Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης 30 Σεπτέμβρη

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της Πανελλαδικής Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης στις 30 Σεπτέμβρη στο θέατρο Διάνα, στις 10πμ. Μετά τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 8/9, αλλά και στη διαδήλωση των απεργών του ΤΤ την επόμενη μέρα, οι αγωνιστές που οργανώνουν τη συνάντηση καλούν νέα ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 17/9 στα γραφεία του ΕΚΑ, στις 6.30μμ.

“Στις 30 Σεπτέμβρη κάνουμε την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο εργαζόμενων, συνδικαλιστών της βάσης και συνδικάτων που να οργανώσει την αλληλεγγύη στις μάχες που θα ανοίξουν και να πάρει τις πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Γιατί αυτό που γνωρίσαμε εδώ και δύο χρόνια, είναι από τη μία μεριά η βάση των εργαζόμενων να έχει την διάθεση να συγκρουστεί με τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, και από την άλλη, οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες να κρατάνε στάση αναμονής και συμβιβασμού. Κάνουμε λοιπόν την προσπάθεια το «από τα κάτω» να συγκροτηθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, να βρεθεί μαζί σε ένα χώρο, να συζητήσει, να οργανωθεί, να φτιάξει ένα δίκτυο που με τη δράση του να δώσουμε αποτελεσματικά τις μάχες που χρειάζεται για να ανατρέψουμε το νέο μνημόνιο”, αναφέρει η νέα προκήρυξη της Πρωτοβουλίας.

Διεθνείς συμμετοχές

Στη συνάντηση θα χαιρετίσουν ο Σεγούντο Μενέντεζ Κογιάρ, συνδικαλιστής ανθρακωρύχος από τις Αστούριας της Ισπανίας και η Μάριαν Όουενς, συνδικαλίστρια από το δημόσιο στη Βρετανία.

Στα πλαίσια της πανεργατικής διαδήλωσης της ΔΕΘ, η Πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης οργάνωσε την Κυριακή 9/9 στα γραφεία της ΕΔΟΘ ανοιχτή σύσκεψη εργαζόμενων, σωματείων, εργατικών επιτροπών. Στη συζήτηση που έγινε, με τη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, αποφασίστηκε η αποστολή τουλάχιστον ενός λεωφορείου από τη Βόρεια Ελλάδα στις 30 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ενώ εκλέχτηκε και 11μελής συντονιστική επιτροπή που θα οργανώσει αυτή την προσπάθεια.

Αμέσως μετά τις δύο εισηγήσεις, από το Πάνο Γκαργκάνα, υπεύθυνο της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη και τον Τάσο Αναστασιάδη, συντονιστή της Πρωτοβουλίας πανελλαδικά, εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους πήραν το λόγο για να μεταφέρουν το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους δήμους, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις τράπεζες, τις εφορίες και τα τελωνεία, όπως είχε εκφραστεί και στη διαδήλωση της προηγούμενης μέρας στην πόλη. Η Εύα από την Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Δήμητρα από τα τελωνεία, ο Τζεμαλί από τους δάσκαλους της Ξάνθης, ο Νίκος από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, ο Σάκης από τους μηχανικούς, σύντροφοι και συντρόφισσες από το ΣΕΚ όπως ο Νίκος και η Αλεξάνδρα που παρεμβαίνουν κάθε βδομάδα με την Εργατική Αλληλεγγύη σε εργατικούς χώρους, τόνισαν την ανάγκη που υπάρχει παντού για περισσότερη οργάνωση από τα κάτω, για κλιμάκωση των αγώνων, για συντονισμό των διαφορετικών κλάδων. Η πρόταση για παρουσία της Πρωτοβουλίας τοπικά σε κάθε αγώνα που ξεσπά με προκήρυξη, αφίσα και πανό ήταν κοινή σε όλες τις τοποθετήσεις.