Συγκεντρώσεις ΑΜΕΑ

Πανελλαδική κινητοποίηση στις 13/9 στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών καλεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, απαιτώντας τη μη περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, των μισθών και των συντάξεων των τυφλών. Σε παν-αναπηρική κινητοποίηση προχωρούν την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στις 11πμ στο υπουργείο Οικονομικών οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ, απαιτώντας να μην περάσουν οι περικοπές των επιδομάτων και των κονδυλίων που απαιτούνται για τις θεραπείες τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών απαιτεί την επαναφορά των μισθών όλων των τυφλών εργαζομένων στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Καμία απόλυση τυφλού εργαζομένου από το Δημόσιο και τις υπό πώληση ΔΕΚΟ και διασφάλιση των θέσεων εργασίας των τυφλών εργαζομένων. Να μην διακοπεί η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε κανέναν πραγματικό δικαιούχο και να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση στα επιδόματα και να μην τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς το προνοιακό επίδομα χορηγείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία.

Αύξηση του προνοιακού επιδόματος των άνεργων, ανασφάλιστων και έμμεσα ασφαλισμένων τυφλών από 22 σε 25 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011, και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τετραετή αναπροσαρμογή των προνοιακών επιδομάτων. Επαναφορά του αφορολόγητου εισοδήματος των ελάχιστων τυφλών ελεύθερων επαγγελματιών στο ποσό των 12.000 ευρώ και στην απαλλαγή τους από το Ειδικό Τέλος Επιτηδεύματος καθώς και από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, από την οποία οι τυφλοί συνταξιούχοι και μισθωτοί απαλλάσσονται.

Επαναφορά των συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων, τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών, στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινών διακοπών. Επίσης, εξαίρεση των τυφλών από τις μελετώμενες περικοπές τυχόν δεύτερης σύνταξης πχ χηρείας, θυμάτων ειρηνικής περιόδου. Να διαγραφεί μέρος του κεφαλαίου του δανείου που τους χορηγήθηκε, ανάλογο με τις περικοπές που υπέστησαν.