Στάδιο 1: Εξεταστική για το Μνημόνιο - Στάδιο 2: Δημοσιονομική προσαρμογή - Στάδιο 3: Ανάπτυξη και αναδιανομή. Που βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

Την ίδια μέρα ο Παπαδημούλης έκανε έξω από τη Βουλή την εξής έκκληση στο Σαμαρά για το θέμα: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, να μην αθετήσει και αυτή τη ρητή προεκλογική του δέσμευση». Να θυμίσουμε εδώ ότι πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχει κάνει και ο Καμμένος, χωρίς όμως να μπορεί να συμπληρώσει τις 60 υπογραφές που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Αμέσως στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου και ο νυν πρόεδρος Βενιζέλος: “Κάποιοι εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια καταστροφή. Απέχουν συνειδητά από αυτήν την προσπάθεια και αναζητούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, όπως και εξιλαστήρια θύματα” είπε ο Βενιζέλος. Λίγες μέρες αργότερα από τη ΔΕΘ διεμήνυσε ότι “απαιτείται λίγος σεβασμός απέναντι σε αυτό που έχουμε κάνει και που έχουμε σηκώσει ως φορτίο». Ο ΓΑΠ μίλησε για «απόρριψη της λογικής του συμψηφισμού, που εξισώνει τους εμπρηστές με τους πυροσβέστες».

Είναι πραγματικά προκλητικό, πολιτικοί – και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ - που αποτέλεσαν τον κορμό όλων των κυβερνήσεων την τελευταία εικοσαετία, να καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά και να καμώνονται τα “εξιλαστήρια θύματα” και τους “πυροσβέστες”. Μπορεί ο Σαμαράς, αναζητώντας τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να έχει κάνει γαργάρα τα περί εξεταστικής, όμως τα εκατομμύρια των απεργών και των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους την τελευταία τριετία δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να απαιτούν την τιμωρία αυτών που κάθε μέρα διαλύουν όλο και περισσότερο τη ζωή τους – όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. “Αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το σωστό, Στουρνάρας και Προβόπουλος στον Κορυδαλλό” φώναζαν μόλις χθες οι απεργοί του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο η σύσταση εξεταστικής επιτροπής;

Τιμωρία

Τα μνημόνια δεν ανήκουν στο παρελθόν. Εξακολουθούν να υφίστανται και η συγκυβέρνηση Σαμαρά έρχεται να προσθέσει και άλλα. Γι' αυτό είναι προφανές ότι πραγματική τιμωρία των ενόχων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο αν αυτοί που κυβερνούσαν και συνεχίζουν να κυβερνούν χάσουν τον πόλεμο, όταν σταματήσουμε τα μέτρα, όταν καταργήσουμε τα μνημόνια και γκρεμίσουμε τους ίδιους.

Το να απευθύνει ο Παπαδημούλης εκκλήσεις στο Σαμαρά για εξεταστική επιτροπή - ακόμα και αν το κάνει για λόγους εντυπώσεων – είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, μιας και ο Σαμαράς είναι από τους πρώτους που θα έπρεπε να πάνε στον Κορυδαλλό. Εξίσου απογοητευτικό με την εικόνα της Δούρου να διαδηλώνει στο Καλιμάρμαρο πλάι πλάι με τα ΜΑΤ και τους Χρυσαυγίτες βουλευτές, ανησυχούσα για τα δικαιώματα των ενστόλων σε μια κίνηση με μόνο σκοπό να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη πόσο πολύ σέβεται τους θεσμούς, ακόμα και τους πιο βίαιους και κατασταλτικούς.

Στην πραγματικότητα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει την ίδια την προοπτική της κατάργησης των μνημονίων. Σε συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες στο TVXS o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης Σταθάκης επανέλαβε την πίστη του στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή των “ισοσκελισμένων προϋπολογισμών”, απαντώντας ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν ανώδυνα “μόνο αν η δημοσιονομική προσαρμογή υλοποιείται σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ, της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, μόνο αν ληφθούν υπόψη οι δείκτες ύφεσης. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πετυχαίνει όσο γίνεται ανεξάρτητα. Παράλληλα, χρειάζεται και το αναπτυξιακό σκέλος: τα χρήματα που εξοικονομούνται να γίνονται επενδυτικοί πόροι”.

Ο Σταθάκης υπόσχεται συνέχιση “δημοσιονομικής προσαρμογής”, σε απλά ελληνικά συνέχιση των άγριων περικοπών που ζητάει η τρόικα, με ταυτόχρονες υποσχέσεις για “ανάπτυξη” και μάλιστα σε δεύτερο χρόνο, καθώς λίγο πιο κάτω αναφέρει ξεκάθαρα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα εξής: Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή σε συνάρτηση με τη σταθεροποίηση σε πρώτη φάση και ανάπτυξη σε δεύτερη φάση της οικονομίας. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με «κούρεμα» και προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας σε ρεαλιστικά επίπεδα. Αναδιανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης στις διάφορες κοινωνικές ομάδες με δίκαιο τρόπο”.

Συνεχίστε τις θυσίες δηλαδή και μετά θα έλθει η ανάπτυξη και τότε θα γίνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πόσο απέχει αυτή η τοποθέτηση από αυτή της συγκυβέρνησης Σαμαρά;