οικονομία
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Αν ήταν τράπεζα θα είχε σωθεί

Το κλείσιμο των δύο εκ των τριών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας, υλοποιώντας τη γραμμή της κυβέρνησης. Το κλείσιμο των δύο εργοστασίων έρχεται να προστεθεί στα εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης που έκλεισαν το 2006. Η ΕΒΖ ήταν θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας και τώρα (μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ) ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς.  
\r\n
 
\r\n
Η διοίκηση της ΑΒΖ ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων Kantor, να ετοιμάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της ζαχαροβιομηχανίας. Οι σύμβουλοι λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να μπει λουκέτο στην παραγωγή των δύο εργοστασίων, διότι ήδη στο τελευταίο εννιάμηνο η ΕΒΖ είχε ζημίες άνω των 27,2 εκατ. ευρώ. 
\r\n
 
\r\n
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων τα τελαυταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ζάχαρης με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να παρουσιάζουν ζημιές. Σταμάτησαν κάθε επιδότηση στην παραγωγή ζαχαρότευτλων με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους. Tο 2007, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν να μπορούν να δίνονται επιπλέον κίνητρα - επιδοτήσεις απευθείας στους αγρότες για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Το 2006 η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσια στη Λάρισα και την Ξάνθη, ανακοινώνοντας ότι θα τα μετατρέψει σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Τα εργοστάσια δεν επαναλειτούργησαν. Αντίθετα, ξηλώθηκαν και τα μηχανήματά τους, όπως έγινε στη Λάρισα.
\r\n
 
\r\n
Επιτόκιο
\r\n
 
\r\n
Επίσης  παρόλο ότι η ΕΒΖ ήταν θυγατρική της ΑΤΕ η υποχρεωτική δανειοδότησή της από αυτήν γινόταν με το αστρονομικό επιτόκιο 12%. Και όλα αυτά την περίοδο που η τιμή της ζάχαρης έχει ανέβει στα ύψη. Σήμερα στην ΕΒΖ το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 259 άτομα (το 13% είναι άνω των 55 χρόνων) και υπολογίζεται ότι με το κλείσμο των δύο εργοστασίων θα μείνουν το πολύ 160 άτομα. 
\r\n
Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας μαζί με όλα τα σωματεία και τους κατοίκους της περιοχής έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν τις απολύσεις και το κλείσμο του εργοστασίου. Με απεργίες, καταλήψεις να απαιτήσουν κρατικοποίηση των εργοστασίων χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες που ούτως ή άλλως έχουν επιδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ που έκλεψαν από τους μισθούς και τις συντάξεις, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων για να σωθούν τα κεφάλαιά τους.