των γιατρών, ειδικευόμενων και ειδικών, στο Αγλαΐα Κυριακού”, μας μεταφέρει ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος στο νοσοκομείο. “Η συνέλευση ήταν μαζική. Μετά και τη νέα περικοπή 18%, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται διαφορετικά, πρέπει να πάμε για σύγκρουση. Κοινός τόπος ήταν ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να κλείσουν νοσοκομεία. Αποφασίστηκε συμμετοχή ειδικευόμενων και ειδικών στην επίσχεση και νέα συνέλευση την Τρίτη 11/9 για να οργανώσουμε το κατέβασμα με πανό στην απεργία στις 12 Σεπτέμβρη”.

• Σε δύο συγκεντρώσεις ενάντια στις νέες περικοπές προχώρησαν την προηγούμενη βδομάδα, μία τη Δευτέρα 3/9 και μία την Τετάρτη 5/9, οι εργαζόμενοι στο 7ο ΙΚΑ Πατησίων με τη συμμετοχή εργαζόμενων από το Γενικό Πατησίων και συμπαραστατών από την τοπική κοινωνία. Απαιτούν να γυρίσουν πίσω όλοι οι μετακινηθέντες στο Αγία Όλγα εργαζόμενοι, να στελεχωθεί η Παθολογική κλινική και να ξαναρχίσει η εφημέρευση του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις διοικήσεις για νέα “προσπάθεια διάλυσης του εργαστηρίου, της χειρουργικής κλινικής αλλά και της καρδιολογικής”. “Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας, να μην κλείσει το 7ο νοσοκομείο” γράφουν χαρακτηριστικά στον τίτλο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν.

• Με μαζική συγκέντρωση, συνθήματα και πανώ υποδέχτηκαν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου τον υπουργό Υγείας Λυκουρέντζο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Το σωματείο των εργαζόμενων έδωσε στο Λυκουρέντζο (που είχε έρθει για να “εγκαινιάσει αξονικό και μαγνητικό τομογράφο”) ψήφισμα καταγγέλλοντας τις περικοπές που διαλύουν την υγεία. Στο Μεσολόγγι, σε κάλεσμά του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο της πόλης ενημερώνει τους κατοίκους για τις επιπτώσεις των περικοπών στην κατάσταση του νοσοκομείου και καλεί όλους να συμμετάσχουν “από την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7πμ στην κατάληψη διαρκείας όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μέχρι να δοθούν λύσεις”.

• Στη γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Σωτηρία αποφασίστηκε “στήριξη της επίσχεσης των ειδικευόμενων ιατρών, κατάθεση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών στη διοίκηση, συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 12/9 με ταυτόχρονο κλείσιμο της εφημερίας του Νοσοκομείου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ιατρών στην πύλη του νοσοκομείου την Τρίτη 11/9. Όπως καταγγέλλεται στην απόφαση της συνέλευσης, ο υποδιοικητής του νοσοκομείου τούς ανακοίνωσε την περικοπή προγραμμάτων εφημεριών, τη συγχώνευση δύο πνευμονολογικών κλινικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ιατρικής στελέχωσης, δηλαδή απώλεια τουλάχιστον 30 μάχιμων πνευμονολογικών κρεβατιών για το νοσοκομείο.

• Γενική συνέλευση των γιατρών με εκπροσώπηση όλων των κλινικών και εργαστηρίων έγινε στις 3/9 και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθήνας όπου αποφασίστηκαν: “επίσχεση εργασίας αρχόμενη την Παρασκευή 7/9.” Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν και οι γιατροί στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα.

Την επίσχεση εργασίας συνεχίζουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ γιατροί.


Ψυχική Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 13/9 στις 10πμ οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Αργώ ενάντια στην υποχρηματοδότηση καλώντας τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, τους συλλόγους γονέων και φίλους ψυχικής υγείας, τα σωματεία των χρηστών και όλους οι εξυπηρετούμενους με τους συγγενείς τους να συμμετέχουν.

Σε 5μερη στάση εργασίας 10-14 Σεπτέμβρη προχωράει το Σωματείο Εργαζομένων στην Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την επαγγελματική επανένταξη ενάντια στις περικοπές που διαλύουν την ψυχική υγεία. Ενδεικτικά, οι δαπάνες για την ψυχική υγεία το 2012 ήταν το 55% του 2011.


Νοσοκομείο Ικαρίας: “Απαντήστε κύριε Λυκουρέντζο”

“Ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που την ώρα που η νοσηλεύτρια των κλινικών καλύπτει κατά την νυχτερινή βάρδια τις ανάγκες του τμήματος επειγόντων περιστατικών (όπου τότε δεν υπάρχει νοσηλευτής) εγκαταλείποντας αναγκαστικά το πόστο της, συμβεί κάτι στην κλινική ευθύνης της;

Ποιος καλύπτει μια νοσηλεύτρια αν χτυπήσει το τηλέφωνο για επείγον περιστατικό (πχ εξωτερική κλήση για ασθενοφόρο) και εκείνη δεν προλάβει να απαντήσει επειδή είναι απασχολημένη στο τμήμα επειγόντων;

Ποιος ευθύνεται για κάποιο ατυχές συμβάν όταν η νοσηλεύτρια της χειρουργικής κλινικής αναγκάζεται να μπει στο χειρουργείο για κάποια επέμβαση και η νοσηλεύτρια της παθολογικής που την καλύπτει δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ανάγκες χειρουργημένων ασθενών της χειρουργικής με τους οποίους πρώτη φορά έρχεται σε επαφή, αλλά ούτε και στους ασθενείς της κλινικής της τους οποίους αναγκαστικά παραμελεί; ”

Μπορεί άραγε ο Λυκουρέντζος να απαντήσει σε αυτά τα απλά ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο Ικαρίας, καταγγέλλοντας ότι “το αμιγώς νοσηλευτικό προσωπικό που δύναται να πραγματοποιήσει κυκλικό ωράριο για να καλυφθεί σε 24ωρη βάση ΤΕΠ, χειρουργείο, χειρουργικός τομέας και παθολογικός τομέας είναι 18 εργαζόμενοι”!

• Ο Σύλλογος οργανώνει συζήτηση με θέμα «Η Υγεία στην εποχή των μνημονιων - οι τοπικες επιπτώσεις των νέων μετρων», την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στις 8.30μμ, στο καφενείο του Ανταράκη (Αβγάς), στην πλατεία Ευδήλου.