Διπλή νίκη στη Θεσσαλονίκη: Δεν πήγε ο Σαμαράς, πήγε μαζικά ο κόσμος

Πανεργατικός σεισμός ήταν η φετινή πανελλαδική διαδήλωση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι από κάθε γωνιά της χώρας πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στα μνημόνια, νέα και παλιά. Αντί για εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, αυτό που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ήταν ο νέος γύρος εργατικής σύγκρουσης με τη συγκυβέρνηση και την τρόικα.

Η απόφαση του Σαμαρά να περιοριστεί σε μια επίσκεψη αστραπή στην Εκθεση το πρωί του Σαββάτου, έδειξε πόσο αδύναμη είναι αυτή η κυβέρνηση. Πρώτη φορά από τότε που η ΔΕΘ μετατράπηκε σε κυβερνητική πασαρέλα με τις συνεντεύξεις, τις φωτογραφίες και την ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού μπροστά στις “παραγωγικές τάξεις” της χώρας, η φιέστα ματαιώνεται. Το γεγονός ότι αυτό γίνεται τρεις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, από μια κυβέρνηση με νωπή υποτίθεται εντολή, μεγαλώνει την κρίση στο μνημονιακό στρατόπεδο. Δίκαια οι διαδηλωτές πανηγύρισαν μαζικά την πρώτη αυτή νίκη τους.

Τα περισσότερα ρεπορτάζ των ΜΜΕ μίλησαν συνολικά για 30 χιλιάδες κόσμο. Ακόμα κι αν ισχύει αυτή η εκτίμηση για το μέγεθος της πορείας, την κάνει μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι τη μεγαλύτερη- που έχουν γίνει ποτέ σε ΔΕΘ. Δεν ισχύει, όμως, είναι ένας σκόπιμα συντηρητικός υπολογισμός. Μόνο η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου την οποία συμμετείχαν συνδικάτα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κατά δεκάδες χιλιάδες μεγαλύτερη. Αν προσθέσουμε τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι, των αναρχικών και άλλων τμημάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα, το νούμερο είναι δύσκολο να υπολογισθεί.

Από όλη τη χώρα

Από το πρωί του Σαββάτου λεωφορεία άρχισαν να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη και να “ξεφορτώνουν” διαδηλωτές από όλη τη χώρα. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων για παράδειγμα ναύλωσαν 4 λεωφορεία. “Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, το μέταλλο, εκπαιδευτικοί ήταν κατά κύριο λόγο η σύνθεση της αποστολής”, μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, φοιτήτρια στην Ιατρική Ιωαννίνων. Χιλιάδες ακόμα ταξίδεψαν με τρένα, αυτοκίνητα, κάθε μέσο.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, σταδιακά, ο χώρος μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου άρχισε να γεμίζει. Πρώτοι συγκροτήθηκαν οι μετανάστες της Ένωσης Μεταναστών Εργατών ανεμίζοντας τις κίτρινες και πορτοκαλί σημαίες τους και φωνάζοντας “Ποτέ ξανά φασισμός”, ενώ λίγο αργότερα μαζί με τις τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ και την Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία Καλλιθέας έφτιαξαν ένα μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό μπλοκ. Μερικά μέτρα πιο κάτω συγκεντρώθηκε και η Ενωση Αφρικανών Γυναικών.

“Ηρθαμε στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουμε ενάντια στη Χρυσή Αυγή που μπαίνει στα σπίτια μας και μας χτυπά και μας σκοτώνει. Εμείς οι μετανάστες θέλουμε να ζήσουμε εδώ ειρηνικά, δουλεύουμε και πληρώνουμε φόρους, δεν είμαστε κακοί όπως λένε. Αυτό θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος εδώ“, μας είπε ο Κέσαρ. “Ηρθαμε από Νίκαια για ελευθερία, για ποτέ ξανά να μην έχουμε φασισμό. Αγαπάμε τη χώρα αυτή”, συμπλήρωσε ο Καβάλ.

Ανάμεσα στα πρώτα πανό που άνοιξαν στο Αγαλμα Βενιζέλου ήταν και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στο ίδιο σημείο από νωρίς στήθηκαν τα πανό της Πρωτοβουλίας για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ. Το μέγεθος, τα πανό, τα συνθήματα θύμιζαν τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες των τελευταίων χρόνων. Ολα τα κομμάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας, από όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, ήταν εκεί.

Από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το μαζικότερο με εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα αλλά και το μαχητικότερο με μπλούζες καπέλα και σφυρίχτρες μπλοκ, το είχε η ΠΟΣΤ. Μαζί της διαδήλωνε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. “Το νερό δεν είναι εμπόρευμα - δεν πωλείται” προειδοποιούσαν οι μπλούζες των διαδηλωτών της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, “παραδίδουν γη και ύδωρ” έγραφε το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΥΑΘ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών φώναζαν οι εργαζόμενοι από το μπλοκ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΘ.

Την επανακρατικοποίηση διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας φώναζαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, ενάντια στην εκποίηση της βιομηχανίας ζάχαρης διαδήλωνε η Ομοσπονδία Ζάχαρης. “Αντιστεκόμαστε” έγραφε το μεγάλο πανό της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με τα κόκκινα γράμματα, “δεν υποχωρούμε, ο αγώνας συνεχίζεται” έγραφε το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους ενάντια το ξεπούλημα της τράπεζας στο Σάλλα της Πειραιώς δεν έχει κλείσει οριστικά. Το μαζικότατο μπλοκ των απεργών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έκανε το μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών ακόμα πιο δυνατό.

Από το μέτωπο των περικοπών, τα κομμάτια της αντίστασης ήταν αμέτρητα. Στον κλάδο της εκπαίδευσης, τα πανό της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, των ΕΛΜΕ, των φοιτητικών συλλόγων από το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, την Πάτρα, τα Γιάννενα αλλά και των αναπληρωτών και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής θύμιζαν τη μάχη που ξεκινά στη δημόσια παιδεία με την απεργία της 12 Σεπτέμβρη.

Φέρετρα αλλά και κρεμάλες κοσμούσαν το μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζόμενων από τους Συλλόγους δήμου Καλαμαριάς και Δέλτα που φορούσαν πορτοκαλί μπλούζες και καπέλα. Τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται σε όλα τα νοσοκομεία ενίσχυαν με την παρουσία τους το Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, το Εργασιακό Σωματείο Αγιος Δημήτριος και το Σωματείο του νοσοκομείου Χανίων που συγκροτούσαν το μπλοκ της ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ σε άλλο σημείο διαδήλωναν το Σωματείο του Γ.Ν. Πατησίων και το Σωματείο Εργαζόμενων Παπαγεωργίου.

“Φορολογήστε τους πλούσιους” διεκδικούσε ο Σύλλογος Εφοριακών Ημαθίας Πέλλας Πιερίας που μαζί με το Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας και το πανό των Ομοσπονδιών του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΟΣΥΟ, ΟΤΥΕ) έφτιαξαν ένα διακριτό μπλοκ. Η παρουσία τους, όπως και αυτή της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ (υπουργείο Αμυνας), έδειχνε ότι το κίνημα στα υπουργεία παραμένει ενεργό. Ενώ το “Επαναλειτουργία τώρα” που διεκδικούσε ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΕΚ και το “Φτάνει πια – καμιά περικοπή” στο πανό των πυροσβεστών δεν άφηναν περιθώριο ότι η μάχη ενάντια στις περικοπές και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών θα είναι σκληρή το επόμενο διάστημα.

“Κίνημα ανατροπής”

“Κίνημα ανατροπής τώρα” ήταν το σύνθημα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας που είχε παρουσία στην πορεία, όπως και τα Εργατικά Κέντρα Ναυπακτίας-Δωρίδας, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας, Κατερίνης. Για το δικαίωμα στην εργασία διαδήλωναν οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και της Ελληνικός Χρυσός. Το Δίκτυο Πολιτών Θεσσαλονίκης, η συνέλευση της Καλαμαριάς συμπλήρωναν την εικόνα της πανκινητοποίησης για την επιτυχία της ΔΕΘ κάθε κομματιού που παλεύει τα μνημονιακά μέτρα.

“Σήμερα είναι η αρχή ενός αγώνα για να καταργήσουμε μνημόνια, τρόικα εσωτερική και εξωτερική”, μας είπε ο Παναγιώτης Σκουτέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ με το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Παρέμβασης που συμμετείχε με πανό, “Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι στους δρόμους να διεκδικήσουν αυτά που έχουν χάσει μέχρι τώρα. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε για ένα καλύτερο αύριο, δε θα αφήσουμε τις τύχες μας στα χέρια τους”. Μαζί με τα πανό των Financial Crimes, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΕΣΥ, το μπλοκ των ΜΜΕ έδειχνε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα είναι δυναμικό κομμάτι των αγώνων που ακολουθούν.

Ηταν σχεδόν αδύνατο να καταγράψει κανείς όλα τα κομμάτια από κάθε μικρό και μεγάλο χώρο που συμμετείχαν σε αυτή τη νέα έκρηξη του κινήματος. Το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Δράμας, το Σωματείο εργαζόμενων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων ΕΛΠΕ, το Σωματείο Εργαζόμενων ΟΑΕΔ κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στο ΠΑΜΑΚ ήταν κάποια ακόμα στην πορεία των πολλών χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου.

“Βρισκόμαστε εδώ όπως όλοι οι εργαζόμενοι για τα αιτήματα και το δίκιο μας”, μας είπε ο Κωνσταντίνος πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής, “Πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, γιατί έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Το υπουργείο Τουρισμού ενδιαφέρεται μόνο για τους εργοδότες και όχι για τους εργαζόμενους. Αντιμετωπίζουμε αδήλωτη εργασία με 300 και 350 ευρώ, μειώσεις μισθών, απολύσεις, το μόνο που έχει μείνει είναι ένα οχτάωρο-πενθήμερο, μόνο εθελοντική εργασία μένει να μας ζητήσουν. Είμαστε τον τελευταίο χρόνο σε κινητοποιήσεις, ειδικά το τελευταίο δίμηνο έχουμε 15% μείωση στο μισθό μας και προβλέπεται μεγαλύτερη. Ενώ οι εργοδότες τα έχουν όλα, επιδοτήσεις κλπ”.

Η διαδήλωση κατεύθυνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και από εκεί συνέχισε στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Η προσπάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να τη διαλύσουν στο υπουργείο, αρκετά μακριά από το χώρο της Εκθεσης, δεν πέρασε. Η παρουσία και τα συνθήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιξαν τεράστιο ρόλο για να αποτύχει ο σχεδιασμός του Παναγόπουλου και του Τσικρικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων και των διαδηλωτών συνέχισε την πορεία και πανυγήρισε έξω από το Βελίδειο για την ματαίωση της καθιερωμένης κυβερνητικής φιέστας.

Το συλλαλητήριο της ΔΕΘ δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η διάθεση των εργαζόμενων είναι με την απεργία, την κατάληψη, τον αγώνα για ν' ανατραπούν τα μέτρα. Ηδη η επιτυχία της άνοιξε το δρόμο για νέα πανεργατική απεργία. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που ένα μήνα τώρα αρνιόνταν πεισματικα ν' ανταποκριθούν στο αίτημα μιας σειράς συνδικάτων και όλης της Αριστεράς για πανεργατική απάντηση στο νέο μνημόνιο, τώρα μιλούν ανοιχτά ότι το επόμενο βήμα θα είναι γενική απεργία. Είναι στο χέρι των αγωνιστών της βάσης σε κάθε χώρο και κλάδο να μετατραπεί σε διαρκείας μέχρι να πέσουν οριστικά η συγκυβέρνηση και τα μέτρα της.

Οι πυροσβέστες, ένα από τα δεκάδες μπλοκ εργαζομένων που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη


Ο λόγος στους διαδηλωτές

Εχουμε έρθει πάρα πολλοί εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ σήμερα, σε μια μεγάλη κινητοποίηση. Πουλάνε τα πάντα, πουλάνε και τα ελληνικά ταχυδρομεία.

Πρέπει να τους χτυπήσουμε στο κόκκαλο. Ο αγώνας πρέπει να γίνει δυνατός από όλα τα σωματεία, από όλους τους συναδέλφους, από όλους τους εργαζόμενους, από όλους τους πολίτες. Οταν λέμε αγώνα, δεν εννοούμε αγώνα της πλάκας. Εννοούμε αγώνα άγριο. Πεινάμε που πεινάμε, μια απεργία παραπάνω δε βλάπτει. Να μάθουν όλοι αυτοί που κυβερνάνε τη χώρα ότι τους θεωρούμε ανίκανους, ότι πρέπει να φύγουν. Τα λαμόγια αυτά δε μπορεί να λένε για μας ότι είμαστε προνομιούχοι.

Γιάννης Συμνιανάκης, εργαζόμενος ΕΛΤΑΗ ανεργία στον κλάδο είναι στο 95% πλέον, η κατασκευή έχει βουλιάξει στη χώρα, οι οικοδόμοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι. Απαιτούμε μέτρα για την οικοδομή, ο κλάδος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ και σαράντα χρόνια.


Πολλοί συνάδελφοι φεύγουν από τον κλάδο. Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη, όσα βλέπουμε γύρω μας τα έχουμε χτίσει εμείς με ιδρώτα και αίμα. Η κυβέρνηση όμως έχει πετάξει τους οικοδόμους στο περιθώριο. Εμείς χτίσαμε τα μεγάλα έργα, εμείς χτίζουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να κόψει το εποχιακό επίδομα των οικοδόμων, τα 650 ευρώ δηλαδή που τα έκοψε κατά 22% θέλει να τα κάνει μηδέν. Ο κλάδος έχει δυναμική και θα 'ρθουν εκείνα τα χρόνια που θα θυμηθούν τι σημαίνει κλάδος οικοδόμων.

Γιώργος Σαβρίδης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων ΔράμαςΟλοι οι δήμοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι σε αναβρασμό, όλοι οι συνάδελφοι είναι σε μεγάλη αναταραχή.


Οι μισθοί μας είναι πλέον σε επίπεδα εξαθλίωσης, περάσαμε ένα χειμώνα χωρίς πετρέλαιο με κουβέρτες και τώρα μας λένε για απολύσεις. Εχουμε να πούμε σε όλους, ανεξαρτήτως κομμάτων αλλά και στην τρόικα, δεν αντέχουμε άλλο. Οσοι συνεχίζουν αυτά τα μέτρα, να σηκωθούν να φύγουν αυτοί από τη χώρα, δε θα φύγουμε εμείς. Να ξέρουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και όσο συνεχίζουν αυτά τα μέτρα θα αγριέψει η κατάσταση, δε θα είναι μια απλή διαδήλωση από εδώ και πέρα.

Μαρία Κατούδη, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου ΔέλταΕίμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ. Δεν προσφέρει τίποτα σαν κίνηση, είναι προς το χειρότερο για όλους.


Ιδιωτικοποίηση είχαμε κάνει και στο παρελθόν, την προηγούμενη δεκαετία, με 51% στο ελληνικό δημόσιο και το 49% στον ιδιώτη. Αυτό απέτυχε παταγωδώς και ο όμιλος Μυτιληναίου αποχώρησε αφήνοντας διάφορα προβλήματα στην εταιρία. Αυτός που θα έρθει σήμερα, τι θα κάνει; Οι περισσότεροι που έρχονται για να αναλάβουν μια τέτοια εταιρία έρχονται όχι για να φέρουν δουλειά αλλά για να πάρουν δουλειά από το ελληνικό κράτος. Γι' αυτό είμαστε εναντίον. Εχουμε ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, σήμερα είμαστε εδώ, από βδομάδα θα είμαστε με όλους τους φορείς της πόλης και θα συνεχίσουμε και με απεργίες αν χρειαστεί.

Θεόδωρος Αλιόγκας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων ΕΛΒΟΔιαδηλώνουμε σήμερα γιατί τα μέτρα που παίρνουν, αφενός η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου αφετέρου οι μειώσεις μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, όλη αυτή η λαίλαπα, δεν οδηγεί πουτθενά. η ύφεση οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση.


Το πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι είναι ένα δείγμα του τι μας περιμένει, τα νούμερα της ΓΣΕΕ μιλάνε για ενάμιση εκατομμύριο ανέργους στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Εμείς είμαστε στο στόχαστρο για ιδιωτικοποίηση εδώ και πέντε χρόνια. Ενα μαγαζί που είναι μονοπωλιακού χαρακτήρα, είναι κερδοφόρο, δεν επιδοτείται από πουθενά και έχει απαξιωθεί με την αθρόα συνταξιοδότηση των εργαζομένων και το σταμάτημα των προσλήψεων την τελευταία δεκαετία, είναι λουκούμι στον οποιοδήποτε ιδιώτη για να κερδοσκοπήσει. Η δε κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική σε βάθος πενταετίας που θα έπρεπε να έχει ήδη ληφθεί, δε λαμβάνεται για να δοθεί σα δέλεαρ στον ιδιώτη και να αυξήσει κατά το δοκούν τα τιμολόγια και να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών με αύξηση τιμολογίων και μείωση ποιότητας υπηρεσιών του νερού.,Προσπαθούμε να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην εταιρία, αφορά όλους τους πολίτες.

Κώστας Μαριόγλου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων ΕΥΑΘΣήμερα είναι ένα νέο ξεκίνημα απέναντι στα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα κατά του λαού.


Εμείς οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της στέγασης, το γεγονός ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αστέγων, είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε από τη πλευρά μας ξανά στεγαστική πολιτική στη χώρα.

Ηλίας Αθανασίου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΕΚΟταν βλέπουμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εκτελεί εντολές, που πατάει κάτω όλους τους εργαζόμενους, που δε μας αφήνει περιθώρια να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθουμε σήμερα να διαδηλώσουμε στη Θεσσαλονίκη.


Δεν ανεχόμαστε αυτές τις πολιτικές, τα χαράτσια και τους φόρους. Ο κλάδος μας, που δυστυχώς είναι ο πιο παρεξηγημένος, έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση. Σε οικονομικό επίπεδο έχουμε δεχτεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, έχουν κοπεί όλα τα επιδόματά μας, έχουμε φτάσει στα 700 ευρώ. Οι νεοδιοριζόμενοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα παίρνουν 600 ευρώ, ενώ φοβόμαστε για απολύσεις. Το κυριότερο είναι ότι έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για το φορολογικό, για να υπάρξει ελάφρυση για όλους αλλά και με αποτελέσματα. Αυτό για παράδειγμα που λέμε στο πανό μας, να φορολογηθούν οι πλούσιοι όχι οι φτωχοί. Ομως δε μας ακούν, δε θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, δεν τους ενδιαφέρει. Εμείς θα παλέψουμε για να νικήσουμε. Είναι μάχη να πείσουμε τους συναδέλφους να αντισταθούν γιατί με το δόγμα του σοκ που εφαρμόζουν, με τους φασίστες που τους αφήνουν να αλωνίζουν, τους χρυσαυγίτες κλπ θέλουν να φοβίσουν τον κόσμο για να μην αντιδρά. Θα το προσπαθήσουμε.

Γιώργος Κάκαρης, πρόεδρος Συλλόγου Εφοριακών Ημαθίας – Πέλλας – Πιερίας