κίνημα
Μανωλάδα: Συμπαράσταση στους εργάτες γης

Εκατοντάδες συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν στην πλ. Γεωργίου και διαδήλωσαν μέχρι τα δικαστήρια την Τρίτη 15/7 στην συγκέντρωση που καλούσαν η ¨Ενωση Μεταναστών Εργατών της Μανωλάδας, η ΚΕΕΡΦΑ, το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και σειρά σωματείων, φορέων, πολιτικών κινήσεων και παρατάξεων. 

\r\n
\r\n
“Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να οργανωθούν στα συνδικάτα”, ήταν το αίτημα με το οποίο τελείωσε την ομιλία του ο Νίκος Μούσιος από το ΔΣ του ΕΚΠ. Το λόγο πήραν επίσης ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Αχαΐας, ο Λίντον Αριφαχμάν εργάτης γης από τη Μανωλάδα, ο Δημήτρης Πέππας από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας που είχε πάρει απόφαση συμπαράστασης και ταξίδεψε μαζί με τους μετανάστες εργάτες γης από τον Πύργο, την Αμαλιάδα και τη Ζαχάρω και ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
 
\r\n
Στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τα δικαστήρια μπροστά μπήκαν οι εργάτες γης με το πανό τους ενώ ακολούθησε το πανό των σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το πανό της “Κίνησης υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών”, το πανό της ΚΕΕΡΦΑ ενώ συμμετείχαν αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΑΜ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΕΚ, το ΣΕΚ. Παρέμβαση έκανε και το περιφερειακό σχήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Δυτική Ελλάδα.
\r\n
Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση στην πανελλαδική καμπάνια συμπαράστασης που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες η ΚΕΕΡΦΑ. Στην Πάτρα υπογραφές συμπαράστασης και πάνω από 250 ευρώ έχουν μαζευτεί τόσο στις εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους και τις πλατείες, όσο και στα τραπεζάκια έξω από το δικαστήριο.
\r\n
 
\r\n
Καταπίεση
\r\n
 
\r\n
“Φοιτητές που κατανοούν τη σημασία της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης προσεγγίζουν την ιστορία της Μανωλάδας μέσα από την οπτική της εναντίωσης στην καταπίεση των μεταναστών και το ρατσισμό”, ανέφερε στην Ε.Α. ο Γιάννης Σανιδάς από την Φιλοσοφική Αθήνας μετά από εξόρμηση με τα κείμενα υπογραφών. 
\r\n
Με υιοθέτηση της καμπάνιας στήριξης των εργατών της Μανωλάδας έκανε εξόρμηση η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, ενώ μεγάλες εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ έγιναν στην Καλλιθέα μετά την ρατσιστική επίθεση στη περιοχή (βλέπε σελ. 9) και στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα.
\r\n
 
\r\n
“Στην συναυλία που οργανώθηκε στα Μελίσσια για την σωτηρία των νοσοκομείων των Β. Προαστείων της Αθήνας που έχει βάλει στο μάτι ο Βορίδης μαζί με την καμπάνια για την συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών ανοίγαμε και την καμπάνια για τους εργάτες γης της Μανωλάδας. Οι δυο καμπάνιες δεν είναι αντιπαραθετικές, αντιθέτως είναι συμπληρωματικές ενοποιώντας στη συνείδηση πολύ κόσμου την εργατική τάξη και τα διαφορετικά της κομμάτια”, μας είπε η Μαρία Γεωργάκα από τα Βριλήσσια.
\r\n
Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φτάνουν πανελλαδικά. Η κοινή ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσαν 16 σωματεία της Πάτρας, υιοθετήθηκε και από την ΑΔΕΔΥ στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 8/7. Ψηφίσματα συμπαράστασης στη δίκη εξέδωσαν και οι Φ.Σ. του Χημικού ΕΚΠΑ αλλά και η συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Αθήνας.
\r\n