Άρση ασυλίας για να πάνε φυλακή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση για να δικαστεί, ζήτησε κατά την μήνυση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Στην συνέντευξη που παραχωρήθηκε την Πέμπτη 6/9 στην ΕΣΗΕΑ o Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε πως ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. “Ζητάμε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Δ. Κουκούτση για να δώσει εξηγήσεις και για τις επιθέσεις του και για τις απειλές για μαχαιρώματα και για τις συκοφαντίες για εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ. Ο υπουργός Προ.Πο. Ν. Δένδιας είναι υπεύθυνος για την συνεργασία αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Είναι αυτός που δίνει θάρρος στις δολοφονικές επιθέσεις με τις πολιτικές, της στοχοποίησης των μεταναστών, των πογκρόμ του «Ξένιου Δία», των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Για μας η συνέχεια είναι το ίδιο το κίνημα που παλεύει ενάντια στις περικοπές και τη φτώχεια».

Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος για τα ζητήματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς που τόνισε την σημασία της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης στις 24 Αυγούστου. “Είναι πρωτοφανές αλλά και ελπιδοφόρο, και πρέπει να συγχαρούμε την Πακιστανική Κοινότητα για αυτό, να βλέπεις χιλιάδες μετανάστες να οργανώνουν την απάντηση και την αντίσταση στις φασιστικές επιθέσεις. Και είναι τεράστια η υποκρισία του πολιτικού συστήματος που επιτρέπει συμμορίες σαν την Χρυσή Αυγή να βρίσκονται μέσα στη βουλή. Από την μία ο Μιχαλολιάκος λέει μέσα στη Βουλή πως δεν υπάρχουν Ομάδες Κρούσης και Τάγματα Εφόδου και από την άλλη πάει στις Θερμοπύλες και ομολογεί ανοιχτά πως αυτοί είναι τα τάγματα εφόδου και μάλιστα ειρωνεύεται καλώντας μας να πάμε να τους πιάσουμε αν μπορούμε. Είναι πρόκληση για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σήμερα απειλεί μετανάστες, Ρομά, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους, αύριο τους άστεγους και τους χρήστες, μεθαύριο όποιον δεν του αρέσει», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσουκαλάς ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της Μαρφίν.

«Σαν συνδικαλιστής για δεκαετίες και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ, έψαξα προσωπικά το θέμα της Μαρφίν αφού είχαμε τον θάνατο τριών δικών μας ανθρώπων, συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων. Έχω να τονίσω κατ’ αρχήν την τεράστια συνεισφορά του Πέτρου Κωνσταντίνου για να σβηστεί και να μην επεκταθεί παραπάνω αυτή η φωτιά. Με την προσωπική του παρουσία συντόνισε την προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος και να φτάσουν οι πυροσβέστες.

Τραγωδία

Όμως έχω να θυμίσω πως δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι της τραγωδίας της Μαρφίν. Αυτοί που απειλούσαν τους υπάλληλους για να μην απεργήσουν. Που τους είχαν κλείσει μέσα και είχαν κλειδώσει μέχρι και τις διόδους ασφαλείας και λειτουργούσαν ένα τραπεζικό κατάστημα χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Εκεί να ψάξουμε για τους υπεύθυνους της τραγωδίας της Μαρφίν”.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου που ήταν παρούσα τη στιγμή της επίθεσης και προπηλακίστηκε και προσωπικά από τον Κουκούτση, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός πλατιού αντιφασιστικού μετώπου. “Φτάνουμε στο σημείο που ο χαρακτηρισμός «σκουπίδια» να ακούγεται για ανθρώπους και να γίνεται αποδεκτός ακόμα και μέσα στη βουλή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη νοσηρή κατάσταση τρόμου που θέλουν να μας επιβάλουν οι νεοναζί. Θα ήθελα να εκφράσω την ολόθερμη συμπαράστασή μου στον Πέτρο Κωνσταντίνου και τον Τζαβέντ Ασλάμ, και να εκφράσω, όσο πιο καθαρά μπορώ, την οργή μου για την επίθεση του Δ. Κουκούτση, αλλά και όλη τη δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι εντελώς αυτονόητο ότι τους συμπαραστέκομαι, με κάθε τρόπο. Όχι μόνο επειδή ήμουν μπροστά, όχι μόνο επειδή εισέπραξα κι εγώ τη βία και τις απειλές  του κ. Κουκούτση. Αλλά και επειδή θεωρώ ότι η δράση της Χρυσής Αυγής, αποτελεί πρώτιστο κίνδυνο για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τη συμβίωση, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή μας. Και πιστεύω ότι για την ανάσχεση της δράσης αυτής απαιτείται η κινητοποίηση κάθε δημοκρατικού φορέα και πολίτη του τόπου”.

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζοντας πως “Οι βιαιοπραγίες του βουλευτή της Χ.Α. Δ. Κουκούτση εντός του ελληνικού κοινοβουλίου εγγράφονται σε μια σειρά test που το κόμμα αυτό υποβάλλει στις πολιτειακές αντοχές της Ελληνικής Δημοκρατίας. ‘Δοκιμάζουμε και όσο δρούμε ανενόχλητοι, τόσο δοκιμάζουμε περισσότερο’. Αυτό είναι το λανθάνον σύνθημα της ομάδας. Για το λόγο αυτό, η συμμορία πρέπει να πάρει ένα μήνυμα: πως η δημοκρατία τιμωρεί”.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και συντονιστής της Ένωσης Μεταναστών Εργατών υπογράμμισε πως δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα δεχόταν επίθεση ακόμα και μέσα στο ίδιο το κτήριο της Βουλής από τραμπούκους της ακροδεξιάς. Εξήγησε πως είναι φανερό πως όλος αυτός ο εκνευρισμός ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας συγκέντρωσης των 15.000 μεταναστών που απαιτούσαν εδώ και τώρα την τιμωρία αυτών που τους επιτίθενται στους δρόμους δηλαδή των μελών της φασιστικής συμμορίας. «Είμαστε απλοί εργαζόμενοι και διεκδικούμε να έχουμε ίσα δικαιώματα απέναντι στο νόμο», τόνισε.

Ο Πάνος Γκαργκάνας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο περιστατικό της Μαρφίν, εξηγώντας πως ήταν πάρα πολύ κοντά με τον Πέτρο Κωνσταντίνου και έβλεπε τις προσπάθειες συντονισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να περάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής. «Η επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντίνου έχει διπλό νόημα: από την μια οι χρυσαυγίτες δοκιμάζουν τις αντοχές της Δημοκρατίας και από την άλλη στο πρόσωπό του επιτέθηκαν στην Αριστερά». «Πρέπει να πέσει η ασυλία τους και να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια. Να καταδικαστούν σαν νεοναζί που είναι».

Τέλος ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που έχει αναλάβει την υπόθεση αφού αναφέρθηκε στις κατηγορίες Εξύβριση, Απειλή για Σωματική Βλάβη και Συκοφαντική Δυσφήμιση, αναφέρθηκε στη διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε να παρθεί απόφαση άρσης της ασυλίας αν πραγματικά το προεδρείο της Βουλής λάμβανε σοβαρά υπόψη του τις κατηγορίες. «Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε τέτοια δείγματα και για ακόμα μια φορά φαβάμα πως θα κρυφτούν πίσω από την ασυλία τους».


Διαβάστε επίσης

STOP στη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ – Νεοναζί

Οι εκπαιδευτικοί ενάντια στους νεοναζί

FRONTEX σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι

Αντιφασιστικές δράσεις παντού

ΚΕΕΡΦΑ: 14 Οκτώβρη στο Γκάζι

Ανοιχτές εκδηλώσεις: Η άνοδος της αριστεράς, οι εργατικοί αγώνες και η αντίσταση στους νεοναζί

ΚΕΕΡΦΑ: Συνελεύσεις – συσκέψεις - εκδηλώσεις