Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ανταρσία ενάντια στον Στουρνάρα

Στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι της τράπεζας. Μετά τη 48ωρη απεργία στις 30 και 31 Αυγούστου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, κατάληψη της Κεντρικής Υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτέμβρη και νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν αποτέλεσμα ανταρσίας της βάσης των εργαζόμενων στην παναττική στάση εργασίας και τη γενική συνέλευση που κάλεσε ο Σύλλογος την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη. Παρά το γεγονός ότι η στάση εργασίας έγινε από τις 12μ έως τις 3μμ, ενώ η συνέλευση καλέστηκε μια ώρα μετά τη λήξη της στάσης, στις 4μμ στο Τιτάνια, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια της ηγεσίας του Συλλόγου να μην έχει συμμετοχή, η αίθουσα του ξενοδοχείου γέμισε ασφυκτικά με εκατοντάδες εργαζόμενους. Η μαζικότητα προκάλεσε έκπληξη και αναταραχή στην πλειοψηφία του ΔΣ που έτρεξε να δικαιολογηθεί για την επιλογή της με το ότι η αίθουσα δεν ήταν διαθέσιμη νωρίτερα, αλλά και να προκαταλάβει ότι δεν θα ψηφιστούν προτάσεις τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία.

Η διαδικασία ξεκίνησε ήρεμα με ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου για τις εξελίξεις. Οσο περνούσε όμως η ώρα και το μόνο που πρότεινε η πλειοψηφία του ΔΣ ήταν εξουσιοδότηση για “να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις” χωρίς να συγκεκριμενοποιεί ποιες είναι αυτές κι αν περιλαμβάνουν απεργιακές κινητοποιήσεις, το κλίμα από κάτω φορτιζόταν. Σε αυτό βοήθησε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΟΤΟΕ που παρουσίασε ως επώδυνο αλλά τετελεσμένο γεγονός το ξεπούλημα υποστηρίζοντας λίγο πολύ ότι το μόνο που μένει στους εργαζόμενους είναι να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν “την επόμενη μέρα”. Ακολούθησε έκρηξη της βάσης απέναντι σε κάθε τοποθέτηση που στόχο είχε να μπλοκάρει τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Στο επιχείρημα της απαρτίας, οι εργαζόμενοι ρωτούσαν με βάση ποιο μέτρο γίνεται ο υπολογισμός, αφού η συνέλευση ήταν παναττική και δεν ίσχυαν τα πανελλαδικά νούμερα που επικαλούνταν το προεδρείο. “Δεν είμαστε λίγοι σήμερα, αν ήμασταν περισσότεροι δε θα χωρούσαμε στην αίθουσα”, φώναξε ένας εργαζόμενος. Στο επιχείρημα ότι το οικονομικό κόστος των απεργιών είναι μεγάλο και ότι υπάρχει μια “σιωπηλή πλειοψηφία” που δεν αντέχει και διαμαρτύρεται για τις απεργιακές αποφάσεις, οι εργαζόμενοι γιούχαραν μαζικά τον συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ που το χρησιμοποίησε. “Εδώ θα χάσουμε τη δουλειά μας κι εσείς μιλάτε για το οικονομικό κόστος. Ας ήταν εδώ αυτοί που διαμαρτύρονται, αν υπάρχουν” φώναξε ένας άλλος εργαζόμενος.

Οταν ένας από τους εκπροσώπους της αριστερής παράταξης “Κίνηση Εργαζομένων” στο ΔΣ πρότεινε ένα πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων για τις επόμενες μέρες, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Το ίδιο γινόταν σε κάθε έναν που ανέβαινε στο βήμα για να πρότεινει κλιμάκωση των απεργιών, ιδιαίτερα σε όσους μιλούσαν για απεργία διαρκείας.

«Η μόνη λύση»

“Τόσα χρόνια αποφασίζουν πίσω από κλειστά γραφεία, εδώ και τώρα να ψηφίσει η συνέλευση”, είπε μία εργαζόμενη. “Η μόνη λύση είναι η τράπεζα, όσο δε ξέρουμε τι διαπραγματεύσεις γίνονται από πίσω, να είναι κλειστή”, είπε ένας άλλος εργαζόμενος. Ακόμα κι όταν ένα μέλος του ΔΣ τόλμησε να ρωτήσει “μα αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν δύο μήνες, θα είναι η τράπεζα τόσο καιρό κλειστή;”, ένα δυνατό “ναιιιι!!!!” ακούστηκε από κάτω ενώ ο επόμενος ομιλητής απάντησε “παρόλο που όλοι έχουμε βιοποριστικό πρόβλημα, προτιμώ να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί αύριο μεθαύριο δε θα έχουμε καθόλου δουλειά”.

Ετσι το ΔΣ αναγκάστηκε να αποφασίσει τις δύο νέες 24ωρες απεργίες με τετραήμερη κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη ένα μαζικό μπλοκ απεργών του ΤΤ συγκροτήθηκε και διαδήλωσε στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Ενώ την επόμενη μέρα το απόγευμα εκατοντάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κατειλημμένη κεντρική υπηρεσία και διαδήλωσαν με συνθήματα όπως “το Ταμιευτήριο δε θα πουληθεί, αγώνας - ρήξη - ανατροπή” ως το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα την ώρα της συνάντησης του υπουργού με την τρόικα. Στη διαδήλωση συμμετείχε με πανό και η Πρωτοβουλία για τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης στις 30 Σεπτέμβρη.

Την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, συνεδρίαζε το ΔΣ του Συλλόγου του ΤΤ για να αποφασίσει τη συνέχεια του αγώνα. Η πρόταση για συμμετοχή στην απεργία του δημόσιου τομέα την επόμενη μέρα με στάση εργασίας που θα κατέθετε η Κίνηση Εργαζομένων ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκούν όμως πλέον οι στάσεις εργασίας και οι 24ωρες. Μόνο με απεργία διαρκείας μπορούν οι εργαζόμενοι του ΤΤ να ανατρέψουν το ξεπούλημα της τράπεζας και είναι πλεόν φανερό ότι η βάση αυτό διεκδικεί.

“Ο κόσμος θέλει γενική απεργία διαρκείας, στη τελευταία συνέλευση φώναζε για απεργία διαρκείας αλλά στην ηγεσία βάζουν φρένο, έχουν αρχίσει να λένε ότι δεν προχωράει, πολυδιαφημίζουν την ‘ενότητα’ και κρύβουν την προσπάθειά τους για αναστολή”, δήλωσε στην ΕΑ στη διαδήλωση της Κυριακής ο Θοδωρής, απεργός του ΤΤ, “Η νέα 48ωρη Παρασκευή-Δευτέρα βγήκε από την πίεση του κόσμου γιατί ο κόσμος ήθελε διαρκείας. Ολοι λένε, ή τώρα ή ποτέ”.

Η ευκαιρία για κλιμάκωση με διαρκείας θα δοθεί το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου, στις 12μ, στο Τιτάνια.

Η μαζική συνέλευση την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη