πολιτισμός
“Palikari - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου”

Έναν αιώνα μετά τη σφαγή του Λάντλοου και τη δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) από το Ρέθυμνο, το ντοκυμανταίρ “Palikari - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου” της Λαμπρινής Θωμά και του Νίκου Βεντούρα που κυκλοφόρησε μέσα στο 2014 και παίχτηκε και στο 4ήμερο Μαρξισμός 2014, έρχεται να φωτίσει μια από τις πιο κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος.
\r\n
 
\r\n
“Στην διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αμερική σταματώντας στο Λάντλοου συνειδητοποιήσαμε τη σημασία που έχει στη συνείδηση των ανθρώπων της περιοχής η κληρονομιά των εργατικών αγώνων της αρχής του 20ου αιώνα και ειδικότερα η προσωπικότητα του Λούη Τίκα”, θα πει μιλώντας στην Ε.Α. η Λαμπρινή Θωμά σκηνοθέτης της ταινίας.
\r\n
“Πολλές είναι και οι αναλογίες που υπάρχουν στη ζωή του Λούη Τίκα με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα. Η εξιστόρηση της ζωής του δίνει σειρά από απαντήσεις για το εργατικό κίνημα, για την θέση των μεταναστών μέσα σε αυτό, για τους αγώνες, τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις.
\r\n
 
\r\n
Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και με έρανο από φίλους και γνωστούς (όπως η σημαντική βοήθεια του άνεργου τότε Παναγιώτη Ανδριόπουλου) καταφέραμε να μιλήσουμε με ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που έχει αφήσει η σφαγή του Λάντλοου που παραμένει ζωντανό γεγονός στις μνήμες των κατοίκων της περιοχής”, ανέφερε η Λαμπρινή η οποία ευχαρίστησε τους Μενέλαο Τζαφάλια, Γιάννη Νικολόπουλο και Παναγιώτη Δουδό.
\r\n
 
\r\n
“Μας έχει κάνει εντύπωση πως η ταινία και ο αγώνας των μεταναστών του Λάντλοου προκαλούν ενωτικές συγκινήσεις. Από αναρχικούς σε μαρξιστές, όπου και αν δείχνουμε την ταινία και όποια και αν είναι τα συμπεράσματα, αντιμετωπίζεται με μια ενωτική διάθεση και με μια αίσθηση κοινού αγώνα”, αναφέρει η σκηνοθέτης λέγοντας πως είναι η ευκαιρία 100 χρόνια μετά την δολοφονία του Λούη Τίκα να αναδείξουμε μια σημαντική μορφή με τεράστια επιρροή στο αμερικάνικο εργατικό κίνημα. 
\r\n
 
\r\n
INFO Η ταινία που δίνεται για προβολή σε συλλογικότητες και φορείς (βλ. Site: http://www.palikari.org/) θα προβληθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας και στο θερινό σινεμά “Κατερίνα” που βρίσκεται στον πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” στην Νίκαια (Θηβών 245) μετά την εκδήλωση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 17/7 στις 10μμ.