εργατικό κίνημα
Οι επιθέσεις δεν λυγίζουν τις καθαρίστριες

Αντιμέτωπες με τη βία των ΜΑΤ βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη 10/7. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός αλλά και η σύλληψη της αγωνιζόμενης καθαρίστριας, Βάσως Γκόβα. 
\r\n
\r\n
Λίγες μέρες μετά η Βάσω μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τα γεγονότα: 
\r\n
 
\r\n
“Κατά τις 4μμ πήγαμε στο υπ. Οικονομικών στην οδό Νίκης να φωνάξουμε συνθήματα, επειδή μάθαμε ότι θα ερχόταν η Τρόικα. Η αστυνομία ήταν κατευθείαν πολύ επιθετική. Άρχισαν να μας σπρώχνουν και να μας χτυπάνε. Ένας από τους αστυνομικούς, ένα ντερέκι, γομάρι κανονικό, άρχισε να φωνάζει \'τι τις κοιτάτε ρε, βάλτε τα κράνη σας και πάρτε τες από δω\'. Είχαν αρχίσει ήδη να μας ορμάνε και να μας επιτίθενται πολύ άσχημα. Κάποια στιγμή, δεν ξέρω για ποιό λόγο άρχισε να μου φωνάζει \'τι χτυπάς;\'.
\r\n
 
\r\n
Έψαχνε με λίγα λόγια κάποιον να ενοχοποιήσει και να συλλάβει. Κάποια στιγμή με βουτάει από τα χέρια βάναυσα και φωνάζει \'να συλληφθεί η κυρία\'. Με τράβαγαν από την άλλη και οι συναδέλφισσες να με απεγκλωβίσουν, κάποια στιγμή κατάφερα να γυρίσω πλάτη και να απεγκλωβίσω τα χέρια μου. Με γραπώνει από την πλάτη με τα χέρια του σαν μέγγενη κι αρχίζει να με σφίγγει πάρα πολύ δυνατά, προκαλώντας κακώσεις στα πλευρά. Με έβαλε σηκωτή στην κλούβα. Πηγαίνοντας με την κλούβα στη ΓΑΔΑ, εγώ του λεγα ότι μούδιαζαν τα χέρια μου γιατί έχω πρόβλημα με την καρδιά κι ότι πονάω στα πλευρά. Η απάντηση ήταν \'εσύ θα πληρώσεις για τη διαθεσιμότητα του συναδέλφου\' εννοώντας τον αστυνομικό που χτύπησε με γάντι με σιδερογροθιά τη συναδέλφισσα Φωτεινή πριν λίγο καιρό. 
\r\n
 
\r\n
Τελικά κατέθεσε μήνυση για ξυλοδαρμό, εξύβριση κι αντίσταση κατά της αρχής, υποστηρίζοντας ότι τον χτύπησα βάναυσα, κάτι που ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται αν μας βάλουν δίπλα δίπλα. Στη ΓΑΔΑ ήρθαν γιατροί, με εξέτασαν και είδαν ότι δεν ήμουν καλά. Το ασθενοφόρο βέβαια πήρε πρώτο τον αστυνομικό, ο οποίος ήταν κύριος, δεν είχε τίποτα. Έπρεπε να επιμείνουν οι γιατροί ότι δεν είμαι καλά κι ότι θα τους μείνω στα χέρια για να πάρουν κι εμένα και να με πάνε στο ΚΑΤ. Εκεί με φρουρούσαν πέντε αστυνομικοί. Ούτε στην τουαλέτα δεν με άφηναν να πάω. Ήμουν λέει υπό κράτηση και θα πήγαινα αυτόφορο. Ο εισαγγελέας τελικά αργά το βράδυ διέταξε να με αφήσουν ελεύθερη. 
\r\n
 
\r\n
Δεν μασάω όμως. Πονάω μεν, έχω κακώσεις στον αυχένα και στα πλευρά, αλλά να, τώρα ήπια τα παυσίπονά μου και πάω πάλι στην Καραγιώργη Σερβίας να βρω τα κορίτσια”.  
\r\n
 
\r\n
Καμπάνια συμπαράστασης
\r\n
 
\r\n
Ταυτόχρονα μεγάλη αποδοχή συναντάει η καμπάνια συμπαράστασης που οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες σε χώρους εργασίας και γειτονιές, με τις υπογραφές να ξεπερνάνε τις 1000 από τις πρώτες κιόλας ημέρες και την οικονομική ενίσχυση να πλησιάζει τα 500 ευρώ. 
\r\n
 
\r\n
“Την Παρασκευή 11/7, κάναμε εξόρμηση αλληλεγγύης στις καθαρίστριες στην πλατεία της Ν.Σμύρνης. Όποιος άκουγε για αυτό τον ηρωικό αγώνα, κόσμος όλων των ηλικιών, σταμάταγε, υπέγραφε, ενίσχυε. Μαζέψαμε 28 υπογραφές και 33 ευρώ ενίσχυση” μας μεταφέρει η Άρτεμις Χριστινάκη. “Στη συγκέντρωση των νοσοκομείων στα Μελίσσια το τραπεζάκι που είχαμε στήσει έγινε κέντρο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους οι οποίοι υπέγραφαν στα κείμενα της καμπάνιας συμπαράστασης στις καθαρίστριες και έπαιρναν παραπάνω απ’ αυτά για να τα διακινήσουν οι ίδιοι” μας είπε ο Ορέστης Ηλίας.
\r\n
 
\r\n
Ενδεικτικά να αναφέρουμε: στη λαϊκή των Εξαρχείων μαζεύτηκαν 40 υπογραφές και 27 ευρώ ενίσχυση, στη Νίκαια 30 υπογραφές και 22 ευρώ ενίσχυση, στην πλατεία της Ν. Σμύρνης 28 υπογραφές και 33 ευρώ, στο ΜΕΤΡΟ στο Φίξ 19 υπογραφές και 20 ευρώ. Αντίστοιχα και στους εργατικούς χώρους. Στο δημαρχείο της Νίκαιας 23 υπογραφές και 15 ευρώ, στο δημαρχείο Χολαργού 10 υπογραφές και 27 ευρώ, στο Αγ. Σοφία 25 υπογραφές και 22 ευρώ, στο Κρατικό Νίκαιας 18 υπογραφές και 16 ευρώ.
\r\n