Εργατικό κίνημα
H άποψή μας: Απεργιακό καλοκαίρι

Για μία “νέα αρχή στην Ευρώπη” έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της επικύρωσης της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

\r\n
\r\n
Μια «νέα αρχή» υπόσχεται και η κυβέρνηση Σαμαρά που διαρρέει ότι είναι «αποφασισμένη να συγκρουστεί» με την τρόικα στην «αξιολόγηση του φθινοπώρου» όσον αφορά στις «παράλογες απαιτήσεις της». O Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι αυτή τη φορά «θα δοθεί μάχη».
\r\n
 
\r\n
Οι θεομπαίκτες, νομίζουν ότι έτσι θα κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τις επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή. Να ξεχάσει ότι πριν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης συμφώνησε με την τρόικα για την υλοποίηση ακόμα 6.500 απολύσεων στο δημόσιο. Ότι μόλις πριν μια βδομάδα ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιστράτευσαν για ακόμα μια φορά απεργούς - και ακολουθούν και άλλα νομοσχέδια στα θερινά τμήματα της Βουλής.
\r\n
Σωστά λέει ο Βενιζέλος ότι η κυβέρνηση έχει να δώσει μάχη, όχι όμως με την τρόικα, αλλά με το εργατικό κίνημα που μέσα στο κατακαλόκαιρο εξακολουθεί να παλεύει σε όλα τα μέτωπα. 
\r\n
 
\r\n
Απεργίες
\r\n
 
\r\n
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα υπουργεία, την εκπαίδευση και όλο το δημόσιο, που κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις, απειλούν να μετατρέψουν την «αξιολόγηση» σε κουρελόχαρτο. Οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι αγωνιστές της ΕΡΤ και όλοι οι απολυμένοι του προηγούμενου γύρου απολύσεων που αλύγιστοι διεκδικούν να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους. 
\r\n
Οι εμποροϋπάλληλοι που απεργούν και λένε “όχι δουλειά την Κυριακή”. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ που απεργούν και ζητάνε προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ που απεργούν και καταφέρνουν να πληρωθούν. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ που κατέλαβαν τα γραφεία της διοίκησης στέλνοντας μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε μια απόλυση. Οι μετανάστες εργάτες γης από την Σκάλα Λακωνίας μέχρι την Μανωλάδα, που δεν σκύβουν το κεφάλι.
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ ότι ο μόνος τρόπος που έχει απομείνει στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για να κυβερνάνε είναι οι επιστρατεύσεις, η απαγόρευση των απεργιών και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. 
\r\n
 
\r\n
Αλλά ακόμα και η μεθόδευση να ανοίξουν πρόωρα τα θερινά τμήματα της Βουλής, δεν φαίνεται να τους βγάζει από την δύσκολη θέση. Ο πανικός που τους κατέλαβε προκειμένου να πετύχουν την ψήφιση του νομοσχέδιου για την ΔΕΗ έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, όσον αφορά στα νομοσχέδια που ακολουθούν για τον αιγιαλό, το ρυθμιστικό, όπου τα μαγειρέματα για να υπάρξουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες δεν έχουν τελειωμό, και οι ημερομηνίες ψήφισης αλλάζουν μέρα τη μέρα. 
\r\n
Κοινές ασκήσεις
\r\n
 
\r\n
Μέσα στο ίδιο αυτό καλοκαίρι, και ενώ η ισραηλινή αεροπορία σφαγιάζει γυναικόπαιδα στην Γάζα, ο ελληνικός και ο ισραηλινός στόλος πραγματοποιούσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα νερά του Αιγαίου, παρουσία μάλιστα του Αρχηγού Ναυτικού του Ισραήλ. 
\r\n
Στα ίδια γαλανά νερά έχασαν την ζωή τους την Παρασκευή 11/7 άλλοι 7 μετανάστες ενώ άλλοι 17 αγνοούνται, χάρη στην ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο που κλείνει τα σύνορα στους αμάχους που τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες και τις σφαίρες στην Γάζα, την Συρία, το Ιράκ. Οι χασάπηδες της ΕΕ και των μνημονίων χέρι-χέρι με τους χασάπηδες των Παλαιστινίων.
\r\n
 
\r\n
Η απάντηση σε αυτήν την κυβέρνηση της λιτότητας, του ρατσισμού και του πολέμου δεν μπορεί να είναι η αναστολή των απεργιών σαν και αυτή που αποφάσισε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ την προηγούμενη βδομάδα μετά την επιστράτευση ή η αναστολή της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε πρόσφατα η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κόντρα στις αποφάσεις των σωματείων.
\r\n
Από την άλλη, οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και η επίκληση της καταπάτησης των άρθρων του Συντάγματος -που οι εκπρόσωποι αυτής της κυβέρνησης έχουν γίνει ξεφτέρια να κουρελιάζουν σε κάθε ευκαιρία- δεν πρόκειται να ρίξουν, από μόνες τους, την κυβέρνηση. 
\r\n
 
\r\n
Το γήπεδο στο οποίο θα κριθεί η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και συνολικότερα όλων των μνημονιακών πολιτικών βρίσκεται έξω από το κοινοβούλιο. Η δύναμη για να τους αποτελειώσουμε βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στις γειτονιές, συντονίζοντας και κλιμακώνοντας από τα κάτω τους αγώνες, σε ένα καυτό απεργιακό καλοκαίρι ανυπακοής.
\r\n