Σκαραμαγκάς: Όλα τα Ναυπηγεία στο Δημόσιο

Συγκέντρωση την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στις 8.30πμ στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας καλεί το σωματείο εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία και απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη εκατοντάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Άμυνας.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση του προεδρείου του σωματείου Τρίαινα με τους υφυπουργούς Άμυνας. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σωματείου μετά τη συνάντηση, η μόνη υπόσχεση που πήραν οι εργαζόμενοι ήταν ότι το υπουργείο Άμυνας μαζί με τα αρμόδια υπουργεία είναι στο τελικό στάδιο για την καταβολή ενός βοηθήματος των 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι του Σακαραμαγκά που βρίσκονται σε απεργία από τα τέλη Ιούλη πραγματοποιούν καθημερινές συγκεντρώσεις στην πύλη. “Πρέπει να σταματήσουμε τη στάση αναμονής και να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινήσεις”, μας είπε ο Θανάσης εργαζόμενος στο Ναυπηγείο. “Ακούγονται διάφορα ότι η εκ περιτροπής εργασία θα συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβρη, ότι ετοιμάζονται να φτιάξουν ενιαίο φορέα, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Χρειάζεται να γίνει άμεσα συνέλευση για να ενημερωθούμε επίσημα και να αποφασίσουμε να απαντήσουμε δυναμικά για να κρατήσουμε τις δουλειές και τους μισθούς μας”

Έντονη ανησυχία υπήρχε ανάμεσα στους εργαζόμενους για τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία Ενιαίου Ναυπηγικού Φορέα που θα περιλαμβάνει τα τρία ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου, με άγνωστες συνθήκες εργασίας για τους 2.500 εργαζόμενους που απασχολούνται στα τρία ναυπηγεία. Σε Διυπουργική σύσκεψη που έγινε στις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση έχει διορίσει συντονιστή τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Νίκο Αναστασόπουλο. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας τα ΝΕΑ (9/8):

Παρασκήνιο

“Στο παρασκήνιο πάντως ακούγεται έντονα ότι μια πιθανή λύση - δεν υπάρχουν άλλωστε και πολλές διαθέσιμες - είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία Holding υπό την σκέπη της οποίας θα μπορούσαν να μπουν ισότιμα ο Σκαραμαγκάς του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σαφά και η Ελευσίνα - Νεώριον που ελέγχεται από την οικογένεια του Νίκου Ταβουλάρη.

Η προίκα του Σκαραμαγκά θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές προσδοκίες και επιθυμίες, η ανάληψη όλων των παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας ενώ η προίκα της Ελευσίνας θα είναι η ανάληψη των εμπορικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η ναυπήγηση και επισκευή εμπορικών πλοίων. Προηγουμένως θα πρέπει να έχουν περάσει στην Ελευσίνα - Νεώριον οι παροπλισμένες σήμερα υποδομές (δεξαμενές, προβλήτα και άλλοι χώροι) για ναυπηγήσεις και επισκευές εμπορικών πλοίων που διαθέτει ο Σκαραμαγκάς”.

• Την Τετάρτη 5/9 έγινε συνάντηση της “Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας”, στην οποία συμμετέχουν μία σειρά συνδικάτα του κλάδου όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, και πρωτοβουλίες εργαζομένων από το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα. Η Επιτροπή καλεί την Τετάρτη 12/9 συγκέντρωση στο Μετρό Κατεχάκη στις 10πμ και πορεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης.